"Městu se tak vrátila turistická atrakce, jejíž proslulost sahala daleko za hranice regionu," prohlásil primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.
Legendární výčep zavřeli hygienici po povodních 2002 a dalších pět let trvalo, než se jeho dveře znovu otevřely. Práce na opravě začaly letos na jaře a padlo na ně 31 milionů korun.
Masné krámyMasné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí. Dnešní dům v Krajinské ulici pochází zřejmě z roku 1554. |
Okolo 16 milionů dalo město, více než 14 miliony korun přispěl Budvar, který vybavil interiér a kuchyni. Město je teď největším podílníkem s dvaceti procenty, druhý je jeden z restituentů a třetí Budvar s 8,3 procenta, uvedla ČTK.
"Masné krámy se v minulosti staly jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že ´nové´ Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět bude říkat, že 'Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích',“ řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.
Co říkali první návštěvníci Masných krámů? Reportáž z otevření pivnice čtěte zde |
Největším lákadlem pro hosty bude "kroužkovaný ležák" Budweiser Budvar, který se bude v Masných krámech jako na jediném místě na světě točit přímo z pivních tanků. Jako doplňky se budou čepovat tmavý ležák a desítka. Speciální bude i jídelní lístek, který nabídne zvláštní druh chleba.
Kroužkovaný ležákToto pivo je kvůli obsahu živých kvasinek velmi citlivé na podmínky skladování (při 6−8 °C) a ošetřování. |