Když loni začali v Ostravaru vařit novou světlou čtrnáctku, počítali původně s tím, že to bude jen mimořádná jednorázová nabídka pro vánoční trh. Jenomže silnější mok s šesti procenty alkoholu měl u zákazníků takový úspěch, že ho tu nakonec zařadili do výroby nastálo.
Strong se od běžného Ostravaru liší nejen vyšším obsahem alkoholu, ale také výraznější chutí.
"Vaříme ho podle lety prověřené ostravarské receptury s použitím většího množství chmele a sladu," vysvětluje vrchní sládek pivovaru Robert Kužela, podle něhož právě větší podíl uvedených surovin dodává Strongu silnější chuť a specifickou barvu.
Ostravský pivovar už má se speciálními pivy zkušenosti: Před lety tu začali vařit první speciál - pivo Velvet, o něco později přibyl Kelt, loni Strong a nakonec letos na jaře lehké světlé pivo O106. Další speciál - kvasnicové pivo - připravuje Ostravar každoročně na své pivní slavnosti.
Speciální piva - i když se prodávají na celém území republiky - ale pořád tvoří jen zlomek z celkové produkce pivovaru. Jeho prodej stojí a padá s klasickým pivem Ostravar - a to i přesto, že ten je k dostání jen v Ostravě a okolí. Ve speciálech se však v tuzemsku moc nevede ani jiným pivovarům, většina pokusů o zavedení novinky končí neúspěchem.
Nedávno například musela pivovarnická skupina Drinks Union po dvou letech odpískat snahu o zavedení piv s citronovou a fernetovou příchutí: Nebyl o ně zájem. Ostravské speciály, které si našly místo na trhu a prodávají se, tak znamenají pro pivovar Ostravar slušný úspěch.