Nadále platí, že při konzumaci margarínu Becel pro.activ, v Česku prodávaným pod názvem Flora pro.activ, neexistují důkazy o vedlejších účincích. Právě toto tvrzení je hlavním bodem ve čtyři roky trvajícím a ostře sledovaném sporu mezi německou spotřebitelskou organizací Foodwatch a potravinových gigantem Unilever.
Výrobce produkt dlouhodobě nabízí s tím, že vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. To způsobují takzvané steroly, které margarín obsahuje a doporučují ho proto i lékaři. O dlouhodobých dopadech sterolů na zdraví se však vedou spory.
A na to upozorňují zástupci Foodwatch. Vadí jím, že Unilever margaríny spojil s tvrzením odborníka na potravinové tuky Hanse-Ulricha Klöra z Univerzity v Gießenu, podle kterého „z vědeckého hlediska neexistují důkazy, že by konzumace produktů obsahujících rostlinné steroly měla být spojována s vedlejšími účinky“. U soudu chtěli dosáhnout zákazu tohoto tvrzení.
Flora pro.activ pouze v lékárnách, prosazuje organizace
Foodwatch varuje především před tím, aby margarín konzumovali zdraví lidé, jejichž hladina cholesterolu je v pořádku. Obě strany pak argumentují celou řadou vědeckých studií podporujících ten či onen postoj.
Tím se však soud v Hamburku vůbec nezabýval. Konstatoval pouze, že Klörovo prohlášení je nutné vnímat jako nezávislý názor, který však nemusí vyjadřovat skutečnost. S odkazem na svobodu slova je tak podle soudu ho možné dál šířit.
Zástupci Foodwatch však ještě před vyhlášením verdiktu oznámili, že u Evropské komise podají podnět ke vyřazení margarínu Becel, neboli Flora pro.activ, z potravin připuštěných na trh. Chtějí prosadit, aby se na ně nahlíželo jako na lék. Podle toho by také musely projít přísnými testy a mohly se prodávat pouze v lékárnách.