Zatímco u slivovice mohli pořadatelé využít bohatých zkušeností, s kritérii pro hodnocení medu, který byl na pozlovickém koštu poprvé, pomohl odborník ze zlínské univerzity. "Abychom při hodnocení vzhledem k množství vzorků neutrpěli újmu, rozdělili jsme se na tři skupiny. Navíc jsme ochutnávali velmi střídmě, takže v každé půllitrové láhvi minimálně čtyři deci zůstaly," řekl jeden z pořadatelů Václav Sedlář. Rozhodování přitom nebylo jednoduché.
"Přestože pamatujeme i lepší ročníky, loňská úroda byla velmi dobrá a ovoce kvalitní," dodal další z organizátorů Karel Hetmer.
Při hodnocení 24 vzorků medu degustátoři hodnotili hlavně chuť a vzhled, zajímalo je i to, zda je med přiměřeně tekutý. „Před ochutnávkami se kvůli tomu med rozehřívá ve vodní lázni. Teplota ale nesmí přesáhnout 45 stupňů, aby se neničily stopové prvky a vitamíny. V žádném případě ale není pravda, že med s krystalky je méně kvalitní. Každý dobrý med časem krystalizuje,“ vysvětlil včelař Alois Mališka.