Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vídeňské párky: Výborné i nechutné

  10:00aktualizováno  10:00
Když se zakousnete do teplého párku, mělo by se ozvat charakteristické KŘUP. Pro vídeňské párky je přímo typické. Ale jen pro ty kvalitní, z libového vepřového nebo hovězího masa ve skopovém střívku.
Párek, párky, uzenina - (c)profimedia.cz/corbis

Párek, párky, uzenina - ilustrační foto | foto: profimedia.cz/corbis

JAK V TESTU OBSTÁLY VÍDEŇSKÉ PÁRKY? - INFOGRAFIKA ZDE

Pro ty, které mají stejnoměrnou zlatavou barvu, jsou křehké, ale pevné, příjemně šťavnaté, ale ne tolik, aby pouštěly tekutinu, voní po uzení a chutnají po mase.
Jenže někdy si koupíte párek, který má tvrdou slupku, z níž se maso vydrolí nebo vyteče, má tmavou barvu po barvivech a chutná nahořkle po přehnané dávce koření.

Ani pětka nestačila
Těch druhých je naštěstí na trhu méně než těch prvních. Prokázal to test MF DNES, který posuzoval kvalitu 16 vídeňských párků z hypermarketů. Devět párků získalo dobré hodnocení, tři průměrné a čtyři propadly.

Vítězem testu se staly vakuově balené vídeňské párky firmy BUnipack z Rosic u Brna. Za propadák testu označili porotci, kteří "naslepo" posuzovali vzhled, chuť a konzistenci, párky, které pro síť obchodů Lidl vyrábí plzeňský Schneider. Většina hodnotitelů jim dala pětku a někteří měli chuť udělit i šestku.

Separáty stále na scéně
Poměr lepších a horších párků by nasvědčoval spíš tomu, že se kvalita masných výrobků opět zlepšuje. Od září 2003 platí totiž nová vyhláška, která zpřísnila pravidla pro výrobu uzenin a měla opět do obchodů vrátit kvalitní výrobky.

Výrobcům párků předepisuje, jak má výrobek vypadat, vonět a chutnat a určuje základní suroviny. Většina výrobců ji respektuje, přesto se i v tomto testu objevily dva výrobky (od Procházky z Roudnice a z Masozávodu Krahulčí), které neodpovídají předpisům.

Obsahují totiž zakázané drůbeží separáty, maso strojně oddělené od kostí nahrubo vykostěných. Oba výrobci také přidávají do párků sójovou bílkovinu, která sice zakázaná není, ale v masitých párcích z kvalitní suroviny nemá co dělat.

Separáty nejsou sice nic škodlivého, používat se mohou třeba v drůbežích párcích a špekáčcích, ale pro vídeňské párky jsou tabu. Pokud je výrobce používá, musí svůj produkt nazvat jinak.

To je také důvod, proč se na trhu objevují nejrůznější párky nepárky s názvy jako klausovky, čertíci či čertovinky... Stejný příběh jako u špekáčků - pokud špekáček neodpovídá některému z předepsaných požadavků, nesmí se jmenovat špekáček. Proto taková inflace opékáčků a buřtíků v obchodech.

STŘÍVKA PRO PÁRKY
přírodní - skopové nebo vepřové; je jich málo, proto se nahrazují umělými
cutisinové - uměle vyrobené kolagenní střívko z přírodních surovin;
je jedlé, pružné, má přirozený vzhled srovnatelný se skopovým střívkem
umělé - plastový obal se nejí, před ohříváním se musí odstranit





Jak na ně

1. Pokud chcete skutečně kvalitní párek, vybírejte si vídeňské, debrecínské, lahůdkové, spišské nebo jemné. Ty podléhají přísnějším předpisům. Nejrůznější čertíci, čertovky nebo klausovky jsou jen jejich levnou variantou z náhražkových surovin.

2. Povrch párku nesmí být oslizlý, lepkavý, neměl by být ani moc svraštělý. Ideální by bylo, kdybyste mohli párek prsty zmáčknout: měl by být pružný, pevný, s dobře napjatým střívkem, ani moc měkký, ani moc tvrdý.

3. Najděte si svého výrobce, jehož párky vám chutnají. U pultu s váženými uzeninami se nenechte odbýt, prodejce je povinen sdělit vám jméno výrobce.

4. Vodítkem může být i barva. Párek s našedlou nebo nazelenalou barvou nechte raději v obchodě. Příliš tmavou barvou se výrobce snaží navodit dojem, že použil hodně masa. Jenže zpracované maso není nikdy tak červené jako syrové. Přirozená barva vídeňských párků je tedy světle růžová, jiné je to u spišských a debrecínských párků, ty získají barvu od použité papriky.

5. Párek se při ohřívání nesmí vařit, mohl by prasknout a ztratil by své chuťové vlastnosti. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Ohřátý párek je lesklý, pružný a jemný na skusu.

Autoři:



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

Instantní kakao tvoří ze tří čtvrtin cukr, pro dítě je i jeden hrnek moc

Instantní kakaový nápoj (ilustrační snímek)

Instantní kakaa obsahují v průměru 75 procent cukru a jen 21 procent drahého kakaového prášku, upozorňuje...

Tuzemák tradiční rumovou chuť neztratí, Česko dostalo v Bruselu výjimku

Do Prahy se sjelo zhruba sto tisíc lidí, aby protestovali proti vládním...

Česko a Slovensko dostaly od Evropské komise výjimku a budou moci při výrobě alkoholického nápoje tuzemák dalších pět...

Stravenky od Lidlu a Kauflandu budou i elektronické

Lidl začal vydávat vlastní stravenky, zatím je dostávají je zaměstnanci...

Lidl a Kaufland spouští ve spolupráci s ČSOB a Mastercard stravenkovou platební kartu. Jde o elektronickou verzi...

Najdete na iDNES.cz