Hlavním důvodem je kromě vysoké poptávky i cyklon Ava, který v březnu poškodil mnoho vanilkových plantáží na Madagaskaru. Z tohoto tropického ostrova u jihovýchodního pobřeží Afriky pochází kolem tří čtvrtin celosvětové produkce vanilky.
Pěstování vanilky je přitom obtížné, poznamenává zpravodajský server BBC. Vanilka se získává z květu zvláštního druhu orchideje, její přírodní extrakt se vyváží buď ve formě silného hnědého vonného likéru, nebo jako drcený prášek používaný v potravinářství. To jsou ony malé černé tečky, někdy patrné ve vanilkové zmrzlině.
Na trhu se prodává rovněž umělý vanilin získávaný ze dřeva a někdy dokonce i z ropy. Podle analytiků se nyní bude používat častěji, protože firmy nebudou za přírodní vanilku chtít připlácet.
Druhé nejdražší koření
Po staletí byl nejdražším kořením pepř černý, který pochází z Indie a který se do Evropy dovážel už ve starověku. Jeho cena byla tak vysoká, že se používal jako zástava, a někdy dokonce jako platidlo. Dnes je jedním z nejběžnějších koření na světě, až třetina světové produkce je z Vietnamu.
Nejdražším kořením je nyní šafrán, vyráběný ze sušených čnělek květů šafránu setého. Drobné čnělky se sklízejí ručně a kvůli malé výtěžnosti tak cena dosahuje 275 tisíc až 900 tisíc korun za kilogram – v závislosti na kvalitě. Přes devadesát procent produkce šafránu pochází z Íránu (viz Írán má na polích skrytý poklad, tuny koření dražšího než zlato).
V kuchyni se používají sušené čnělky šafránu setého, které se sbírají ručně.
Po šafránu je druhým nejdražším kořením právě vanilka, její pěstování je dlouhé a náročné na lidskou práci. Cena kilogramu koření se nyní vyšplhala ke třinácti tisícům korun. Hlavním producentem vanilky potravinářské kvality, známé jako černá vanilka podle barvy sušených lusků, je právě Madagaskar. Následují Mexiko a Tahiti.
Vanilka je komerčně dostupná ve formě celých tobolek, prášku a extraktu, najdeme ji v různých produktech – od nealkoholických nápojů po koláče a parfémy. Nejvíce však růst cen zřejmě dopadne na výrobce zmrzliny, protože vanilka je nejdražší složkou ve výrobním procesu.
Vanilka se vyrábí z tobolek vanilovníku plocholistého, který patří mezi orchideje.
Třetí v pořadí nejdražších koření – ač s odstupem – je kardamom. Jeho cena se pohybuje kolem 1 500 korun za kilogram. Kardamom pochází z Indie, v roce 1914 jej však německý pěstitel kávy Oscar Kloeffer začal kultivovat v Guatemale, která na počátku jednadvacátého století předstihla Indii a stala se největším producentem tohoto koření na světě.
Kardamom se získává ze semen několika druhů rostlin z čeledi zázvorníkovitých.