experti z univerzity v Melbourne a z australského vědeckého ústavu CSIRO tvrdí, by by se rozsah vinařských oblastí v zemi mohl do roku 2050 zmenšit až o 40 procent.
Austrálie se potýká s nejhorší vlnou sucha v historii a připravuje se na další horké léto. Australská organizace pro vědecký a průmyslový výzkum (CSIRO) upozornila, že pěstitelé vína budou muset přehodnotit své plány, aby se vypořádali se změnami klimatu, jinak je čeká krach.
"S teplejším podnebím bude sklizeň přicházet dříve, doba dozrávání se zkrátí a teploty v období dozrávání v některých regionech budou příliš vysoké na to, aby mohla být vypěstována vyvážená vína některých, možná všech odrůd, které tam nyní rostou," prohlásila expertka Leanne Webbová.
Podle Webbové teploty ve většině australských vinařských oblastí stoupnou do roku 2030 podle očekávání až o 1,7 stupně Celsia. To prý sníží kvalitu hroznů v některých regionech o 12 až 57 procent. Z australského vnitrozemí tak prý téměř zmizí odrůdy pinot noir, sauvignon blanc i určité typy chardonnay.
"Budeme muset vybrat pro pěstování jiné odrůdy. Vinařský průmysl bude muset vyšlechtit nové druhy, které se budou hodit do teplejšího klimatu," soudí Webbová. Pěstování vína se také zřejmě ze zmíněných důvodů bude přesouvat do studenějších částí Austrálie, jako je jižní ostrov Tasmánie.
Vinařský průmysl je nejrychleji se rozvíjejícím odvětvím zemědělství v Austrálii s ročním obratem 3,75 miliardy dolarů, z čehož dvě miliardy připadají na export. Většina vývozu směřuje do Británie, Spojených států, na Nový Zéland, do Kanady a Německa.