Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V pálenicích už teče i slivovice

  10:37aktualizováno  10:37
V mnoha pěstitelských pálenicích se nyní svítí celou noc a vyhasnout pod kotlem nechávají jen na pár hodin v neděli odpoledne. Zažívají jednu z nejlepších a zřejmě nejdelších sezon v posledních letech. V některých oblastech už si znalci vychutnávají i slivovici.
Milovníci domácích pálenek letos prožívají dobrou sezonu.

Milovníci domácích pálenek letos prožívají dobrou sezonu. | foto: Profimedia.cz

"Už meruněk bylo poměrně hodně a oproti loňsku je i slušná úroda švestek. Plody jsou kvalitní a díky slunečnému začátku podzimu i hodně sladké. A přírodní cukr je důležitý, jinak pálenka není moc dobrá, je to, jak říkáme, řepovice," uvedl majitel pálenice v Hovoranech na Hodonínsku Radoslav Nimrichter.

Když je úroda ovoce na pálení slabá, přivážejí sem někteří lidé jen třeba padesát kilogramů kvasu. "To je nejmenší množství, jaké jim vypálíme. Letos ho však vozí nesrovnatelně více, většinou deset až dvacet metráků," uvedl majitel pálenice.

"Sezona je určitě lepší, není to ale žádná bomba, spíš lepší průměr," říká spolumajitel pálenice ve Viničních Šumicích na Brněnsku Vlastimil Koutný.

Do beček šly letos téměř všechny druhy ovoce, jen úroda hrušek byla v některých oblastech slabší. Díky velmi teplému září a říjnu také ovoce rychleji kvasilo, a tak už nyní z trubek teče i klasická slivovice. "Modré většinou pálíme až od konce listopadu, ale letos začínáme už v těchto dnech," uvedl Vlastimil Koutný.

Cena stoprocentního alkoholu z pěstitelských pálenic se pohybuje v rozmezí 210 až 240 korun za litr. Většinou se ale hned ředí na padesátiprocentní, který vyjde na něco přes sto korun za litr. I to se však některým lidem zdá moc a snaží se vyrobit si pálenku podomácku a zadarmo.

Odborníci tvrdí, že tato "rendlíková" slivovice není nic moc a celníci zase upozorňují, že si na černé pálenice posvítí. "Nějaké poznatky o nelegální výrobě lihu v kraji už máme a prověřujeme je," uvedl Oto Ploch, mluvčí Celního ředitelství Brno.

Stesky, že do pálenic občas vyrazí i kontrola, se objevují i na internetu. "Nejenže si nemůžete vypálit sám doma, ale naši pilní celníci zjišťují i to, zda jste si ovoce vypěstoval na svém nebo pronajatém pozemku, takže neexistuje vypálit za sníženou sazbu ovoce koupené u sběrny nebo posbírané někde na polní cestě. Nebo si to musíte s někým domluvit,“ radí jeden z pisatelů v internetové diskusi na téma slivovice. Podle Plocha celníci skutečně prověřují, z jakého ovoce kvas pochází.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Vláda potěší prodejce vánočních kaprů. Chce je osvobodit od EET

Ministerstvo financí chce rozšířit materiál o osvobození od elektronické evidence tržeb (EET) o předvánoční prodej ryb. V pondělí to řekl ministr financí Ivan...  celý článek

(Ilustrační snímek)
KOMENTÁŘ: Protiunijní Sněmovna ekonomice nepřidá. Pozor na daňové kolotoče

Devět politických stran ve Sněmovně je sám o sobě prvek nestability a nečitelnosti, což nikdy není dobré pro ekonomiku. Volby krátkodobě s českou ekonomikou...  celý článek

Nesprávné provedení okna, tvar ostění neumožňuje obtékání teplým vzduchem. Na
Kupujete nemovitost? Pozor na skryté vady, na reklamaci máte 5 let

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitosti se smluvně mezi kupujícím a prodávajícím přitom řeší jen...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.