Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Stárek odpovídal na dotazy čtenářů

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 19. března 2015 do 10:00

OTÁZKA: Dobrý den, opravdu si nikdo z ekonomů a poradců pana Babišem nedokáže spočítat skutečné důsledky tohoto kroku? Vyšší DPH než 10% je pro gastronomii likvidační, protože ceny skokově stoupnou cca o 50% a i tak se výrazně sníží zaměstnanost ve službách. Proč neprovádíte osvětu i mezi zákazníky, že v západní Evropě se DPH v gastronomii pohybuje od 5 do 10% , suroviny, nájmu a energie jsou stejné, vyšší jsou pouze personální náklady ale ceny například jídel začínají na cca 10 eurech. Myslíte si že český zákazník bude navštěvovat restaurace, když ceny jídel budou začínat na 160 Kč a pivo bude stát 60,-? Děkuji Zdeněk
OTÁZKA: Já Vás chci jen pozdravit a poděkovat za úsilí a iniciativu, kterou pro tento obor denně děláte. Posílám pozdrav z Branné. Tomáš Drápal
OTÁZKA: Dobrý den, nemyslíte, že by i nealko nápoje měly být ve snížené sazbě DPH? Také tam přeci dochází k rozdílu DPH na vstupu a výstupu ... Daniel Sedláček
OTÁZKA: Dobrý den, v čem je specifikum pohostinství, že by mělo mít tuto výjimku oproti jiným odvětvím ve kterých jsou také odlišné sazby DPH. Rám bych upozornil, že se daní zdaňuje pouze přidaná hodnota, kterou tak přidáte k Vámi nakoupeným surovinám (princip DPH) !!!. Tomáš
OTÁZKA: Dobrý den, co říkáte na to, že do současné doby platíme jako restaurace DPH z prodeje 21% a přitom z nákupu většiny surovin odečítáme jen15%. Není to diskriminační? Potom při tak velkém zatížení se restaurace snaží tržby zatajovat. Nezdá se Vám, že i cenová politika v pohostinství je pokřivena stravenkami? Děkuji za odpověď. Robert Zetek
OTÁZKA: Souhlasím s otázkou Martiny, kdo neprovozoval restauraci, nemá tušení, kolik vedlejších nákladů je třeba a to i v mané hospodě, kde je např. 1 zaměstnanec nebo ji provozuje sám majitel, při zavedení pokladen bude muset přijmout dalšího pracovníka nebo zavřít, protože na něj nebude mít prostředky. Finanční správa má dost možností, jak provést kontrolu a zjistit krácení daně, musí chtít. Alexandra Doušová
OTÁZKA: Dobrý den, Byla vytvořena při zavádění DPH případová studie dopadu? Při našich propočtech, docházíme k tomu, že provozování restaurace i vzhledem ke snížení sazby DPH nebude ziskové s ohledem i na narovnání pracovních smluv = neúměrné zvýšení odvodů. Provozujeme velmi dobře obsazenou restauraci zaměstnáváme přes 30 zaměstnanců v Praze a dle našich propočtů, budeme na nule. Pro restaurace, které návštěvnost nemají takovou jako mi to bude likvidační. Připadá Vám to v pořádku? Je stát připraven na skokové zahlcení pracovních úřadů nezaměstnanými, kteří zavedením el. tržeb přijdou o práci? Je zmapováno kolik lidí - firem z oblasti dodavatelů a servisních firem bude tímto počinem ohroženo? Michal
OTÁZKA: Kolik vlastní nebo provozuje restauračních zařízení prezident Dlouhý?.....že tak vehementně je pro. Jako politik za moc nestál...jako prezident je ještě horší... Mirek
OTÁZKA: Dobrý den. Moje otázka zní ne proč mají mít restaurace nižší sazbu DPH na jídlo, ale proč ji nemají na veškerý sortiment. Proč řemeslníci nakupují za základní sazbu DPH a účtují si sníženou sazbu. V restauraci se jedná o stejné služby. Jídlo se musí uvařit, pivo načepovat, limonády vychladit a to všechno přinést zákazníkovi až pod nos. Kdy budou tyto nerovné podmínky a šikana restauratérů odstraněny? Děkuji za odpověď. Pavel Chumlen
