Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hovězí hamburger bez masa. Vegetariánské řeznictví chce otevřít i v Česku

  13:40aktualizováno  13:40
V Berlíně nedávno otevřelo první vegetariánské řeznictví. Nabízí produkty s názvy jako mleté maso, masové kuličky nebo drůbeží, avšak zcela bez masa. Složeny jsou převážně ze sóji, koření a dalších rostlinných složek. Chuťově však podle majitele netradičního řeznictví Davida Meyera přesně odpovídají originálům. V budoucnu by rád otevřel pobočku i v Česku.

Pochutiny ve vegetariánském řeznictví jsou věrnou napodobeninou masových produktů. | foto: Profimedia.cz

„Nepoznáte žádný rozdíl,“ dušuje se Meyer. „Loni jsme se zúčastnili soutěže masových kuliček ve Španělsku a ty naše skončily v konkurenci dalších 50 druhů třetí,“ vypráví. Nedávno prý zase autorka knihy o hamburgerech otestovala ten zdejší, a aniž by věděla, že v něm není žádné maso, tvrdila, že je jeden z nejlepších, který za poslední měsíce jedla.

Fotogalerie

Odpovídající chuť je podle Meyera zásadní, protože řeznictví necílí jen na zapřisáhlé vegetariány a vegany, ale i na milovníky masa, kterým záleží na zacházení se zvířaty. „Nemáme vůbec nic proti dobrému masu, proti tomu, když jsou zvířata držena za dobrých podmínek, ale jsme proti masovým chovům,“ vysvětluje čtyřiatřicetiletý Berlíňan jeden z důvodů, proč se rozhodl otevřít vegetariánské řeznictví.

Tím dalším jsou dopady produkce masa na životní prostředí. „Víme, co to stojí vyprodukovat kilo hovězího masa. Kolik je potřeba krmení, energie, vody. Je to enormní množství,“ říká. Při výrobě rostlinného hamburgeru se podle něj vyprodukuje jen sedmina CO2 ve srovnání s klasickým hamburgerem.

Vegetariánské řeznictví v berlínské čtvrti Kreuzberg zatím nabízí zhruba tucet druhů výrobků, mimo jiné napodobeniny hamburgerů, klobás, kostek špeku nebo rybího masa. Do budoucna mají přibývat další. „Chceme nabízet vše, co mají milovníci masa rádi,“ konstatuje Meyer.

Všechny výrobky se dovážejí z Nizozemska, kde už podobný koncept delší dobu funguje. Před cestou jsou hluboce zmražené, aby se do nich nemusely přidávat konzervanty. Přidává se naopak vitamín B12 a některé další látky, tak aby i výživové hodnoty odpovídaly skutečnému masu.

Brzy možná i v Česku

Zákazníci berlínského řeznictví ale nemusí výrobky kupovat jen zmražené, mohou je už na místě rovnou ochutnat. Součástí obchodu je totiž bistro s asi 20 místy k sezení. Hamburger zde přijde na pět eur (135 korun), berlínský currywurst na dvě eura (54 korun) a tuňákový závitek na 5,8 eur (157 korun).

Neobvyklé řeznictví si podle Meyera už za první měsíce našlo své zákazníky, a proto se chystá expanze. Letos na jaře chce podnikatel v německé metropoli otevřít restauraci, která bude místo masa používat výrobky z řeznictví. Dodávat se je chystá také do dalších restaurací a supermarketů.

Když vše dobře půjde, chtěl by Meyer v příštích letech otevřít pobočky vegetariánského řeznictví i v Česku nebo Polsku. „Pracujeme na tom, abychom se stali největším řeznictvím na světě, aniž bychom prolili kapku krve,“ plánuje si.

Autor:



Nejčtenější

Válka o prodavačky pokračuje. Nástupní mzda v Lidlu bude 28 tisíc

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a...

Pět tisíc dolarů na ruku a sbohem. Amazon se zbavuje lidí bez motivace

Pracovníkům ve skladu Amazon se v USA důsledně říká „associates“, tedy...

Nestandardní cestou jde americký Amazon při propouštění zaměstnanců bez motivace. Svému personálu předložil „nabídku“,...



Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...

Diesely v Německu už nikdo nechce. Ceny ojetin srážejí čachry s emisemi

(Ilustrační snímek)

V Německu za poslední rok výrazně klesl prodej nových naftových aut, ceny těch ojetých šly znatelně dolů. Vývoj souvisí...

Nejmladší český miliardář začal ve skladu. Dnes ovládá zbrojařské impérium

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Pětadvacetiletý Michal Strnad se po převodu stoprocentního podílu zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group...

Další z rubriky

Herec Reynolds investoval do ginu. Šoubyznys a alkohol k sobě patří, říká

Ryan Reynolds (New York, 9. února 2016)

Americký herec Ryan Reynolds jde ve stopách svého kolegy George Clooneyho a investuje do tvrdého alkoholu. Filmová...

Hyperloop bude i v Indii, plánuje britský miliardář Branson

Vizualizace dopravní „kapsle“ dráhy hyperloop.

Společnost Virgin Hyperloop One, za kterou stojí britský miliardář Richard Branson, chce v Indii vybudovat superrychlý...

Kvóty pro ženy v byznyse nefungují, zjistili po 10 letech Norové

Ilustrační snímek.

Je to přesně deset let, kdy se Norsko zavázalo k tomu, že zajistí, aby minimálně 40 procent ředitelských pozic v...

Najdete na iDNES.cz