"Na Moravě se slámové víno dělá běžně, v Čechách výjimečně," řekl ředitel Vinných sklepů Stanislav Rudolský. Předpokládá, že se podaří vyrobit 20 až 40 litrů vína, které budou spíš zpestřením nabídky než ekonomickým přínosem. Ani ten však není zanedbatelný - litr slámového vína se prodává za 1000 až 2000 korun.
Postup výroby slámového vína je až na vysychání hroznů na slámě stejný jako u normálního vína. Šťáva ale musí mít minimální cukernatost 27 stupňů normalizovaného moštoměru, to znamená, že v 100 litrech musí mít minimálně 27 kilogramů cukru. Mošt se pak zakvasí a vinař jenom sleduje a čeká, kdy se z nektaru udělá víno, popsal Rudolský. Proces výroby slámového vína je pomalejší, Kutnohorští by jej mohli ochutnat zhruba po prázdninách.
Zaměření na speciální vína je podle Rudolského cesta, jak mohou čeští vinaři obstát v konkurenci. "Českých vín je málo a jsou vzácná, výjimečná. Skutečně nemůžeme jít cestou sudových nebo levných obyčejných vín. Musí to být všechno speciality, které mohou potenciálním klientům dát něco nového," řekl.
Vinné sklepy letos chtěly sklidit i hrozny na takzvané ledové víno, teplé počasí tomu ale nebylo nakloněno. "Navíc máme velké problémy s nenechavostí některých spoluobčanů. Takže úbytky nejen vysycháním, ale i krádežemi byly takové, že jsme nakonec šli cestou jistoty a sklidili jsme je," poznamenal.
Vinné sklepy hospodaří na sedmi hektarech plodných vinohradů, jež se chystají postupně obnovit. Ročně vyrobí do 10.000 litrů vína, z loňské produkce budou mít kolem 8000 litrů. Mají tři stálé zaměstnance, v sezoně jim pomáhají brigádníci.