Většina mikrovlnek buchty ani kuře neupeče

Od doby, kdy se v kuchyních objevily mikrovlnky, ocitl se kastrůlek, v kterém jsme si ohřívali mléko na ranní kakao nebo zbytek včerejší svíčkové, bez práce.
Od doby, kdy se v kuchyních objevily mikrovlnky, ocitl se kastrůlek, v kterém jsme si ohřívali mléko na ranní kakao nebo zbytek včerejší svíčkové, bez práce. Mikrovlnky šetří nejen nádobí, ale i čas. Miminko srdceryvně pláče hlady. Stačí minuta a brečet přestane, kaše je hotová. Přišla nečekaná návštěva a maso na grilování je beznadějně zmrzlé. Než hosté vypijí aperitiv, kotlety roztají a mohou na oheň. To vše zvládnou i nejjednodušší mikrovlnné trouby. Upéct kuře nebo buchty však je pro mikrovlnky tvrdší oříšek. Dokážou to jen nejdražší přístroje, které jsou vybaveny kromě mikrovln ještě grilem a horkovzdušným ohřevem. Jenže ty zase vyžadují trochu umění, zkušeností a cviku. "Chce se to skutečně naučit, nakombinovat různé druhy provozu a vychytat mouchy, protože princip pečení je úplně jiný než v klasické troubě," říká Jiří Neuman z firmy Elektro Proton. Pokud tedy máte představu, že zapnete knoflík a trouba za vás vše udělá, zapomeňte na ni. Mikrovlnným troubám však nelze upřít, že šetří čas. Jak při přípravě jídla, která trvá kratší dobu, tak při mytí nádobí. Pokrm se totiž ohřívá přímo na talíři, ze kterého se pak i konzumuje.Vaření v mikrovlnce je také zdravější - vaří se s minimálním množstvím vody a na rozdíl od tradiční přípravy i bez tuku. Nahradí mikrovlnka klasickou troubu? Stejně jako čtenářka Alena Krutišová ze Vsetína se ptá i mnoho dalších zákazníků, kteří uvažují, že si místo klasické trouby pořídí troubu mikrovlnnou. "Rozhodně ji nenahradí mikrovlnka za pět tisíc," říká Jiří Neuman z firmy Elektro Proton. Dražší kombinované přístroje už troubu zastoupit mohou, ale záleží na tom, co od ní člověk očekává. Zákazníkům, kteří chtějí klasickou troubu vyměnit za trojkombinaci, radím, aby si raději přidali ještě tři tisícovky a pořídili si nový sporák a k tomu malou jednoduchou mikrovlnku." Ta umí rozmrazovat, ohřívat a vařit. Takzvaná dvojkombinace, která je oproti jednoduché troubě vybavena i grilovacím tělesem, umí grilovat, zapékat, ale celé kuře neupeče. Pokud se však na talíř vloží menší porce a gril nastaví na vyšší výkon (od 1000 W), získají stehýnka a křidélka křupavou kůřčičku. Celé kuře lze upéct jen v těch nejlepších a nejdražších přístrojích, takzvaných trojkombinacích. Ty mají kromě grilu ještě ventilátor s topnou spirálou, a mohou tedy kombinovat několik způsobů přípravy. Mikrovlnné trouby se liší i podle toho, zda mají mechanické nebo elektronické ovládání. Mechanické se obsluhují jednoduše, vystačí s dvěma knoflíky. Jedním se nastavuje výkon a druhým čas. Elektronické trouby mají složitý panel s digitálním displejem a většinou nabízejí další doplňkové funkce, jako například paměť pro nejčastěji používaný typ ohřevu nebo programy pro určité druhy jídel. Při jejich ovládání se však musí víc přemýšlet. Mikrovlnný ohřev je možné nastavovat v několika stupních intenzity. Velmi nízký výkon se používá k rozmrazování, vysoký na ohřívání, aby jídlo bylo co nejdříve připravené. Maximální výkon je určen například pro ohřev šálku čaje, ale už se tolik nehodí k přípravě nebo ohřívání hotových pokrmů, protože ty se rychleji vysuší. Vnitřní povrch trouby je buď obyčejný lakovaný, nebo smaltovaný, některé jsou nerezové a objevují se i trouby s keramickými vnitřními stěnami. Jednotlivé modely se liší také kapacitou vnitřního prostoru, ta může být od 16 litrů u nejmenších typů až po 34 litrů u kombinovaných přístrojů. S vnitřním objemem souvisí také průměr otočného talíře - pohybuje se mezi 26 až 36 centimetry. Ceny mikrovlnek začínají na dvou a končí na třiceti tisících. Nejvíce se ale prodávají ty nejobyčejnější mikrovlnky, které jen rozmrazují a ohřívají," říká Jiří Neuman.

hana.vecerkova@mfdnes.cz

Druhy mikrovlnek

jednoduché (mikrovlnný ohřev)

