Michelinskou hvězdu získaly už třetí rok po sobě restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka (vlevo)  a Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse.

Michelinskou hvězdu získaly už třetí rok po sobě restaurace La Degustation Oldřicha Sahajdáka (vlevo) a Alcron hotelu Radisson Romana Pauluse. | foto: Koláž - iDNES.cz

Kuchařům oceněným průvodcem Michelin se daří v byznysu

  • 78
Českým kuchařům, které ocenil průvodce Michelin, se podnikatelsky daří. Mění se v byznysmeny, manažery, reklamní tváře a vedoucí kurzů vaření. MF DNES mezi nejlepšími z nich zjistila, že všichni letos expandují.

Na světě je nový průvodce Michelin s doporučeními, kam jít v evropských hlavních městech včetně Prahy do restaurací.

Česko si v něm stojí už roky dobře a takřka beze změn. Poklid je to však jen zdánlivý. Dva z šéfkuchařů – Roman Paulus z Alcronu a Oldřich Sahajdák z La Dégustation – už podruhé obhájili michelinskou hvězdičku a dalších pět kuchařských machrů potvrdilo michelinskou cenu Bib Gourmand za cenově dostupnější tříchodové menu tak do 800 korun.

Michelin 2014

V letošním průvodci po hlavních městech Evropy Main Cities in Europe komisaři Michelina potvrdili vysokou kvalitu restaurací Alcron (Roman Paulus) a La Degustation Boheme Burgeoise (Oldřich Sahajdák), které opět obhájily jednu hvězdu. Ocenění Bib Gourmand, označení pro restaurace s kvalitním jídlem za rozumnou cenu (zhruba do 850 korun za tři chody), potvrdily restaurace Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho. O jednoho Biba Praha přišla a to u restaurace Le Terroir a to kvůli vyšší ceně.

Právě tito kuchaři a spolumajitelé, kteří už pár let lepí na dveře svých restaurací michelinského Biba, jsou v byznysu nejšikovnější. Po letech rozkoukávání loni a letos expandují, aniž by přeháněli.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, který má Biba za Divinis, nedávno otevřel japonskou restauraci Yamato s expertem na suši Markem Horou. "Samotnou značku Bib osobně v marketingových aktivitách nevyužívám. Nemyslím si ani, že by to lidi od Michelinů měli rádi. Kromě Yamoto další restauraci nechystáme, máme dost starostí s tím, aby ty tři fungovaly, jak mají. Něco nového dál už chystám jen v televizi," odpověděl včera Pohlreich.

Britský šéfkuchař Paul Day k luxusnímu řeznictví a oceňované restauraci Sansho přidává od května i "pub", tedy hospodu. "Bude tam i řeznictví, kde budeme mít otevřeno i na snídaně," prozradil novinku MF DNES Paul Day.

Bistra rostou, lidé chtějí jednoduché jídlo

Podnikatelsky roste i italský kuchař Riccardo Lucque, známý u Michelinů restaurací Aromi.

V poslední době se zaměřil na Bottegy – bistra a prodejny v jednom. "Roste poptávka po jednoduchém jídle, možná kvůli ekonomické recesi. Lidé chtějí sice kvalitu, ale za co nejmenší cenu. Mnohdy si odepřou služby v restauraci, ale do uvolněnějšího bistra zajdou. Bistra se nám daří plnit celý den. Zatímco někteří snídají, jiní nakupují, a nám roste obrat," popisuje Lucque. V Praze má dvě restaurace a dvě bistra, třetí otevře koncem léta. Jednu restauraci má v Brně.

Kromě podnikatelských úspěchů většina z oceněných ví, jak chutnají další plody michelinské slávy. Zvou je do televize a rádia, dělí se o recepty v tisku, dokážou vybrat na prospěšné věci formou charitativní večeře, jejich kurzy vaření jsou plné.

Roman Paulus, majitel michelinské hvězdičky z restaurace Alcron, se vyšvihl díky Michelinu asi nejvíc. Loni se stal hlavním hrdinou neotřelé kampaně Lidlu, kterou si diskontní řetězec zlepšuje pověst. "Je to dlouhodobá kampaň a stojí na souboji dvou kuchařských es, Romana Pauluse a Marcela Ihnačáka. Cílem je přinést zákazníkům inspiraci na zdravé a jednoduché vaření a podpořit prodej a znalost produktů prodejen Lidl," popisuje mluvčí řetězce Jitka Vrbová.

Kuchaři každý týden soupeří s recepty podle surovin, které jsou v akci. Recepty i zápolení najdou lidé v letáku, na webu i na Facebooku. O tom, kolik kampaň stojí, obě strany mlčí. Odborníci mluví o milionových částkách.

Někteří kuchaři anonymně prozradili, jaké reklamy odmítli, například na hrnce a nádobí. "Snažíte se držet nějakou úroveň v jídle, tím máte i vlastní hranici," svěřil se jeden. Odolat se dá, když jde o desetitisícové částky, protože v těch řádech se už pohybují mzdy těch nejlepších. "Ale může se stát, že to bude tak finančně zajímavé, že kývnete i na blbé věci," připouští jiný.