1. Při prodeji nebalených potravin (lahůdek) musí být viditelně umístěna cedule informující zákazníky o tom, dokdy je nutné výrobky spotřebovat.
2. Nebalené potraviny (krájené salámy, sýry...), kromě ovoce a zeleniny, nesmějí brát prodavači holýma rukama, ale musí používat náčiní.
3. Zelenina a ovoce nesmějí ležet v přepravkách a prodejních koších přímo na zemi, ale na podložkách (například rohožích). Prodej nahnilé nebo vykrajované zeleniny či ovoce je zakázaný.
4. Chléb a pečivo mají být nejméně ve výšce 70 cm nad zemí
5. U mrazicích van či skříní musí být na viditelném místě umístěn teploměr, ukazující teplotu nejméně - 18 o C.
6. Mrazicí boxy nesmějí být přeplněné, zboží by nemělo být umístěno nad vyznačenou ryskou.
7. Výrobky s prošlým datem použitelnosti (»spotřebujte do...«) se po uvedeném datu v žádném případě nesmějí prodávat.
8. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti se mohou po uplynutí této doby prodávat, ale pouze odděleně od ostatních výrobků a s označením, že již uplynula doba minimální trvanlivosti.
Prodej potravin z pohledu ČZPI
největší prohřešky a co z toho vyplývá
* přelepování data spotřeby cenovou etiketou => zákazník neví, dokdy má výrobek spotřebovat
* nedodržování skladovacích teplot => přerušením chladicího řetězce se může porušit
jakost i zdravotní nezávadnost, zákazník přitom nic nepozná
* neúplné nebo zcela chybějící označení nebalených potravin => zákazník nemá možnost informovat se o výrobku
velké obchody (supermarkety, hypermarkety)
* často klamavě označují ovoce a zeleninu (nesprávné zařazení do jakostních tříd)
* některé porušují skladovací teploty
* potraviny s prošlou DP prodávají jen ojediněle, potraviny s prošlou DMT jsou většinou oddělené a označené
* hygiena prodeje většinou odpovídá požadavkům
malé obchody
* velmi často prodávají potraviny s prošlou DP, potraviny s prošlou DMT nejsou označeny a odděleny
* nedodržují skladovací podmínky (mléčné a cukrářské výrobky, lahůdky)
* neoznačují nebalené potraviny (cukrářské a pekařské výrobky, masné výrobky)
* hygiena prodeje mnohdy neodpovídá požadavkům (neoddělené skladování potravin, chybějící chlazené sklady, nedostatečné nebo zcela chybějící sociální zázemí)
Poznámka: DP doba použitelnosti, DMT doba minimální trvanlivosti
TESTOVANÉ PRODEJNY
(čísla v závorkách udávají, které povinnosti v prodejnách porušili)
Brno
* Karlova pekárna, Svatopetrská (1,2,5,6)
* Jana Kuderová, Kameňačky (1)
* Ludvík Vojkůvka, Křenová (2,5)
České Budějovice
* Cebos, Nám. J.z Poděbrad* (5)
* Ertl, Chmelenského (1,4)
* Roma, Lidická (1,5,6)
* Růžičků, Lannova (2,5,6)
Desná
* Prima market, Desná II (1,2,6)
Hradec Králové
* Erko, Baťkovo nám. (1,5,6)
* JIP, Horova* (5,6)
* U Součků, Krunertova (1,4,5,6)
Cheb
* Duka, Svobody (1,5,6)
* Huma, Dyleňská (1,6)
* U hradu, Dlouhá (1,5)
Liberec
* A. Kendik Junior, Moskevská (5,6,7)
* Toop, Májová (2,4,5,7)
Mladá Boleslav
* Petr Němeček, Jičínská (1,5,7,8)
Mnichovo Hradiště
* Knedlik, Turnovská (1,2,3,4,5,6)
Praha
* Ahoj, K Ládví (2,7,8)
* Ahoj, Pod Hybšmankou (1,2,7,8)
* Haštalka, Haštalská (1,5,7)
* Klabačka, Bělehradská (2)
* Mipa-Palla, Vršovická* (5,6,7)
* Nova, Slavíkova* (5,6,7)
* P alma maloobchod, Vršovická (1,2,5,6,7)
* Karel Vávra, Francouzská* (5,6)
Smržovka
* Pavco - dům potravin (1,2,5,6)
Stará Boleslav
* Ondřej Martínek, Boleslavská (2,5,7)
Tanvald
* Maja (2,4,5) Velké Meziříčí
* Lipo Havelka, Hornoměstská (1,2,5)
Poznámka: * v těchto prodejnách nemají oddělení lahůdek
PRAMEN: TEST DNES
|