Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V Česku mírně roste spotřeba chleba, v průměru ho sní každý 43 kilo

  11:16aktualizováno  11:16
V Česku loni druhým rokem po sobě mírně vzrostla spotřeba chleba. Zatímco předloni činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Spotřebitelé podle pekařů chleba stále častěji upřednostňují před dražším pečivem dopékaným ze zmrazených polotovarů.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav PancerMF DNES

Údaje o loňské spotřebě ve středu při příležitosti oslav Světového dne chleba uvedl předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Dnešní akční ceny chleba v obchodech

Chléb je často zařazovaný do akčního zboží a můžete ušetřit až 40 %. Prohlédněte si aktuální nabídku!

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se v Česku loni vyrobilo 306 205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila o skoro procento na 284 307 tun.

Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba tisíc korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je dle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. "Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladech však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků," řekl Dřízal.

Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal předseda pekařského svazu.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Další z rubriky

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Najdete na iDNES.cz