iDNES.cz

Václav Stárek odpovídal na dotazy čtenářů

Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací
velikost textu:
vydáno 19.3.2015 9:55
Jídlo, které si host odnese v krabičce domů, generuje hospodským větší zisk než jídlo snědené v restauraci. Po dvanácti letech se to však změní. Na výstupu by hospodští měli odvádět pouze sníženou daň. Jaký dopad to bude mít na byznys, vysvětloval čtenářům zástupce restauratérů Václav Stárek.
OTÁZKA: Dobrý den, prosazoval byste v současné situaci benevolentnější víza pro Rusy? Martin
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Ruská federace byla ještě v minulém roce 4. nejdůležitější zdrojovou destinací příjezdového cestovního ruchu a to přes skutečnost, že přetrvávají dlouhodobé problémy s vydáváním víz pro ruské turisty. Naše vízová politiky by rozhodně neměla být tvrdší, než je tomu u ostatních zemí Schengenského prostoru. V současné době je například vydávání multivíz na nejnižší úrovni v porovnáním s ostatními zeměmi EU. 19.3.2015 10:39
OTÁZKA: Dobrý den, zajímá mne váš názor na plánované zavedení snížené sazby, zda by se měla vztahovat jen na jídlo nebo i na nápoje? Roman Dvořák
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Dvořáku, do snížené sazby DPH by měly být převedeny pouze pokrmy v restaurcích, tak, jak tomu bylo do roku 2004. Suroviny - potraviny pro přípravu pokrmů jsou v současné době nakupovány se sníženou sazbou, po vytvoření pokrmu (a přidání lidské práce), je pak pokrm zatížen sazbou základní, tedy o 6% vyšší. Tuto skutečnost chápe většina provozovatelů restaurcí jako diskriminační. 19.3.2015 10:45
OTÁZKA: Dobrý den, mluvíte o take-away. Co si myslíte o běžné české praxi, kdy při koupi take-away jídla zaplatíte stejnou cenu jako když ho sníte v restauraci + navíc ještě cenu za obal? Podle mne je to nestoudné - restauratér nemá se mnou žádné další náklady, nezabírám mu místo za které platí nájem, nemusí po mně uklízet nádobí, ... A přesto si troufne říct o 20 Kč za směšnou krabičku. Z civilizovaných zemí znám pravý opak - take-away standardně se slevou + v některých časech ještě zvýšenou (v době, kdy kuchyně zjevně nemá do čeho píchnout). Jaký je váš názor na to, proč naši restauratéři nepostupují stejným způsobem a místo toho zákazníka řádně "osolí"? Jaroslav Dunda
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Dundo, cenová politika provozovatelů restaurací je plně v jejich kompetenci a odvíjí se od situace na trhu. Osobně s Vámi souhlasímm, že by neměl být problém zakalkulovat tuto položku do ceny pokrmu a ze zkušenosti vím, že tomu tak v mnoha případech skutečně je. 19.3.2015 10:48
OTÁZKA: K tomuto tématu snad jen, že je nelogické, že se potraviny kupují s 15% daní k tomu zaplatíte obsluhu, energie atd. a prodáváte s 21%. Nižší sazba měla být už dávno. Aproto se ptám u koho nebo kde narážíte na největší odpor, když se snažíte prosadit nějaké zvýhodnění restaurací? Miroslav Makovička
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Makovičko, naše asociace se pokouší tuto situaci změnit již mnoho let. Snížená sazba DPH pro pokrmy v pohostinství není v Evropské unii ojedinělým jevem. Celkem ve 14 z 27 zemí EU je pohostinství zdaněno sníženou sazbou. Naproti tomu v České republice jsou pokrmy v zařízeních veřejného stravování již od vstupu do Evropské unie v roce 2004 daněny základní sazbou, která se navíc již několikrát zvyšovala. Dne 5. května 2009 Rada ministrů oficiálně přijala novelu směrnice o DPH 2006/112/ES. Tento pozměňovací návrh dává všem členským státům EU možnost uplatňovat sníženou sazbu DPH u restauračních služeb. Jak v současné době, tak v minulosti naráží vždy na fakt, že v otázce DPH se jedná o politické rozhodnutí. Momentálně je to tedy diskuse uvnitř vládní kolalice, jak je patrné i z vyjádření v médiích. 19.3.2015 10:52
