Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Úplný zákaz kouření zasahuje do svobody podnikání, míní hospodští

  11:50aktualizováno  11:50
Většina provozovatelů restaurací a výčepů považuje úplný zákaz kouření za zásah do svobody podnikání. Případného restriktivního opatření se obávají zejména kvůli úbytku hostů a tím i tržeb, zmiňují ale i možné konflikty s těmi, kteří nebudou zákaz respektovat. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge.
Plošný zákaz kouření odmítá nadpoloviční většina provozovatelů restaurací a barů. Ilustrační foto.

Plošný zákaz kouření odmítá nadpoloviční většina provozovatelů restaurací a barů. Ilustrační foto. | foto: AP

Plošný zákaz v restauracích by měla přinést chystaná novela protikuřáckého zákona. Podle průzkumu s ní ale nesouhlasí 59 procent provozovatelů.

"Protikuřáckou výchovu nesmí platit provozovatelé restaurací a hospod," řekl Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle Hlinky není vhodné kouření v restauracích direktivně zakazovat, ale naopak tuto otázku nechat přirozenému vývoji.

Výsledek průzkumu tak přináší poněkud odlišný pohled než nedávno zveřejněný průzkum agentury Median. Ten ukázal, že pro zákaz kouření v restauracích je v současné době téměř 70 procent Čechů, zatímco před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Pro vykázaní kuřáků na ulici je navíc čím dál více samotných kuřáků.

Podle dnes platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zdali budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, anebo nekuřáckou restauraci.

Podle Hlinky se množství čistě nekuřáckých provozoven a provozoven s odděleným prostorem pro nekuřáky zvyšuje. "Před šesti lety bylo v pražském hotelu Interkontinental jedno nekuřácké patro ze sedmi. Dnes je situace opačná, protože hosté nekuřácké pokoje vyžadují," doplnil Hlinka.

V případě úplného zrušení kouření v restauracích a dalších podnicích by podle průzkumu MindBridge zhruba třetina respondentů provozujících kuřácké provozovny zřejmě přestala podnikat. S ukončením provozu by v tomto případě počítalo téměř 24 procent podniků, které v současnosti mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by zákaz znamenal existenční ohrožení zejména pro gastronomická zařízení mimo velká města. Na venkově je podle něj kouření v těchto podnicích běžné a jako nekuřácké by se nemohly uživit. Podle Stárka by tyto obyčejné vesnické hospody přešly do režimu jakýchsi kuřáckých klubů, nebo by musely zavřít.

Společnost MindBridge, která se zabývá průzkumem trhu a marketingovým poradenstvím, uskutečnila průzkum v druhé polovině září na vzorku 750 majitelů a provozovatelů restaurací, náleven, pizzerií a dalších gastronomických zařízení.

Celkem v Česku existuje zhruba 30 000 gastronomických provozoven. Podle Stárka je od roku 2008 patrný trend zhruba pětiprocentního meziročního úbytku těchto zařízení. To je údajně spojeno s každoročním rušením zhruba 5 000 pracovních míst v oblasti gastronomie a hotelnictví.

V České republice musí být od loňského července restaurace označeny nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké, či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto
Vajec je tak málo, že se prodávají v aukcích. Zdraží až na 6 korun

Vejce v obchodech začínají zdražovat. V příštích týdnech může stát jedno vejce 5 až 6 korun. Na trhu je jich takový nedostatek, že producenti začali prodávat...  celý článek

Lidé se snaží ušetřit za kouření, do cigaret balí doutníkový tabák
Tabák v „doutníkovém balení“ je levnější, stát na daních tratí stamiliony

Levné kouření láká a stát přichází o spotřební daň. Rozdíly ve zdanění tabáku v různých formách jsou i několikanásobné. Na trhu jsou například k mání doutníky,...  celý článek

Šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček
Ani elektřina, ani plyn. Budoucností jsou spalovací motory, říká plynárník

Neuplyne týden, aniž by nějaký významný politik neohlásil přechod k elektromobilitě. O konci spalovacích motorů se stále častěji mluví i v automobilkách. Ale...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.