Vejce

-
s tmavším žloutkem jsou zdravější
NE

Barva žloutku nemá žádný jiný než estetický význam. Tmavší žloutky dodávají pokrm u lepší barvu. O tom, zda budou žloutky světlé,nebo tmavé,rozhoduje krmení. Slepice,která se pase, získá rozhodující barvivo xantofily - z trávy nebo vojtěšky. Ale i ve velkochovech, kde slepice nemá přístup k zeleném u krmení, je možné barvu žloutku ovlivnit správně nakombinovanou krmnou směsí.

- od babičky z venkova jsou lepší než ty z velkochovu

NE

Vžitá představa, že slepice,která běhá po dvoře,musí mít kvalitnější vejce,neplatí vždy. Slepice nejsou pod žádnou veterinární kontrolou, problémem může být tedy jejich zdravotní stav. Ve vejcích slepic,u nichž nikdo nekontroluje,co sezobou, se často objevují zbytky cizorodých látek. Zejména v oblastech, kde jsou vyšší spady škodlivých látek, jsou vejce podstatně horší než ta z velkochovu.

- zvyšují riziko kardiovaskulárních nemocí, protože obsahují cholesterol

NE

Žloutek skutečně patří mezi potraviny velmi bohaté na cholesterol. Nejnovější výzkumy však prokazují, že zdravým lidem jedno až dvě vejce denně neškodí. Ukázalo se totiž, že cholesterol z potravin do organismu nepřechází v takové míře,jak se dříve předpokládalo.

Témata: Test iDNES.cz