Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Číňané se učí jíst mléčné výrobky, ačkoli řada z nich nesnáší laktózu

  10:30aktualizováno  10:30
Mlékárny v Číně pořádají workshopy pro šéfkuchaře, aby ve svých restauracích používali máslo, sýr a smetanu. I přes fakt, že velká část populace je intolerantní vůči mléčnému cukru, spotřeba mléčných výrobků roste.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Číňané jsou mimo jiné známí tím, že obrovská část z nich nesnáší laktózu, tedy „cukr“ obsažený v kravském mléce. Ani to ale tamní spotřebitele neodrazuje od toho, aby čím dál víc utráceli za mléčné výrobky. Souvisí to zejména s jejich posunem mezi střední třídu, píše server Quartz.

Nečeká se sice, že budou lidé v Číně mléčné výrobky kupovat v takovém objemu jako například USA nebo Francie, přesto jejich dodavatelé věří, že se jejich produkty chytnou. Rostoucí poptávku jen nesledují zpovzdálí, ale aktivně ji podporují.

V kakau z Penny a Lidlu bylo příliš mnoho mléka, mohlo to ohrozit alergiky

Značnou dávku kreativity v podpoře svých produktů projevil největší světový exportér mléčných výrobků, novozélandská skupina Fonterra Co-operative Group. Místo, aby se soustředil na protlačení do čínských supermarketů, navazuje spolupráci s šéfkuchaři restaurací. Pořádá pro ně workshopy, na kterých je učí vařit recepty obsahující mléko, máslo a smetanu. A podle agentury Bloomberg to funguje.

Workshopy pořádá Fonterra v Pekingu, Šanghaji a dalších velkých městech - v hotelech, školách, někdy i ve spolupráci se známými značkami, jako je kavárenský řetězec Starbucks. Tréninkovou kuchyni v Šanghaji otevřela i dánská mlékárenská firma Royal FrieslandCampina NV.

Z větší spotřeby mléčných výrobků by však nemusely profitovat jen tyto firmy. Studie ukazují, že nesnášenlivost laktózy je menší u lidí, kteří mléčné výrobky konzumují od mládí.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Během třiceti let se utopíme v odpadcích, varuje Světová banka

Ilustrační snímek

Pokud nedojde k okamžité nápravě, do roku 2050 bude svět ročně produkovat o 70 procent více odpadu. V nejnovější studii...

Ze „spajsky“ módní ikonou. Victoria Beckham slaví deset let podnikání

Victoria Beckhamová po své přehlídce na týdnu módy v New Yorku (15. února 2015)

Victoria Adamsová, přezdívaná Posh. Do povědomí se dostala před skoro čtvrtstoletím jako členka popové skupiny Spice...

Slunce rekordně vydělalo německým elektrárnám, solární energie roste i v ČR

Ilustrační snímek

Němečtí výrobci solární energie očekávají rekordní rok. Podle Německé asociace solárního průmyslu (BSW-Solar) dosáhne...



Najdete na iDNES.cz