Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vietnamec v Česku prorazil s čerstvými bagetami, nyní chystá řetězec

  18:17aktualizováno  18:17
Osmadvacetiletý Hung Le během pár měsíců podnikání Čechům ukázal, že vietnamskou kuchyni netvoří jen hovězí polévka pho nebo jarní závitky. V pražské Rybné ulici provozuje bageterii Banh-mi-ba a do dvou let chce mít vlastní řetězec vietnamských bister.

Hung Le, jeden z majitelů bageterie Banh-mi-ba. | foto:  Michal Šula, MAFRA

Slogan bageterie Banh-mi-ba (v překladu Tři bagety) zní „Naše cesta za dokonalou bagetou nikdy nekončí“. To cesta osmadvacetiletého Hung Le vedla z vietnamské Hanoje a zatím skončila v Praze.

Do Česka se prý dostal díky náhodě a osudu. „Moji rodiče se poznali v Česku, po svatbě se ale vrátili do Vietnamu. S sebou si vzali jen pohlednice na památku. Když jsem byl malý, tak jsem si obrázky prohlížel a říkal ‚Táto, co je to za místo?‘. Otec vyprávěl o skvělé zemi, hezkých holkách a dobrém pivu. Hned jsem se tam chtěl podívat,“ říká Le.

Bageterii provozuje s dvěma společníky od loňského léta. Denně podle svých slov prodá stovky plněných vietnamských baget plněných různými druhy masa, čerstvou zeleninou, vietnamskými bylinkami či paštikou. „Zaměřujeme se na tradiční přípravu vietnamské kuchyně, nepoužíváme glutamany a dochucovadla. Naší zásadou je, že vše podáváme čerstvé,“ vysvětluje absolvent podnikatelské fakulty Vysokého učení technického v Brně.

„Viděl jsem v televizi Ano, šéfe, kde se všichni tváří, že to podnikání je těžké, ale upřímně, mně to jde samo,“ tvrdí sebevědomě Le. Základ je prý vybrat si dobrý tým spolupracovníků, říká spolumajitel podniku, kde včetně brigádníků pracuje deset lidí.

Do dvou let čtyři pobočky

V budoucnost jeho fastfoodu věří i spekulant s internetovými doménami Jan Barta (rozhovor s ním čtěte zde). Podnikatel, který mimo jiné stojí za projektem ePojištění.cz či bulvárním serverem Extra.cz, bistro podpoří 10 miliony korun.

Fotogalerie

Společně hodlají budovat řetězec, který do dvou let chce otevřít čtyři pobočky, první podle plánu ještě do poloviny letošního roku. Vietnamské bagety banh-mi zatím v Praze nabízejí pouze dva další podniky.

Je ale nejisté, zda bageterie před založením poboček zůstane na současné pražské adrese. Pře se totiž s radnicí městské části Prahy 1 o vypovězení z nájmu. Le chce na adrese, kde rozjel svůj český byznys, zůstat. O tom, že poptávka po jeho bagetách je velká, svědčí i stovky podpisů na petičním archu, kterými ho jeho zákazníci podpořili.

Na vietnamských bagetách si pochutnávají i bezdomovci

Jeho podnikání má i společenskou rovinu. „Česká škola mě naučila, že dobrý podnikatel nevytvoří jen velký zisk, ale je i zodpovědný vůči společnosti, kde podniká. Od začátku máme filozofii pomáhat druhým,“ vysvětluje Le. Bagety proto mimo jiné posílá do nadace Naděje, díky níž se vietnamská kuchyně dostane mezi lidi bez domova.

Leova rodina se v gastronomii pohybuje už tři generace. Jeho dědeček se původně živil jako kuchař, dnes jako pracovník vietnamského ministerstva kultury cestuje po celé zemi a dbá na to, aby západní kuchyně nepřeválcovala tradiční jídla.

Francouzské bagety se ve Vietnamu (v té době v rámci Francouzské Indočíny) poprvé objevily v roce 1859. Podnikaví obyvatelé Saigonu je začali podávat s hovězím nebo tofu. Dnes jsou bagety banh-mi známé po celém světě. Rádi je mají zejména lidé ve Spojených státech a v Německu, kde se Le při zakládání byznysu inspiroval.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Nesprávné provedení okna, tvar ostění neumožňuje obtékání teplým vzduchem. Na
Kupujete nemovitost? Pozor na skryté vady, na reklamaci máte 5 let

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitosti se smluvně mezi kupujícím a prodávajícím přitom řeší jen...  celý článek

Ilustrační snímek
Ministerstvo chystá překotné změny v ČSSZ. Jde o stamilionové IT zakázky

V České správě sociálního zabezpečení se chystají personální škatulata. Vznikne nová mocná sekce, která zkombinuje IT a veřejné zakázky. Dosavadní ředitelé...  celý článek

Hotel Hilton na pražské Florenci je na prodej. Největší český hotel nabízí...
Praha, nový ráj hoteliérů. Rostou ceny pokojů i poptávka po hotelech

Tuzemští hoteliéři zažívají zlaté časy. Do země jezdí stále víc zahraničních turistů, obsazenost hotelů roste. Stejně jako ceny, které si majitelé ubytovacích...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.