Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slavné vinařství Veuve Cliquot nechává uzrát víno na mořském dně

  16:48aktualizováno  16:48
Francouzský výrobce šampaňského Veuve Cliquot v půlce června "uskladnil" 300 lahví na mořském dně ve 40metrové hloubce Baltského moře u finského souostroví Alandy, aby tam 30 let zrály. Chce přesněji zanalyzovat proces zrání. Inspiroval se chutí šampaňského vyloveného před čtyřmi lety z potopeného vraku lodi na témže místě.

Šampaňské Veuve Cliquot. | foto: Veuve Cliquot

"Moře je v těch místech málo slané, tudíž příliš neprovokuje korozi, navíc tato hloubka nabízí ideální konzervační podmínky se stálou teplotou vody kolem pěti stupňů Celsia, v hluboké tmě, navíc v klidném místě, bez proudů," vysvětlila historička Fabienne Moreauová, která pro remešskou slavnou společnost pracuje.

V udaném místě je i tlak mírně nižší, než je tlak uvnitř lahví, což je další prvek, který lahve udrží netknuté. Fakticky je v ocelové kleci uloženo 250 lahví různých sklizní a 50 velkých 1,5litrových (Magnum). Operaci provedli v tajnosti 18. června potápěči v místech, kde v roce 2010 vylovili náklad šampaňského stejné značky z potopené lodi z počátku 19. století.

"I když byly ponořené takřka dvě staletí, jejich zakonzervování a chuť nás mimořádně překvapila a vzbudila zájem o to, abychom pokračovali v tomto dobrodružství," zdůraznila Moreauová pro agenturu AFP. Operace, kterou společnost pojmenovala "Mořský sklípek", má trvat minimálně 30 let. Podílejí se na ni enologové a další znalci z francouzských univerzit v Remeši a Bordeaux.

Společnost Veuve Cliquot vznikla v roce 1772, v překladu znamená vdovu Cliquotovou. Ta se díky svému ovdovění v 27 letech, kdy převzala byznys po manželovi, zařadila k prvním podnikatelkám na světě.

Vinaři naslepo sáhli po vínu z moře

"Mořské sklípky" začínají být nejspíš v módě. Vloni se výrobce šampaňského Drappier rozhodl vyzkoušet něco podobného. Nechal utopit 600 lahví u francouzského pobřeží v Atlantiku v patnáctimetrové hloubce.

"V pondělí jsme udělali zkušební ochutnávku naslepo a všichni experti dali přednost vzorkům, které za sebou měly pobyt v moři," popsal majitel firmy Michel Drappier. "Takové šampaňské mělo jemnější bublinky, bylo krásně šumivé a mělo komplexnější chuť," dodal.



Nejčtenější

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

Balení vinných kondomů.

Jistě jste už někdy ztratili špunt od lahve a dumali, jak situaci vyřešit. Američanka Laura Bartlettová se svým synem...

PŘEHLEDNĚ: Lidé špatně odhadují platy. Podívejte se, komu by přidali

Ilustrační snímek

Nejvíc platově podhodnoceni jsou učitelé, sociální pracovníci a zdravotní sestry, naopak přiměřený plat berou praktičtí...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Startup chce prorazit s pánským vibrátorem. Líbil se víc než Apple Watch

Pánský vibrátor Tenuto

Startup MysteryVibe chce změnit vnímání sexu. Podle firmy se totiž sex stává spíše součástí wellness. Kromě tomu...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Další z rubriky

Stát chce napadnout slevovou akci Kauflandu, vadí mu mléko za korunu

Ilustrační snímek

Ministerstvo zemědělství chce poprvé podat podnět antimonopolnímu úřadu kvůli slevovým akcím v obchodních řetězcích....

TEST DNES: Úplné výsledky testu mozzarell

Ilustrační snímek

MF DNES testovala sýry mozzarella, které jsou běžně dostupné v obchodech a mají 15 až 20 procent tuku. Porota hodnotila...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Najdete na iDNES.cz