Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu

Vejce se signaturou BE, tedy Belgií coby zemí původu | foto: Profimedia.cz

Většina směsi z toxických vajec na Slovensku již byla použita

  • 12
Většina z dodávek vaječné směsi s nadměrným obsahem nebezpečné látky fipronil, které v uplynulých týdnech skončily ve čtyřech bratislavských hotelech, byla již spotřebována. Uvedl to v pátek slovenský úřad veřejného zdravotnictví. Podle dřívějšího sdělení úřadů vyrobila kontaminovaný produkt firma v Německu z nizozemských vajec, na Slovensko ho dodala rakouská společnost.

Slovenští hygienici po kontrole uvedli, že spotřebováno bylo 570 kilogramů a dodavateli vráceno 90 kilogramů vaječné směsi. Slovenská veterinární a potravinová správa původně informovala o dodávkách až 675 kilogramů směsi do bratislavských hotelů.

Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí.

Týden stará aféra

Fakta: Co je fipronil

● Fipronil je látka, která útočí na nervovou soustavu hmyzu, a tím ho zabíjí. Používá se při ochraně či ošetřování psů a koček, je ale zakázaná u „potravinových zvířat“, protože proniká do těla. Drůbeží velkochovy proto musí proti hmyzím parazitům nasazovat jiné prostředky. To některé farmy v Nizozemsku nedodržely.

● Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. Jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí, ale mohou také poškodit ledviny, játra nebo štítnou žlázu.

● Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se mohou příznaky projevit od hladiny 0,72 mg/kg. Dospělý o hmotnosti 70 kilogramů by mohl negativní dopady pocítit při požití 15 vajec kontaminovaných touto dávkou fipronilu, dítěti o hmotnosti 15 kilogramů stačí tři vejce.

Slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná ve čtvrtek řekla, že ve zmiňované vaječné směsi byl až pětinásobně překročen povolený limit fipronilu.

Hlavní slovenský hygienik Ján Mikas vybídl všechny provozovatele restaurací na Slovensku, aby kontaminovanou vaječnou směs nepoužívali při přípravě jídel, pokud jim byla dodána.

Už minulý týden vyšlo najevo, že do jednoho z velkoskladů na západě Slovenska byla dovezena uvařená a oloupaná vejce s obsahem fipronilu. Do další distribuce se ale nedostala.