Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V dobrém burčáku musí být cítit svěžest mladého moštu

  7:00
Konec prázdnin a hlavně začátek září se vyznačuje dlouho očekávaným a opěvovaným burčákem. Tento lahodný a málo alkoholický nápoj je doménou pouze naší zeměpisné oblasti. Kromě Čech a Moravy tuto formu hroznového moštu konzumují ve velkém pouze v několika malých částech vinařské Evropy.
První burčáky většinou vznikají z odrůd Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané.

První burčáky většinou vznikají z odrůd Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané. | foto: plziDNES.cz

Patřímezi ně především Slovensko a sever Rakouska nebo Německa. Můžeme směle prohlásit, že burčák je převážně naše záležitost. Přitom je to nápoj bez chemické konzervace, čistě přírodní, plný vitamínu B, který příznivě působí na pleť a celý organizmus. Obsahuje velké množství přírodních kultur kvasinek, které mají příznivý vliv na trávicí systém.

Něco ze základů

Na začátku jsou zralé a hlavně zdravé hrozny odrůd vinné révy, které dozrávají koncem léta. Jedná se o odrůdy Irsay Oliver, Muškát moravský, popřípadě Veltlínské červené rané. V pozdější době jsou to odrůdy Veltlínské zelené a Müller Thurgau.

Z těchto hroznů můžeme již začátkem září vytvořit velmi pěkný základ pro výrobu burčáku. V žádném případě se pod dojmem rychlé spotřeby nesmí schovávat zpracovávání podřadné suroviny.

Burčák musí mít alespoň 1 % alkoholu a maximálně 8 % alkoholu. Musí vykazovat známky kvašení. Aby výsledný produkt mohl být nazván "burčák", musejí být na jeho výrobu použity hrozny vypěstované na území České republiky.

Začátkem burčákového období se dováží část hroznů ze zahraničí, hlavně z Maďarska, kde hrozny dozrávají o nějaký ten den dříve. Podle zákona se musí tento produkt označit jako "částečně zkvašený hroznový mošt".

Není nutno se tohoto produktu bát. Jestliže výrobce dodrží veškeré technologické postupy, v konečném důsledku nepoznáte rozdíl. Vždyť jestliže koupíme v zahraničí prase, vždy to bude vepřové, a nikdy kuřecí. Většina poctivých prodejců tuto skutečnost bez problémů přiznává již na začátku prodeje.

Technika výroby

Takže máme sklizené hrozny. Rychlé zpracování je zárukou kvality. Hrozny musí být odstopkovány, protože stopky obsahují velké množství hořkých látek a jejich přestoupení do moštu je nežádoucí. Poté již proudí směs do lisu, kde dojde k oddělení matolin (slupek a peciček) od šťávy. Je několik kvalitních vinařů, kteří investovali do technologie nemalé částky a vlastní zařízení pod názvem Botace.

Jedním z nich je například Petr Skoupil z Velkých Bílovic, jehož burčák se pravidelně objevuje v prodeji ve vinotékách i na vinobraních. Toto zařízení odebírá čerstvý mošt z lisu a dokáže odstranit veškerý kal v něm obsažený. Výsledný produkt je naprosto čistá surovina pro výrobu burčáku.

Rozdíl je patrný ihned na první pohled. V takto připraveném burčáku je pouze nepatrný podíl kalu, takže koupená láhev se dá bez problémů dopít až do dna. Do čerstvé a vyčištěné šťávy už zbývá přidat pouze ušlechtilé kvasinky, které zabezpečí správné a kontrolované kvašení. Teď nezbývá nic jiného, než počkat několik dní na to pravé potěšení.

V polovině září se můžete také setkat s burčákem červeným. Je většinou vyroben z odrůdy Modrý portugal. Zde je technologie výroby trochu odlišná. Červené barvivo je obsaženo ve slupkách hroznů. Z tohoto důvodu po odstopkování musí následovat macerace, aby se barvivo uvolnilo do moštu. Ta trvá několik dní v závislosti na teplotě. Lisuje se již při procesu kvašení. Z tohoto důvodu je červený burčák méně dostupný než bílý, protože jeho uchování ve svěžím stavu je velice obtížné.

Jak poznat dobrý burčák

První kontrola je zrakem. Čerstvý a kvalitní burčák musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Perlení neboli burčení musí být patrné již při pohledu na láhev nebo kelímek. Bublinky oxidu uhličitého, který se uvolňuje při kvašení, jsou patrné i sluchem.

V natočené PET láhvi by mělo být kalu co nejméně. Pokud shledáme v láhvi kalu více, je něco v nepořádku. Buď se jedná o zbytek tanku, nebo je burčák přešlý a je zpětně nastartován cukrem.

Druhá kontrola je čichem. V žádném případě nesmíte cítit hnilobu, plíseň ani zatuchlinu. Můžou se objevit také náznaky plastu, popřípadě chemie, což je také nepřípustné.

Z burčáku musíte cítit svěžest čerstvého moštu. Většina dobrých burčáků již na začátku voní po odrůdě, ze které je vyrobena. Nenechte se zmást občas se vyskytující vůní po jablkách. Je to zcela normální jev, protože čerstvý mošt obsahuje jablečnomléčnou kyselinu. Pokud by byl burčák vyroben z jablek, poznali byste to podle tmavě hnědé barvy.

Třetí kontrola je chutí. Při prvním doušku musíte cítit lahodnou a lehkou chuť hroznového moštu. Bublinky vás lehce pošimrají na jazyku a patře. Musí se objevit chuť napít se znovu. Pokud v ústech cítíte jakýkoli nepříjemný náznak čehokoli špatného, nepokračujte v pití a vyměňte zdroj.

Při koupi burčáku je lepší dávat vždy přednost vinotékám před stánkovým prodejem. Předem varujeme před koupí burčáku u silnic a na parkovištích před supermarkety. Tyto zdroje jsou většinou málo důvěryhodné a anonymní. Vždyť burčák natočený v PET láhvi a vystavený celý den na sluníčku u silnice nebude asi to pravé a za žaludeční potíže to nestojí. Každý majitel vinotéky má svůj vlastní kvalitní zdroj dobrého burčáku a není v jeho zájmu zkazit si jméno a reputaci.

V měsíci září se chystá několik vinobraní i mimo tradčiní oblasti, kde se pěstuje réva. Zde se stánkovému prodeji nevyhnete. Rozhodně obejděte několik prodejců a ochutnejte pouze vzorky.

Podle vlastního uvážení pijte ten nejlepší. Na stánkách si všímejte detailů. Čistota nádob a stánku je prvním ukazatelem. Dalším důležitým ukazatelem je druh PET láhví, do kterých je burčák stáčen. Je rozdíl, pokud prodejce točí nápoj do použitých láhví, nebo používá nové, nepoužité. Jsou to pouze taková nepatrná vodítka, ale není na podzim nic lepšího nežli opravdu pěkný a kvalitní burčák.

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...