Novinku v označování a výrobě umožňuje vinařský zákon a o příslušné povolení mohou požádat ministerstvo zemědělství pouze vinařská sdružení.
"Podmínky jsou přísné, protože jde o prestižní vína a musí být zaručena kvalita," vysvětlil tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Podle něj se jedná o zcela jinou filozofii značení, která vychází ze zemí EU s výrobou vína podle původu hroznů a nikoli podle vyzrálosti a tedy obsahu přírodního cukru.
Ve Španělsku, Itálii či Francii se totiž počítá s tím, že hrozny jsou vždy vysoce vyzrálé a kvalitní.
Zákazník v zahraničí tak pije například La Riochu, Bordeaux nebo Montepulciano. V tuzemsku by pak obdobně mohlo existovat VOC Morava z kupáže odrůd Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský.
Vinařské sdružení bude za kvalitu vína ručit a kontrola Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí bude možná přímo na maloobchodním trhu.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Cílem systému je dodávat na trh celoročně a následně každým rokem stejné víno, které bude kvůli svým vlastnostem u zákazníků oblíbené. Ve spojení s názvem VOC bude spotřebitel vědět, že víno pochází z určitých odrůd, protože v řadě případů půjde o takzvané cuvée odrůd.
"Vůbec to však neznamená, že zmizí nynější jakostní odrůdová vína," upozornil Půček.
Letos se očekává produkce vína na úrovni přibližně 400 000 hektolitrů, což je zhruba o pětinu méně než loni. Domácí produkce vína přitom pokrývá českou spotřebu zhruba ze 40 procent.
V České republice je v současnosti 18 700 hektarů vinic, dalších 500 hektarů tvoří
rezervy po starších vyklučených vinicích.