Lze v nich rozmrazovat, ohřívat, dusit a vařit. Výborně poslouží všem, kteří potřebují jen ohřívat. Například starším lidem, kterým vozí jídlo pečovatelská služba, rodinám, kde si děti přes den ohřívají jídlo samy nebo kde se připravují jídla z mrazáku.
orientační ceny: 2500-7500 Kč

dvojkombinace (mikrovlnný ohřev + gril)

Oproti jednoduchým v nich lze navíc ještě grilovat. Je možné využívat samotné mikrovlny nebo samotný gril nebo oba provozy kombinovat. Hlavním úkolem grilu je dodat pokrmům zlatavou kůrčičku a zlepšit chuť. Hodí se pro ty, kteří chtějí čas od času místo vařeného párku párek grilovaný nebo dostanou chuť na kotletu, zapečené bagety či lasagne.orientační
ceny: 4500-11 000 Kč

trojkombinace (mikrovlnný ohřev + gril + horkovzdušný ohřev)

Lze v ní kromě rozmrazování a ohřívání upéci i bábovku, koláče, kuře. Vyžaduje to cvik. Některé modely mají otočný gril, kuře nebo kousky se grilují na vertikálně se otáčejícím rožni. Pořizují si je ti, kteří nechtějí nebo nemohou třeba z prostorových důvodů mít velký sporák s troubou.
Ceny jsou rozdílné podle toho, jak jsou přístroje technicky vybavené, začínají na 12000-13500 Kč.

Rady pro používání

* ohřívat lze v papíru, plastu, skle, porcelánu i keramice, ale ne v kovovém nádobí, příliš se ale nehodí ani vysoké misky

* používat poklop s otvorem

* nevařit celá vejce, nebo párky ve střevě

* pokrm by se měl při ohřívání promíchat, obrátit nebo přeskupit, rozdílné teploty jednotlivých částí se tak vyrovnají

* z hotových zmrazených jídel se pro mikrovlnný ohřev lépe hodí výrobky typu rizoto, tedy směsi drobných kousků tuhých potravin nebo pokrmy obsahující drobné kousky masa či zeleniny, přelité omáčkou nebo šťávou; tekutina by měla vždy zcela zakrývat pevné části, jinak budou vyčnívající kousky vysušené

Je pravda, že vitaminy se v mikrovlnce ztrácejí?

NE
Opak je pravdivý. Díky tomu, že mikrovlny ohřívají jídlo kratší dobu než při klasické přípravě, je ztráta většiny vitaminů nižší. Jediný vitamin, který pravděpodobně ubývá, je vitamin B, ale ani to ještě vědci zcela nepotvrdili.

Rada: Vitaminy a minerály se lépe uchovají, když zeleninu a ovoce nepokrájíte vůbec nebo alespoň ne na malé kousky a zavlažíte je tekutinou. (hve)

Spokojenost čtenářů MF DNES se značkami

Professor 89 %
Whirlpool 86 %
LCE 84 %
Daewoo 82 %
Eta 81 %
GoldStar 80 %
Samsung 79 %
Sharp 78 %
Moulinex 77 %
Privileg 75 %

Poznámka: Data pocházejí z loňské ankety mezi dvěma a půl tisíci čtenářů, kterou zorganizovala příloha TEST DNES.
Pramen: MF DNES

Proč mikrovlny ohřívají

Mikrovlny jsou elektromagnetické vlny kmitající rychlostí 300 milionů až 300 miliard kmitů za vteřinu. Působí na látky, v jejichž molekulách jsou elektrony nesouměrně rozděleny, takže jeden konec má kladný a druhý záporný náboj. V elektromagnetickém poli se kladný a záporný pól orientují v určitém směru, a když se pole rychle mění (kmitá), vytváří neustálá změna orientace pólů teplo. Potraviny rozehřívá hlavně voda, jež je v nich obsažena a která působením mikrovln rychle zvyšuje teplotu. (jet)

Zajímavost

Česká repub lika drží ve srovnání s ostatními východoevropskými zeměmi prvenství v počtu prodaných mikrovlnných trub vzhledem k počtu obyvatel. V tuzemsku připadá třikrát více mikrovlnných trub na obyvatele než například v sousedním Polsku.

Pramen: AMAR

Domácí spotřebiče
O čem jsme už psali a co si ještě přečtete

* chladničky a mrazáky 30. 5.
* myčky nádobí 13. 6.
* vysavače 18. 7.
* pračky 8. 8.
* sporáky 22. 8.

Pokud máte nějaké dotazy k připravovaným tématům, pošlete je na adresu redakce nebo e-mailem (viz předchozí strana)

Co si rozmyslet před koupí

* k jakému účelu chci troubu používat
* jaký pro ni mám prostor
* jak velký potřebuji vnitřní prostor (jak velký talíř)
* kolik chci na koupi věnovat peněz