"Z vlastní zkušenosti vím, že občas je nezbytné použít asertivitu. Pokud vidím, že je na ceduli napsáno, že jde o I. jakostní třídu, a zboží tomu neodpovídá, jdu se zeptat šéfa úseku, jestli je to myšleno vážně a nejde-li o omyl," říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Daniela Kolejková.
"Vždy jsem se zatím dočkala ne-li omluvy, tak alespoň nového zboží, které bylo v pořádku. Nebojte se protestovat hned v obchodě," dodává.
Plesnivé vyhodit
Obchodníci by rozhodně měli dodržovat při prodeji určité postupy. Snad nejdůležitější je pravidelná kontrola v prodejně. Zejména tam, kde si zákazníci vybírají sami, může být v průběhu dne řada plodů poškozena. Navíc vlivem špatného skladování, transportu či zacházení může ovoce i zelenina plesnivět a hnít.
"Plesnivé nebo nahnilé musí být samozřejmě z prodeje vyloučeno. Nelze prodej odůvodňovat tím, že tato postižená místa si může zákazník vykrojit," vysvětluje Alena Kosková ze SZPI.
"V případě plísně prorůstají vlákna dovnitř plodu, což pouhým okem zákazník nevidí, a vykrojením ji tudíž neodstraní. Právě exotické ovoce je nutné obzvlášť zkontrolovat," tvrdí specialistka na exotické plody.
Pozor na tržnice v zimě
Prodejci by měli s plody šetrně manipulovat. A to zejména při jejich přemisťování do prodejních prostor a regálů. "Často totiž dochází k tomu, že obchodník zasype původní dávku novou dodávkou a na spodu v regálu zůstává neprodejné a nevyhovující zboží," míní Alena Kosková.
Některé druhy rovněž vyžadují skladování v chladicím boxu, jiné potřebují zvláštní péči. Třeba v USA je běžné rosení, řada druhů tak zůstává déle čerstvá. "Velmi vhodné je to například u salátu, prodlužuje to jeho životnost. V Česku se s tím však stále nesetkáváme," míní Kosková.
Obezřetnost platí i při nakupování v zimě na tržištích. "Inspekce to nedoporučuje. Když klesnou teploty pod nulu, hrozí poškození pletiv plných vody. Spotřebitel to nemusí na první pohled zjistit, ale doma se nestačí divit, jak rychle se ovoce a zelenina zkazí," doplňuje Daniela Kolejková.
Skladování má svá pravidla
* Ovoce a zelenina nepatří na balkon, a to ani v zimě, ani v horku v létě.
* Syrové ovoce lze bez potíží uchovávat při pokojové teplotě. Jakmile však dozraje, začne vadnout a hnít. V tu chvíli je lepší je přemístit do chladničky nebo zamrazit.
* Citrusové plody stačí uložit do spíže či chladnější místnosti, kde zůstanou ve stejné kvalitě až šest měsíců.
* Tři až čtyři dny ve spodní části lednice vydrží chřest, avokádo, lilek, kiwi, okra.
Pouhé dva dny banán, a to pouze v případě, že je zcela zralý. Jinak do lednice nesmí přijít, zčernal by.
* Mnohem delší trvanlivost mají jiné druhy. Kokosový ořech vydrží v lednici dva až tři týdny, kořen zázvoru zabalený do papírového ubrousku a mikrotenového sáčku jeden až dva týdny, jeden týden meloun, papája, mango, ananas, dýně v létě čtyři až pět dnů, v zimě však celé dva týdny.
* Do mrazáku nepatří papája, kiwi, avokádo, mango. Některé jiné druhy tam mohou ležet i osm až deset měsíců: třeba chřest, lilek, okra, ananas, dýně. Pouze měsíc je vhodný pro zázvor, celý meloun, banány bez slupky.