OTÁZKA: Dobré ráno, na surovinách a proviantu se už za totality nezřízeně kradlo a podle těch čísel v článku to vypadá, že se to nezměnilo. Kde je největší problém? Kamila
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, mohu Vás ujistit, že současná gastronomie a případně praktiky, které asi znáte z let před rokem 89, se zásadním způsobem změnila. majitelé resturací, pokud chtějí udržet zákazníka, si nemohou podobné praktiky dovolit. Co se týká šedé ekonomiky, kdy je tento obor osočován, že zde dochází k největším daňovým únikům, pak musím říct, že tomu tak není. Podle posledních průzkumů MF a ČSÚ dochází k mnohem vyšším únikům například ve stavebnictví nebo v obchodě. 19.3.2015 10:57
OTÁZKA: Proč vlastně za "jídlo s sebou" odvádějí restaurace nižší DPH, ale zákazníkům účtují stejnou cenu jako těm, co jedí uvnitř? Není jednodušší donutit je zavést dvojí ceny a ulevit tak zákazníkům, než jim zvýšit daňovou povinnost? Jan Nevyhoštěný, iDNES.cz
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, rozdíl v sabě DPH je nelogický a domnívám se, že bez ohledu na to, zda pokrm konzumujete v restauraci nebo si jej vezmete domů, by měla být sazba stejná. Vzhledem k tomu, že potraviny nakupuje provozovatel restaurace ve snižené sazbě, pa by i sazba na výstupu měla být snížená. 19.3.2015 10:59
OTÁZKA: Dobrý den, z účtenky na dovolené v Chorvatsku vím, že snížená daň 13% se týká i nápojů včetně vína a piva ( pouze na tzv. tvrdý alkohol je daň základní ), obec si může připočítat poplatek na některé komodity - v létě zejména na zmrzlinu a kávu ( např. Brela 3% ). Když si vzít příklad z Chorvatska tak ne jen, co se hodí. Prosím o Váš názor a zda někdo o těchto věcech s ministrem financí za restauratéry jedná. Děkuji. Alexandra Doušová
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den paní Doušová, v EU je běžné, že pokrmy v restaurcích jsou ve snížené sazbě, zatímco například alkoholické nebo nealkoholické nápoje v sazbě základní. Jak bylo již uvedeno, vstup a výstup by měl být u DPH vždy stejný. Konkrétní výše sazby DPH je pak čistě politické rozhodnutí každé vlády. 19.3.2015 11:01
OTÁZKA: Proč nemohou platit 21% DPH všichni? Proč platit nižší DPH na jídlo které odnáším je holý nesmysl.Jinak argument o krachu několika jedinců je mimo !! Obnova provozoven v pohostinství je přirozený jev výběru. To je též při nekouření v restauracích.
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Dvořáku, pokud máme zavedeny dvě (nyní již tři) sazby DPH, pak je zcela běžné, že ve snížené sazbě jsou služby s intenzivním podílem lidské práce. U potravin je navíc aplikována sazba snížená. Tudíž souhlasím osobně, že by měla být sazba stejná, v tomto případě, ale logicky snížená. Co se týká "obnovy provozoven" je to skutečně hlavně otázka hospodářské soutěže. Hovoříme-li pak o pohostintví, zvláště na venkově, pak řada opatření, která byla v posledních letech přijata nebo se připravuje, je však spíše likvidací tohoto oboru. 19.3.2015 11:06
OTÁZKA: Proč on-line tržby nejsou aplikovány na "západě". Proč je nám dáváno za vzor Chorvatsko? Mirek
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Jediným důvodem je asi technologický rozvoj. Země, které tuto problematiku nyní řeší, již mohou využít online násstrojů, místo například pokladen s fiskální pamětí. 19.3.2015 11:09
OTÁZKA: Dobrý den, myslíte, že se skutečně podaří snížit DPH v restauracích, když jen v otázkách pro vás / předešlé dotazy/ je cítit podtext, že vlastně v restauracích jde jen o to jak obrat zákazníka ?Ten kdo není z oboru / i zákonodárci / nemají ponětí o tom co vše je v nákladech restauratéra a kolik takový provoz stojí. myslím, že nikdo netuší o platbách za BOZP, deratizaci, dezinfekci, odvody za mzdy, daně, účetní služby, správu IT, služby právníka, atd. Bohužel každý, kdo párkrát navštíví restauraci je hned odborníkem. Asi jako když kouká na fotbal a radí jak se má hrát a přitom jeho BMI je 33. Martina
