Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vajec je tak málo, že se prodávají v aukcích. Zdraží až na 6 korun

  16:36aktualizováno  16:36
Vejce v obchodech začínají zdražovat. V příštích týdnech může stát jedno vejce 5 až 6 korun. Na trhu je jich takový nedostatek, že producenti začali prodávat vejce v aukcích. „Historicky to nemá obdoby,“ řekl iDNES.cz ředitel společnosti Ovo Trade Libor Černý.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Reuters

V závodech o navyšování ceny může mít máslo brzy žhavou konkurenci - vejce. Cena v obchodech za kus je nyní mezi třemi a čtyřmi korunami, ale v následujících týdnech může dosáhnout pěti až šesti korun, ozývá se z trhu.

Českomoravská drůbežářská unie předpovídá, že kvůli fipronilové kauze, která stojí za vybíjením milionů nosnic v Evropě, může cena před Vánocemi stoupnout až na 5 korun. Česko si podle dat Českého statistického úřadu, ministerstva zemědělství a Celní správy s vlastními zásobami dlouhodobě nevystačí. Soběstačnost klesá, výrazný propad se čeká především v letošním roce. Klesnout má z loňských 78,1 procenta na 73,9 procenta.

Nejde však jen o aféru s fipronilem. Výraznou silou, která tlačí ceny vajec vzhůru, jsou i Vánoce. Poptávka po vejcích a vaječných produktech, jako jsou melanže, obrovsky v posledních dnech zesílila nejen ze strany obchodních řetězců, ale i od pekáren, cukráren a dalších průmyslových zpracovatelů.

„Zájem je abnormálně velký, protože je předvánoční čas. Abnormální je i nedostatek. V tuto chvíli vykrýváme asi jen 30 procent objednávek,“ popsal Libor Černý, ředitel společnosti Ovo Trade, která dodává vaječné polotovary. Společnost už všechno začala dovážet z Polska. Důvodem není cena (vejce zdražují i v Polsku), ale skutečnost, že v Česku vejce nejsou.

Ani na polském trhu to však není lehké. „Je to brutální, ale museli jsme zdražit oproti loňskému roku asi o 150 procent,“ dodává Černý. Ovo Trade přitom není malým hráčem. Svými polotovary pro cukrářské výrobky, jako jsou sušené žloutky a bílky nebo melanže, zásobuje zhruba 40 procent tuzemského trhu.

Vaječné aukce

Ale i v Polsku je nedostatek tak velký, že místní farmy začaly vejce kvůli velkému zájmu nabízet v aukcích. „Polské farmy už vejce prodávají v aukcích. Historicky to nemá obdoby. Kdo dá nejvíc, vejce dostane, ale stejně je aukcí málo,“ popsal Černý.

Soběstačnost ČR ve vejcích
RokSoběstačnost (%)
201084,1
201181,6
201280,9
201385,7
201482,9
201578,4
201678,1
2017*73,9
Zdroj: ČSÚ, Celní statistika MZe,                    *odhad bilance na celý rok 2017

Ovo Trade vejce do tuzemských obchodních řetězců nedodává. Ředitel však čeká podobně jako Českomoravská drůbežářská unie, že si prudce začnou připlácet také zákazníci v obchodech. Odhad má ještě pesimističtější než drůbežáři.

„Nedostatek se ještě prohloubí. Největší boom čekáme během 14 dnů. Odhaduji, že v průběhu čtrnácti dnů bude vejce v řetězcích stát 5 až 6 korun,“ dodal Černý.

Síť hypermarketů Globus zatím hlásí stabilní poptávku zákazníků. Nedostatek nicméně potvrzuje. „Očekáváme, že nám naši dodavatelé budou v následujících týdnech vejce dodávat pouze v nezbytně nutném množství,“ uvedla na dotaz redakce mluvčí Pavla Hobíková. Globus nakupuje od svých dodavatelů o 40 procent dráž než před rokem.

Rychle zdražují vejce i v Tescu. V posledních týdnech se cena za balení třiceti kusů vyhoupla z 94,9 Kč na 109,9 Kč, tedy 3,7 Kč za kus. Laťku 5 korun za kus však zatím nepokořila ani vejce z klecových chovů.

Na zvýšení cen vajec upoznorňuje i mezinárodní řetězec rychlého občerstvení McDonald’s. „Rostoucí poptávka po českých vejcích může znamenat zvýšení nákladů i pro zpracovatele. Mělo by se ale jednat pouze o krátkodobý trend,“ informovala tisková mluvčí restaurací McDonald´s Zuzana Svobodová.

Podívejte se na triky, které vám pomohou při vaření vajec:




Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Další z rubriky

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Najdete na iDNES.cz