Uruguay je po Chile, Argentině a Brazílii čtvrtým nejvýznamnějším producentem vína v Latinské Americe.
Novodobá historie zdejšího vinařství se začala psát až s příchodem mohutné vlny baskické emigrace v roce 1870. Baskové přivezli mimo jiné i sazenice odrůdy Tannat, zvané zde po původním propagátorovi také Harriague.
A zdejší Tannat je dnes nejlepší na světě. Oproti své původní domovině – jihozápadní Francii – je díky podnebí i terroiru mnohem tělnatější, sametovější, plnější i výrazně sytější v barvě.
SERIÁL: Méně známé vinařské země
Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.Cukr nevynáší, pěstujme víno
Na kvalitu vína má vliv především podnebí. Dostatek, až přebytek slunce kompenzuje chladné antarktické proudění z jižního Atlantiku. Devadesát procent uruguayských vinic se rozkládá v jižních pobřežních oblastech Canelones, San José, Florida a Montevideo.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Zbytek leží na jihozápadě země v Colonii a Carmelu v ústí Rio de la Plata, naproti Buenos Aires. Nové vinice vznikají i na hranicích s Brazílií v departmentu Rivera. Vinařství tak postupně nahrazuje málo výnosné plantáže cukrové třtiny ve středu země.
Vedle úspěšného Tannatu se hojně pěstují také odrůdy Viogner, Trebbiano, Torontés, Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc. Znalci dávají vínům z této země velkou perspektivu.