Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V chladném sklepě vládne sektu stále lidská ruka

  9:43
V chladných zdech podzemí vinařského podniku Bohemia Sekt ve Starém Plzenci jsou stále místa, kde zrodu nápojů vládne hlavně lidská ruka. Bohemia Sekt Prestige, Louis Girardot, to jsou jména těch nejkvalitnějších sektů, jejichž tajemství skrývá podzemí.

Prvním krokem k jejich výrobě je výběr vín, ze kterých se vytvoří základ budoucího sektu - cuveé.

"Pak zbývá přidat tirážní likér, tedy směs vína, cukru, živin a kvasinek. V láhvích necháme vše prokvasit po dobu šesti týdnů," vypráví příběh sektu vedoucí výroby Josef Švéda a vchází do klenuté sklepní místnosti. Všude leží v dřevěných stojanech baculaté láhve.

Ve starém sklepě získává sekt po dobu deseti až dvanácti měsíců svůj buket. Každá láhev z tisíců, které kolem sebe vidí, projde jejíma rukama. Marie Fišerová pracuje ve vinařských závodech Bohemia Sekt ve Starém Plzenci v úseku, kde se sekty vyrábějí tradiční cestou.

"Všechny láhve, které leží ve stojanu hrdlem šikmo dolů, je třeba pravidelně pootočit a posunout tak, aby vždy hrdlo směřovalo více k zemi. Tím se k ústí, tedy k zátce, dostává sediment. Ten vzniká při kvašení z pomnožených kvasných buněk. Vše musí jít klidně, aby u vína nedošlo k zakalení," vysvětluje vedoucí výroby sektů Josef Švéda.

Ten ukazuje na zručnou práci své kolegyně. "Otáčíme i dvakrát denně, a těch lahví není zrovna málo," usmívá se Marie Fišerová a pouští se do dalších řad, kde odpočívají budoucí špičkové sekty.

Každá láhev, ve které sekt prokvasí a pak zraje, je originál. "Zrod sektů, vyrobených klasickou metodou kvašení, je náročný na ruční práci. Každou láhev je třeba během výroby vzít do ruky asi třicetkrát," říká Vratislav Uherek, který má klasickou výrobu na starosti. Nyní zvedá z dřevěného stojanu jednu z láhví. "Vidíte? Tady už je kal usazen na konci hrdla. A sekt už má jiskru," ukazuje Uherek.

"Teď potřebujeme sediment dostat z lahve pryč," dodává, obezřetně bere do ruky dvě láhve a prochází chodbou k sousední místnosti. A pak už je vše dílem okamžiku.

Josef Švéda obléká zástěru, bere do ruky sekt, k zátce přikládá speciální otvírák, rychlý pohyb, rána, a z hrdla uniká něco bílé pěny. "Tak takhle se to dělalo dřív. Tlak vyrazil z hrdla usazené části a sekt zůstal čirý. Ztráty z odkalení musí být minimální, vše je v pořádku," prohlašuje Švéda a zdvihá láhev proti světlu. Po zakalení ani památky.

Druhou láhev Švéda podává Věře Bočanové, která má spolu s Alenou Vacíkovou za úkol u stovek láhví dosáhnout výsledku, jako před chvílí jejich šéf. Jen mají oproti dobám dřívějším práci o něco jednodušší. Vše začíná u kruhového zamrazovacího kola, ve kterém jsou malé otvory pro láhve, které měsíce ležely při zrání ve sklepích.

"V tomto zařízení zamrazíme hrdlo láhve, ve kterém je připraven setřesený kal a kalovou zátku lze pak snadněji odstranit. Ztráty jsou mnohem nižší než u ručního odkalení," doplňuje Švéda.

Hotovo, řeklo by se. Sekt je už čirý, stačí láhev uzavřít. Jenže tajemství výroby toho nejkvalitnějšího Bohemia Sektu zdaleka nekončí. Teď je totiž třeba ještě přidat expediční likér. Jde o malé množství tekutiny, která obsahuje směs původního vína, cukru a koňaku. Vše je dílem okamžiku. Ještě zazátkovat a přidat agrafu, tedy drátěný úchyt korkové zátky.

"Láhev je pak uložena do postýlky," říká Švéda a ukazuje na ohradové palety, které vinaři tak poeticky nazývají.

Cesta sektu se chýlí k té nejklidnější kapitole - zrání v další sklepní místnosti oddělení výroby sektů klasickou cestou. V "postýlkách" tu odpočívají tisíce lahví Bohemia Sektu Prestige a Louise Girardota. Mají za sebou i více než osmnáctiměsíční život. A v křestním listě napsáno: Starý Plzenec.

Josef Švéda ukazuje nejmodernější způsob zrání sektu v obrovských nádržích. (15. října 2004)

Vedoucí výroby Bohemia Sektu Josef Švéda kontroluje kvalitu nápoje. (15. října 2004)

Josef Švéda ukazuje zmodernizovaný postup otáčení lahví v Bohemia Sektu. (15. října 2004)

Alena Vacíková z Bohemia Sektu pohledem kontroluje kvalitu odsání kalu z lahve. (15. října 2004)

Marie Fišerová přenáší vykvašené lahve sektu na palety. (15. října 2004)

Alena Vacíková odsává z lahví zmrzlý kal. (15. října 2004)

Autoři:
Témata: Cukr, Starý Plzenec

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Zahraniční pracovníky nejvíc láká Austrálie, z měst vede Londýn, říká průzkum

25. dubna 2024

Nejoblíbenější zemí pro zahraniční pracovníky je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...