Kvasnicovému pivu přezdívají sládci "živé" pivo, neboť v něm zůstávají pivovarské kvasinky, které jinak filtrace z piva odstraní. Pivo tím obsahuje více vitaminů, je na pohled tmavší a mírně zakalené.
"Takové pivo se pilo běžně do začátku dvacátého století. Filtrace nastoupila proto, že zákazníci začali požadovat pivo s delší záruční dobou, k čemuž také filtrace, tedy zbavení kvasinek, slouží. Jsou lidé, kteří kvasnicové pivo považují za lahůdku, jiným toto pivo naopak nejede," řekl sládek ostravského pivovaru Robert Kužela.
Návštěvníkům slavností Ostravaru však zřejmě toto pivo chutná. Jen loni každý z jedenácti tisíců návštěvníků vypil v průměru čtyři piva a pípy ve stáncích v celém pivovaru ho vyčepovali 217 hektolitrů.
Konzumaci návštěvníkům slavností pivovaru v sobotu zpříjemní kapely jako například Kryštof, Mňága a Žďorp či slovenští No Name.