V Merkuru sbor blažených přijímá gambrinus

  12:18aktualizováno  12:18
- Když uprostřed letošního léta hledali holandští filmaři zbytky původních libeňských hospod počátku padesátých let, nemohli vynechat restauraci MERKUR, která dodnes funguje v téměř původním vybavení a podobě. Ano, až sem docházel Bohumil Hrabal ze své hráze Věčnosti se džbánkem pro pivo, aby si vychutnal cestu uličkami staré Libně s rozzářenými výčepy. Spolu s explozionalistou Vladimírem Boudníkem tu také vypili nejeden půllitr piva a hovorem navazovali další přátelství... Pokud budete k Merkuru přicházet po chodníku ze Sokolovské ulice,minete nejprve velká, často otevřená okna kuchyně.
Pohled na parapetem v pase přeříznutého kuchtu či klátící se kuchařinku v mohutném hábitu páry z knedlíků a vůni pečeného masa nutí k zvolnění chůze... Do restaurace se vchází vchodem z rohu. Vyjdete po několika schůdkách, otevřete ztuhlé železné dveře a vzápětí vás očekává vstupní »motanice« v těžkém zeleném závěsu. Celý sál vlastní hospody, ve kterém se rázem ocitáte,připomíná jistým způsobem strukturu svatostánku. Po celé pravé straně jsou stoly s židlemi a lavicemi zhruba pro 40 osob, levá strana s velkými okny dělenými matnými dílky litého barevného skla, tu a tam vylomeného, je částečně dělena čtyřmi boxy (zpovědnicemi) vždy po dvou stolech. Výčepní stolice je umístěna uprostřed v čele sálu. Tu je oltář pípy, alfa omega celé hospody. Výčepák téměř jako kněz v bílé říze roznáší piva a hosté věřící (hlavně ti večerní) je s vlídností přijímají. Ano,je to sbor blažených, beránci boží. Ti z nejvěrnějších, štamgasti, sedí u svých na stálo rezervovaných stolů po levici i pravici těsně u výčepu jak ministranti jistící průběh rituálu. Ostřížím zrakem kontrolují hladiny roztočených piv,zatímco putikář ráchá další půllitry v hladině dřezu. Vzezření štamgastů je tak trochu poznamenáno touto těžkou prací a množstvím vypitého piva. Cizímu pozorovateli, pohanovi, se tak bezděčně podsouvá verš Vítězslava Nezvala: »Každodenně trochu umírajíce/ modelujem svoje embryonální hlavy.« Každou středu je zde od 18 hodin obsluha »nahoře bez«, ale nás ukojí film z televize, umístěné nad vchodem dveří, právě vysílaný tuctový seriál je vzrušivější... Kupodivu v Merkuru nabízí jídelníček dostatečné množství jídel, což je kvitováno zejména v poledních hodinách pracujícím lidem. Skladba jídelního lístku odpovídá předpokládaným chutím a frekvencím požadovaných pochutin. Rozhodně zde neočekávejte žádné »brikciusovské« exaltované hodování vytrýzněné až ke koňakovým špičkám a zakončené ručně baleným doutníkem Don Reynaldo Churchilos. Domácí tlačenka, sklenice chlazeného gambáče a krabička marsek je dostačující k uvolněným chvilkám. Ale to jsme již u studených předkrmů. Polévky jsou zpravidla dvě k výběru. Hovězí bývá za 14 Kč, kulajda je posazená o jednu korunu výše. Čtvero druhů ryb je cca za 40 Kč. Z patnácti hotovek není marná svíčková na smetaně (51 Kč) či klasický moravský vrabec, bramborový knedlík, ovšem se špenátem za 41 Kč. Z deseti nabídek dne okuste »baštu Merkur« - bramborový a houskový knedlík, uzené a pečené vepřové + zelí. Cena 56 Kč. K chuti též často přijdou plněné bramborové knedlíky se zelím a cibulkou (39 Kč). Porce jsou střídmé, někdy až skrovné, žádné překypující oválné talíře vás nezaskočí... Dosytíte se však pivem. V podvečer hospoda znovu ožívá, tentokráte místní Libeňáci diskutují i u stoliček výčepu s personálem, nejvíce na téma pojištění odpovědnosti vozidla, ale jsou tu i jiná témata a rituály. A pak je vyvrcholení. Přes výčepní stolici je přehozena bílá utěrka, obřad končí, hostinský podoben ukřižovanému rozpíná paže, hlavu pokládá maličko na stranu. Poslední opilci přelézají plot noci a zhasínají hvězdy...

Restaurace MERKUR

Heydukova 2, Praha 8 Otevřeno pondělí až sobota 10 až 23 hodin, neděle 11 až 23 hodin,

Gambrinus 10 12,10 Kč ****
Gambrinus 12 14.90 Kč ****
Kvalita obsluhy: ***
Celkový dojem: ***

Útratu v testovaných restauracích si autoři platí sami, o hodnocení personál neví.


Restauraci Merkur v pražské Libni svého času navštěvoval Bohumil Hrabal.

Autor:


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...



Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

KVÍZ: Proč chyběl v Československu toaletní papír a kde byste našli Baťov?

Peníze

České a slovenské hospodářství prošlo za posledních sto let etapami bouřlivého rozvoje i zaostávání. Děti dnes už...

Další z rubriky

Pojištění mělo přinést úspory. Teď americkým důchodcům odsává peníze z účtů

Ilustrační snímek

Univerzální životní pojištění, hit 80. a 90. let, který se mnohým starším Američanům vymstil. Místo úspor, které jim...

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...



Najdete na iDNES.cz