hana.vecerkova@mfdnes.cz
Druhy mikrovlnek
jednoduché (mikrovlnný ohřev)
Lze v nich rozmrazovat, ohřívat, dusit a vařit. Výborně poslouží všem, kteří potřebují jen ohřívat. Například starším lidem, kterým vozí jídlo pečovatelská služba, rodinám, kde si děti přes den ohřívají jídlo samy nebo kde se připravují jídla z mrazáku.
orientační ceny: 2500-7500 Kč
dvojkombinace (mikrovlnný ohřev + gril)
Oproti jednoduchým v nich lze navíc ještě grilovat. Je možné využívat samotné mikrovlny nebo samotný gril nebo oba provozy kombinovat. Hlavním úkolem grilu je dodat pokrmům zlatavou kůrčičku a zlepšit chuť. Hodí se pro ty, kteří chtějí čas od času místo vařeného párku párek grilovaný nebo dostanou chuť na kotletu, zapečené bagety či lasagne.orientační
ceny: 4500-11 000 Kč
trojkombinace (mikrovlnný ohřev + gril + horkovzdušný ohřev)
Lze v ní kromě rozmrazování a ohřívání upéci i bábovku, koláče, kuře. Vyžaduje to cvik. Některé modely mají otočný gril, kuře nebo kousky se grilují na vertikálně se otáčejícím rožni. Pořizují si je ti, kteří nechtějí nebo nemohou třeba z prostorových důvodů mít velký sporák s troubou.
Ceny jsou rozdílné podle toho, jak jsou přístroje technicky vybavené, začínají na 12000-13500 Kč.
Rady pro používání
* ohřívat lze v papíru, plastu, skle, porcelánu i keramice, ale ne v kovovém nádobí, příliš se ale nehodí ani vysoké misky
* používat poklop s otvorem
* nevařit celá vejce, nebo párky ve střevě
* pokrm by se měl při ohřívání promíchat, obrátit nebo přeskupit, rozdílné teploty jednotlivých částí se tak vyrovnají
* z hotových zmrazených jídel se pro mikrovlnný ohřev lépe hodí výrobky typu rizoto, tedy směsi drobných kousků tuhých potravin nebo pokrmy obsahující drobné kousky masa či zeleniny, přelité omáčkou nebo šťávou; tekutina by měla vždy zcela zakrývat pevné části, jinak budou vyčnívající kousky vysušené
Je pravda, že vitaminy se v mikrovlnce ztrácejí?
NE
Opak je pravdivý. Díky tomu, že mikrovlny ohřívají jídlo kratší dobu než při klasické přípravě, je ztráta většiny vitaminů nižší. Jediný vitamin, který pravděpodobně ubývá, je vitamin B, ale ani to ještě vědci zcela nepotvrdili.
Rada: Vitaminy a minerály se lépe uchovají, když zeleninu a ovoce nepokrájíte vůbec nebo alespoň ne na malé kousky a zavlažíte je tekutinou. (hve)
Spokojenost čtenářů MF DNES se značkami
Professor 89 %
Whirlpool 86 %
LCE 84 %
Daewoo 82 %
Eta 81 %
GoldStar 80 %
Samsung 79 %
Sharp 78 %
Moulinex 77 %
Privileg 75 %
Poznámka: Data pocházejí z loňské ankety mezi dvěma a půl tisíci čtenářů, kterou zorganizovala příloha TEST DNES.
Pramen: MF DNES
Proč mikrovlny ohřívají
Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny kmitající rychlostí 300 milionů až 300 miliard kmitů za vteřinu. Působí na látky, v jejichž molekulách jsou elektrony nesouměrně rozděleny, takže jeden konec má kladný a druhý záporný náboj. V elektromagnetickém poli se kladný a záporný pól orientují v určitém směru, a když se pole rychle mění (kmitá), vytváří neustálá změna orientace pólů teplo. Potraviny rozehřívá hlavně voda, jež je v nich obsažena a která působením mikrovln rychle zvyšuje teplotu. (jet)
Zajímavost
Česká repub lika drží ve srovnání s ostatními východoevropskými zeměmi prvenství v počtu prodaných mikrovlnných trub vzhledem k počtu obyvatel. V tuzemsku připadá třikrát více mikrovlnných trub na obyvatele než například v sousedním Polsku.
Pramen: AMAR
Domácí spotřebiče
O čem jsme už psali a co si ještě přečtete
* chladničky a mrazáky 30. 5.
* myčky nádobí 13. 6.
* vysavače 18. 7.
* pračky 8. 8.
* sporáky 22. 8.
Pokud máte nějaké dotazy k připravovaným tématům, pošlete je na adresu redakce nebo e-mailem (viz předchozí strana)
Co si rozmyslet před koupí
* k jakému účelu chci troubu používat
* jaký pro ni mám prostor
* jak velký potřebuji vnitřní prostor (jak velký talíř)
* kolik chci na koupi věnovat peněz