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, jsem optimista, tedy věřím, že ano. 19.3.2015 11:10
OTÁZKA: Dobrý den. Moje otázka zní ne proč mají mít restaurace nižší sazbu DPH na jídlo, ale proč ji nemají na veškerý sortiment. Proč řemeslníci nakupují za základní sazbu DPH a účtují si sníženou sazbu. V restauraci se jedná o stejné služby. Jídlo se musí uvařit, pivo načepovat, limonády vychladit a to všechno přinést zákazníkovi až pod nos. Kdy budou tyto nerovné podmínky a šikana restauratérů odstraněny? Děkuji za odpověď. Pavel Chumlen
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, jak již bylo uvedeno, sazby by měly být stejné na vstupu i výstupu. 19.3.2015 11:44
OTÁZKA: Kolik vlastní nebo provozuje restauračních zařízení prezident Dlouhý?.....že tak vehementně je pro. Jako politik za moc nestál...jako prezident je ještě horší... Mirek

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Dobrý den, Byla vytvořena při zavádění DPH případová studie dopadu? Při našich propočtech, docházíme k tomu, že provozování restaurace i vzhledem ke snížení sazby DPH nebude ziskové s ohledem i na narovnání pracovních smluv = neúměrné zvýšení odvodů. Provozujeme velmi dobře obsazenou restauraci zaměstnáváme přes 30 zaměstnanců v Praze a dle našich propočtů, budeme na nule. Pro restaurace, které návštěvnost nemají takovou jako mi to bude likvidační. Připadá Vám to v pořádku? Je stát připraven na skokové zahlcení pracovních úřadů nezaměstnanými, kteří zavedením el. tržeb přijdou o práci? Je zmapováno kolik lidí - firem z oblasti dodavatelů a servisních firem bude tímto počinem ohroženo? Michal
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, máme zpracovanou studii, jejíž výstupy ukazují, že snížení efektivní sazby daně o polovinu, povede ke zvýšení tržeb a snížení daňového příjmu z pohostinství o 0,165 mld. Kč. Tato ztráta bude vykompenzována zvýšením příjmů v jiných odvětvích díky nižší sazbě DPH a celkový efekt snížení DPH o polovinu povede k celkovému zvýšení daňových příjmů o 0,53 mld. Kč. Jinými slovy, toto opatření by mělo v konečném důsledku pozitivní dopad do státního rozpočtu. V našem případě se jedná o rozdím pouhých 6%. Co se týká ziskovosti provozování restaurací, souhlasím s Vámi, že za současné situace je již mnoho provozů pod hranicí ziskovosti. Je třeba se zamyslet nad celým systémem. Na druhé straně není normální, aby jakékoli odvětví hospodářství, bylo jakkoli závislé na šedé ekonomice. Takže naše organizace podporuje zavedení elektronické evidence tržeb, zároveň voláme po narovnání diskriminačí sazby DPH a prověření současné administrativní a finanční zátěže podnikatelů v oboru tak, aby bylo možné zajistit jeho udržitelnost. 19.3.2015 12:05
OTÁZKA: Souhlasím s otázkou Martiny, kdo neprovozoval restauraci, nemá tušení, kolik vedlejších nákladů je třeba a to i v mané hospodě, kde je např. 1 zaměstnanec nebo ji provozuje sám majitel, při zavedení pokladen bude muset přijmout dalšího pracovníka nebo zavřít, protože na něj nebude mít prostředky. Finanční správa má dost možností, jak provést kontrolu a zjistit krácení daně, musí chtít. Alexandra Doušová
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Pokud se tato otázka týká zavedení elektronické evidence tržeb, pak se z pohledu výkaznictví nic zásadního nemění. Informace, které byl provozovatel povinen deklarovat zpětně, se pouze přenášejí v reálném čase. Kárcení daní v konečném důsledku vytváří nerovné podmínky podnikání pro ty, kteří daně odvádějí. Souhlasím s Vaším názorem, že Finanční správa má již dnes možnost krácení daní postihovat, domnívám se, že na zavedení systému bude důležité jednak kvalitní technické zajištění a jednak důsledná kontrola ze strany státu. 19.3.2015 12:09
