Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vánoční kapři nepodraží, je jich dost

  10:04aktualizováno  10:04
Vánoční kapři letos nepodraží. Za jeden kilogram lidé zaplatí zhruba sedmdesát korun, což je podobné jako loni. Před Vánocemi bude nejen kaprů, ale i ostatních ryb - amurů, candátů, sumců či štik - dostatek. Tvrdí to rybáři, kteří zahajují hlavní podzimní výlovy.

V sobotu 22. října zahájili rybáři výlov rybníka v Tovačově | foto: Luděk PeřinaMF DNES

Koncem října čekají například obyvatele Olomouckého kraje slavnostní výlovy velkých rybníků v regionu, následovat budou menší rybníky a nádrže, kterým se rybáři budou věnovat v průběhu celého listopadu. Část ulovených ryb půjde do podzimního prodeje, většina se však octne na vánočním stole.

Obecně ryb oproti loňsku neubylo ani jich není více. "Je to stejné. Jen rybníky, kde se vyskytují kormoráni, vykazují velké kusové ztráty. To je právě Hradecký či Křenovský rybník na Tovačovsku nebo rybník Choryně na Hustopečsku," popisuje ředitel Rybářství Přerov Leo Mackovík.

Ceny ryb nahoru nepůjdou. Při koupi vánočních kaprů lidé zaplatí osmašedesát korun za kilogram kapra první jakosti, výběr pak bude o sedm korun za kilo dražší.

"Konečná cena však záleží také na každém obchodníkovi," upozorňuje Miluše Horáková z Rybářství Nová Dědina. Potvrzuje to také Leo Mackovík: "I když ceny by měly být stejné, závisí to také na regionálních střediscích."

Pětaosmdesát procent vylovených ryb tvoří kapři, deset procent další býložravé ryby, například amuři, a zbytek dravci, jako štiky, sumci či candáti.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz