„Zahraniční výrobci zřejmě používají při výrobě nevhodnou technologii. Některé druhy nátěrů nebo plastů mohou totiž při styku s destilátem uvolňovat estery kyseliny ftalové,“ uvádí mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Na dovozce a distributory lihovin ze zahraničí se inspekce zaměřila po předchozích špatných zkušenostech z kontrol alkoholu na tržištích. Lihoviny se na listině zakázaných výrobků objevují velmi často. Jen v loňském roce tvořily pětinu z celkového zákazu potravin za 29,5 milionu korun.
„Distributoři nesmějí závadné lihoviny prodávat a musí nám prokázat, že je zlikvidovali,“ odpovídá Kolejková na otázku, jak inspekce zabrání tomu, aby se lihoviny nedostaly na tržiště. Připouští však, že úplně zajistit, aby se zakázané lahve neobjevily jinde, je nemožné.
„Dokud se alkohol bude prodávat u stánků, nebudeme mít jistotu. Je pravděpodobné, že při další kontrole na tržištích na něco narazíme.“ Problém by podle inspekce vyřešil jen celkový zákaz stánkového alkoholu lihovin, jaký platí ve většině zemí Evropské unie.