Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vietnamští gurmáni si pochutnávají na kočkách. Cení si je víc než psy

  14:38aktualizováno  14:38
Kočičí maso se stává vyhledávanou pochoutkou mezi vietnamskými gurmány. Ačkoliv oficiálně se kočky jíst v zemi nesmějí, v hanojských restauracích jsou k dostání stále častěji. Kuchaři je kvůli rostoucímu zájmu chytají na ulicích, nebo kradou jejich majitelům. Píše o tom agentura AFP.

Ilustrační snímek. | foto: Samohýl

Kočku si lze k obědu či večeři objednat za 50 až 70 dolarů, 1 040 až 1 460 Kč. Cena se liší podle velikosti zvířete a jeho úpravě. Vietnamci si je rádi dávají smažené s česnekem, vařené či pečené a zapíjí je pivem, píše agentura.

V jedné hanojské restauraci, která má kočky na jídelníčku, jsou tato zvířata utopena, odchlupena a pak ponořena do rozžhaveného oleje. "Kočičí maso jí hodně lidí. Je to něco nového, chtějí to vyzkoušet," říká To Van Dung, majitel restaurace nabízející tuto pochoutku. "Někteří lidé jsou přesvědčeni, že konzumace kočky na počátku lunárního měsíce přináší štěstí. Je to jiné než psí maso. Psí maso jíme zase koncem lunárního měsíce. Kočka je určena na začátek měsíce," vysvětluje Dung.

Podobných restaurací, které svým hostům servírují kočičí chody, jsou v Hanoji desítky, a to i přesto, že pojídání kočičího masa je v zemi zakázáno. Úřady vydaly zákaz hlavně proto, aby se nerozmnožily myši.

Van Dungova restaurace však s úřady údajně žádné problémy nemá. Ve dnech, kdy je zde největší nával, si v ní kočku objedná i více než stovka zákazníků, kteří oceňují, že kočičí maso je sladší a jemnější než psí. Kočky si majitel restaurace nechává dodávat od lidí, kteří je pochytají na ulici nebo propašují z Thajska či Laosu. Žádná kočičí farma totiž v zemi není. Majitelé koček proto zavírají své miláčky domů a snaží se je nepouštět ven, aby o ně nepřišli.

Vietnamci se za války naučili jíst všechna zvířata

Vietnamci mají tendenci pojídat zvířata, která jsou v jiných zemích považována za domácí a jsou tedy tabu. Jeden z mála hanojských veterinářů, třiašedesátiletý Hoang Ngoc Bau soudí, že to je ovlivněno historickými faktory, zejména nedostatkem potravy za válečných let. "Naše země byla velmi chudá a byla tu dlouhá válka. Jedli jsme všechno, co jsme našli, abychom se udrželi při životě... Hmyz, psy, kočky, dokonce i krysy. Stalo se to zvyklostí," říká.

Doktor Hoang Ngoc Bau však psy nejí. Rozhodl se, že bude veterinářem, už v sedmi letech, když ho jeho pes zachránil před jedovatým hadem. "Od té doby mám vůči psům dluh a stal jsem se veterinářem," usmívá se.

Fotogalerie

Zažil, jak se vietnamská společnost od ekonomického otevření světu v 90. letech změnila. "Tolik věcí se tak rychle změnilo. Lidé pohlížejí na zvířata jinak. Stále více lidí je má rádo," vysvětluje. Tento vývoj nicméně neskoncoval s tradicí, která je hrozbou pro každé domácí zvíře. Téměř všechna zvířata podávaná v restauracích pocházejí z krádeží, tvrdí veterinář.

Šéfkuchař Le Ngoc Thien má také kočku, která půjde na pekáč, až bude dosti vykrmená. "Když jsou moje kočky staré, zabijeme je. Podle naší tradice musíme kočku sníst, když zestárne, a vzít si mladší. Kromě toho dospělé kočky rády utíkají, a tak je prodáváme a zabíjíme," vysvětluje šéfkuchař.

Phuong Thanh Thuy, majitelka restaurace, kde se podává psí maso, se naopak trápí nad nedávnou krádeží svých koček, které v kuchyni chytaly krysy. "Moje rodina je smutná, protože jsme chovem koček strávili hodně času," říká Phuong Thanh Thuy, u jejíchž nohou si hraje klubko nedávno zakoupených koťat.

Průkopníci ochrany zvířat zahájili skrovnou kampaň s cílem změnit jídelní návyky Vietnamců. Zatím ale velký úspěch nezaznamenali.

Ochutnali byste kočku?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 22. srpna 2014. Anketa je uzavřena.

Nikdy 1123
Ano 548
Autoři: ,


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

Estonský startup uspěl proti gigantu, Taxify nyní pošilhává po Brnu

Markus a Martin Villigové vybudovali za pět let službu, která funguje ve 25...

Na začátku estonského startupu Taxify, který funguje jako alternativní taxislužba, byla nenaplněná vlastní potřeba....

Čína stopla reklamy na nápoj, po jehož vypití se dívky vrhaly na vyvolené

Nápoje Sawow

Čínští regulátoři médii zakázali reklamy tchajwanského výrobce nápojů, který se snažil nalákat mladé zákazníky na...

Začíná celní odveta Evropy vůči Americe, zdraží bourbon i motorky

Ilustrační foto

Zdražení části zboží z USA se blíží. V pátek začala platit odvetná cla, namířená vůči politice Donalda Trumpa. Evropané...

Najdete na iDNES.cz