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč by zrovna restaurace měly mít nižší sazbu DPH? Děkuji za odpověd Míša
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte, že se skutečně podaří snížit DPH v restauracích, když jen v otázkách pro vás / předešlé dotazy/ je cítit podtext, že vlastně v restauracích jde jen o to jak obrat zákazníka ?Ten kdo není z oboru / i zákonodárci / nemají ponětí o tom co vše je v nákladech restauratéra a kolik takový provoz stojí. myslím, že nikdo netuší o platbách za BOZP, deratizaci, dezinfekci, odvody za mzdy, daně, účetní služby, správu IT, služby právníka, atd. Bohužel každý, kdo párkrát navštíví restauraci je hned odborníkem. Asi jako když kouká na fotbal a radí jak se má hrát a přitom jeho BMI je 33. Martina
OTÁZKA: Proč on-line tržby nejsou aplikovány na "západě". Proč je nám dáváno za vzor Chorvatsko? Mirek
OTÁZKA: Proč nemohou platit 21% DPH všichni? Proč platit nižší DPH na jídlo které odnáším je holý nesmysl.Jinak argument o krachu několika jedinců je mimo !! Obnova provozoven v pohostinství je přirozený jev výběru. To je též při nekouření v restauracích.
OTÁZKA: Dobrý den, nemám dotaz, jen jsem chtěl požádat na poskytnutí spojení přímo na Vás. Děkuji Mirek
OTÁZKA: Dobrý den, z účtenky na dovolené v Chorvatsku vím, že snížená daň 13% se týká i nápojů včetně vína a piva ( pouze na tzv. tvrdý alkohol je daň základní ), obec si může připočítat poplatek na některé komodity - v létě zejména na zmrzlinu a kávu ( např. Brela 3% ). Když si vzít příklad z Chorvatska tak ne jen, co se hodí. Prosím o Váš názor a zda někdo o těchto věcech s ministrem financí za restauratéry jedná. Děkuji. Alexandra Doušová
OTÁZKA: Proč vlastně za "jídlo s sebou" odvádějí restaurace nižší DPH, ale zákazníkům účtují stejnou cenu jako těm, co jedí uvnitř? Není jednodušší donutit je zavést dvojí ceny a ulevit tak zákazníkům, než jim zvýšit daňovou povinnost? Jan Nevyhoštěný, iDNES.cz
OTÁZKA: Dobré ráno, na surovinách a proviantu se už za totality nezřízeně kradlo a podle těch čísel v článku to vypadá, že se to nezměnilo. Kde je největší problém? Kamila
OTÁZKA: K tomuto tématu snad jen, že je nelogické, že se potraviny kupují s 15% daní k tomu zaplatíte obsluhu, energie atd. a prodáváte s 21%. Nižší sazba měla být už dávno. Aproto se ptám u koho nebo kde narážíte na největší odpor, když se snažíte prosadit nějaké zvýhodnění restaurací? Miroslav Makovička
OTÁZKA: Dobrý den, mluvíte o take-away. Co si myslíte o běžné české praxi, kdy při koupi take-away jídla zaplatíte stejnou cenu jako když ho sníte v restauraci + navíc ještě cenu za obal? Podle mne je to nestoudné - restauratér nemá se mnou žádné další náklady, nezabírám mu místo za které platí nájem, nemusí po mně uklízet nádobí, ... A přesto si troufne říct o 20 Kč za směšnou krabičku. Z civilizovaných zemí znám pravý opak - take-away standardně se slevou + v některých časech ještě zvýšenou (v době, kdy kuchyně zjevně nemá do čeho píchnout). Jaký je váš názor na to, proč naši restauratéři nepostupují stejným způsobem a místo toho zákazníka řádně "osolí"? Jaroslav Dunda
OTÁZKA: Dobrý den, zajímá mne váš názor na plánované zavedení snížené sazby, zda by se měla vztahovat jen na jídlo nebo i na nápoje? Roman Dvořák
OTÁZKA: Dobrý den, prosazoval byste v současné situaci benevolentnější víza pro Rusy? Martin

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.