OTÁZKA: Dobrý den, co říkáte na to, že do současné doby platíme jako restaurace DPH z prodeje 21% a přitom z nákupu většiny surovin odečítáme jen15%. Není to diskriminační? Potom při tak velkém zatížení se restaurace snaží tržby zatajovat. Nezdá se Vám, že i cenová politika v pohostinství je pokřivena stravenkami? Děkuji za odpověď. Robert Zetek
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Zetku, současný stav je skutečně diskriminační a proto voláme po jeho změně. Co se týká stravenek, domníváme se, že by měly sloužit výhradně k nákupu pokrmů v restauraci, což je jeich primární úloha. Dalším faktem je až 6% provize, která systém placení stravenkami prodražuje, nemluvě o administrativní zátěži s nimi spojené. Nicméně, stravenky v současné době alespoň částěčně podporují návštěvnost některých restaurací hlavně pro polední stravování. 19.3.2015 12:12
OTÁZKA: Dobrý den, nemyslíte, že by i nealko nápoje měly být ve snížené sazbě DPH? Také tam přeci dochází k rozdílu DPH na vstupu a výstupu ... Daniel Sedláček
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Ano, u nelakoholických nápojů je tomu tak. V současné době se ale jedná o pokrmy v restauracích. 19.3.2015 12:30
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, proč by zrovna restaurace měly mít nižší sazbu DPH? Děkuji za odpověd Míša
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Nejedná se pouze o restaurace, snížená sazba DPH je aplikována například na další služby. Důvody jsem se pokusil již vysvětlit v předchozích otázkách. 19.3.2015 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, v čem je specifikum pohostinství, že by mělo mít tuto výjimku oproti jiným odvětvím ve kterých jsou také odlišné sazby DPH. Rám bych upozornil, že se daní zdaňuje pouze přidaná hodnota, kterou tak přidáte k Vámi nakoupeným surovinám (princip DPH) !!!. Tomáš
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den, mnohá odvětví mají rozdíl opačný, tedy základní (vyšší sazbu) na vstupu a nižší na výstupu. Rozdíl v prodeji pokrmů je tedy skutečně specifický, navíc nesystémový, pokud vezmeme v úvahu, že je snížená sazba již nní aplikována na pokrmy, které nekonzumujete v restauraci. 19.3.2015 12:34
OTÁZKA: Dobrý den, opravdu si nikdo z ekonomů a poradců pana Babišem nedokáže spočítat skutečné důsledky tohoto kroku? Vyšší DPH než 10% je pro gastronomii likvidační, protože ceny skokově stoupnou cca o 50% a i tak se výrazně sníží zaměstnanost ve službách. Proč neprovádíte osvětu i mezi zákazníky, že v západní Evropě se DPH v gastronomii pohybuje od 5 do 10% , suroviny, nájmu a energie jsou stejné, vyšší jsou pouze personální náklady ale ceny například jídel začínají na cca 10 eurech. Myslíte si že český zákazník bude navštěvovat restaurace, když ceny jídel budou začínat na 160 Kč a pivo bude stát 60,-? Děkuji Zdeněk
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Osobně se domnívám, že některé ceny v restauracích skutečně neodpovídají nákladům s jejich výrobou a prodejem spojených. Pokud nabízí resaurace menu za 70,- Kč, pak není něco v pořádku. Český zákazník utrácí v restaurcích v průměru 200,- Kč / osobu (výzkum DataServis), pokud dostane kvalitní pokrmy z kvalitních surovin, nemyslím si, že by nebyl ochoten platit za pokrm v restauarci odpovídající cenu. Přičemž záleží na lokalitě, typu restaurce apod. Nedomnívám se ani, že by ceny jídel v restaurcích na základě těchto opatření začínaly na 160,- Kč. Lze to těžko tvrdit, pokud nebude tento výpočet podložen konkrétní kalkulací. 19.3.2015 12:43
OTÁZKA: Dobrý den, nemám dotaz, jen jsem chtěl požádat na poskytnutí spojení přímo na Vás. Děkuji Mirek

Na tuto otázku odmítá dotazovaný odpovídat

OTÁZKA: Já Vás chci jen pozdravit a poděkovat za úsilí a iniciativu, kterou pro tento obor denně děláte. Posílám pozdrav z Branné. Tomáš Drápal
Václav Stárek, šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek: Dobrý den pane Drápale, děkujeme a přejeme hodně úspěchů. 19.3.2015 12:44
zpět na osobnost