Skryté alergeny v jídlech. V hospodách neprošel každý pátý vzorek

  11:09aktualizováno  11:09
O tom, že je v Italském salátu hořčice a celer, jídelní lístek zarytě mlčí. Zákazník se dozvídá jen o některých alergenech. Laboratorní testy ukázaly, že podobného klamání se dopustila pětina z restaurací, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Žádná tombola. Čísla označují alergeny, které například obsahuje králičí stehno na smetaně se špekovým knedlíkem. Na snímku servírka Veronika Havlová z restaurace Šelepka. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Červencová „šťára“ SZPI po hospodách, pivnicích, fastfoodech, cukrárnách a dalších zařízeních, nedopadla dobře. Dokonce hůře než únorová kontrola hygieniků pod ministerstvem zdravotnictví.

U pětiny z 55 kontrolovaných jídel by alergici mohli mít problémy. Alergeny skutečně obsažené v těchto pokrmech totiž mezi značenými alergeny v jídelním lístku nebylo možné dohledat. Našly je až laboratorní testy. Nejčastěji hospodští takto nepřiznávali celer (42 procent) a hořčici (25 procent), ale také vejce, mléčné bílkoviny nebo arašídy. Nepřiznané alergeny obsahovaly třeba koláče, italský salát nebo ovocné knedlíky.

Seznam alergenů

Seznam alergenů

„Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace,“ hodnotí výsledky mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Výsledky však ještě neznamenají, že v pětině všech restauracích narazíte na problémy s alergeny. Inspekce kontroluje zejména ty provozovny, u nichž má podezření, že nebude vše v pořádku.

Celkově povinnost informovat správně o alergenech nesplnilo v červenci a srpnu 37 kontrolovaných provozoven (42 kontrol ze 114). Podobné kontroly uskutečnili už v lednu, tedy přibližně měsíc od účinnosti nového nařízení, hygienici, v jejich případě však výsledky dopadly lépe: problém mělo 12,6 procenta podniků (čtěte o první kontrole deklarování alergenů).

Pokud jde o chybné značení alergenů, narazila potravinářská inspekce nejčastěji na problémy neuvádění informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, použitých při přípravě pokrmů. Téměř ve čtvrtině případů také nebyly hostům dostupné informace o alergenních látkách v provozovně.

Autor:


Nejčtenější

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...



Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Mileniálové všech zemí, spojte se. Mladá generace se odvrací od kapitalismu

Socha Karla Marxe v německém Trieru

Popularita kapitalismu mezi mladými Američany klesá. Přibližně polovina z nich by raději žila v socialistické zemi,...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu smažených bramborových hranolků z fastfoodů

Hranolky

MF DNES otestovala čtrnáct vzorků smažených bramborových hranolků z jedenácti řetězců rychlého občerstvení. Zde najdete...

GLOSA: Při nákupu bez plastu přijdete nejméně o čtyři pětiny věcí

Členové Autonomní skupiny aktivistů proti plastu (ASAPP) polepili v jednom z...

Nakupovat „bez plastu“ jde už dnes. Jen se zákazník musí smířit s tím, že při výběru přijde o dobré čtyři pětiny věcí a...

TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

Ilustrační snímek

Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková...



Najdete na iDNES.cz