Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Úplný zákaz kouření zasahuje do svobody podnikání, míní hospodští

  11:50aktualizováno  11:50
Většina provozovatelů restaurací a výčepů považuje úplný zákaz kouření za zásah do svobody podnikání. Případného restriktivního opatření se obávají zejména kvůli úbytku hostů a tím i tržeb, zmiňují ale i možné konflikty s těmi, kteří nebudou zákaz respektovat. Vyplývá to z průzkumu společnosti MindBridge.
Plošný zákaz kouření odmítá nadpoloviční většina provozovatelů restaurací a barů. Ilustrační foto.

Plošný zákaz kouření odmítá nadpoloviční většina provozovatelů restaurací a barů. Ilustrační foto. | foto: AP

Plošný zákaz v restauracích by měla přinést chystaná novela protikuřáckého zákona. Podle průzkumu s ní ale nesouhlasí 59 procent provozovatelů.

"Protikuřáckou výchovu nesmí platit provozovatelé restaurací a hospod," řekl Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Podle Hlinky není vhodné kouření v restauracích direktivně zakazovat, ale naopak tuto otázku nechat přirozenému vývoji.

Výsledek průzkumu tak přináší poněkud odlišný pohled než nedávno zveřejněný průzkum agentury Median. Ten ukázal, že pro zákaz kouření v restauracích je v současné době téměř 70 procent Čechů, zatímco před čtyřmi lety to byla jen polovina lidí. Pro vykázaní kuřáků na ulici je navíc čím dál více samotných kuřáků.

Podle dnes platné normy mají podnikatelé a hosté možnost volby, zdali budou navštěvovat či provozovat kuřáckou, anebo nekuřáckou restauraci.

Podle Hlinky se množství čistě nekuřáckých provozoven a provozoven s odděleným prostorem pro nekuřáky zvyšuje. "Před šesti lety bylo v pražském hotelu Interkontinental jedno nekuřácké patro ze sedmi. Dnes je situace opačná, protože hosté nekuřácké pokoje vyžadují," doplnil Hlinka.

V případě úplného zrušení kouření v restauracích a dalších podnicích by podle průzkumu MindBridge zhruba třetina respondentů provozujících kuřácké provozovny zřejmě přestala podnikat. S ukončením provozu by v tomto případě počítalo téměř 24 procent podniků, které v současnosti mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václava Stárka by zákaz znamenal existenční ohrožení zejména pro gastronomická zařízení mimo velká města. Na venkově je podle něj kouření v těchto podnicích běžné a jako nekuřácké by se nemohly uživit. Podle Stárka by tyto obyčejné vesnické hospody přešly do režimu jakýchsi kuřáckých klubů, nebo by musely zavřít.

Společnost MindBridge, která se zabývá průzkumem trhu a marketingovým poradenstvím, uskutečnila průzkum v druhé polovině září na vzorku 750 majitelů a provozovatelů restaurací, náleven, pizzerií a dalších gastronomických zařízení.

Celkem v Česku existuje zhruba 30 000 gastronomických provozoven. Podle Stárka je od roku 2008 patrný trend zhruba pětiprocentního meziročního úbytku těchto zařízení. To je údajně spojeno s každoročním rušením zhruba 5 000 pracovních míst v oblasti gastronomie a hotelnictví.

V České republice musí být od loňského července restaurace označeny nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké, či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...



Najdete na iDNES.cz