Mléko je tradiční součástí českých vaječných likérů. Jenže receptura obsahující mléko je v rozporu s přísadami uvedenými v evropském zákoně o likérech. Podle něj může hustý žlutý nápoj obsahovat pouze alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma.
Soud se tak rozhodnutím přiklonil na stranu německé firmy z Braniborska, která se soudila s konkurencí z Dolního Saska. Ta totiž mléko do likéru přidávala, což se braniborskému výrobci nelíbilo.
Na seznam je podle říjnového rozhodnutí lucemburského soudu pohlížet jako na úplný. V případě dalších přidaných surovin by mohla utrpět ochrana spotřebitele a férová soutěž.
Výrobci se verdiktu brání. „Složení našich produktů striktně odpovídá veškerým legislativním normám České republiky a splňuje veškeré nároky,“ uvedl pro iDNES.cz v Tomáš Hejkal, marketingový ředitel společnosti Stock Plzeň-Božkov.
Podobné obavy měli na přelomu loňského a letošního roku výrobci tradičního českého rumu. Přísada, která tuzemáku dodává typické aroma, byla v analýze Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) označena jako rakovinotvorná. V dubnu však EFSA udělil českým a slovenským výrobcům výjimku, díky kterému mohou rumový éter při výrobě používat dalších pět let (psali jsme zde). Stejně tak se před sedmi lety v Bruselu řešilo i tradiční pomazánkové, které muselo ve svém názvu upustit od slova „máslo“ (psali jsme zde).