Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vína se posuzují anonymně

  10:00aktualizováno  10:00
Tentokrát se test MF DNES zaměřil na dvě bílé moravské odrůdy: pálavu a neuburské. Zatímco mezi neuburskými se potkala jen vína z hypermarketů, pálavy, které jsou nabízeny téměř výhradně v přívlastkové podobě, a tedy i za vyšší cenu, jsme tentokrát nakupovali i ve vinotékách.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ceny začínaly na 75 korunách, horní cenovou hranici jsme stanovili na 300 korun za "sedmičku". Všechna vína byla ročníková a všechna -s výjimkou jednoho slovenského vzorku - pocházela z Moravy.

Vína ochutnávala v Národním vinařském centru ve Valticích osmičlenná komise odborníků, kteří absolvovali degustátorské zkoušky. Nebyl mezi nimi nikdo z výrobců testovaných vín. Komisi vedl slovenský enolog Fedor Malík, který sám vína nehodnotil.

Vzorky se hodnotí přísně anonymně, pořadí je určeno až těsně před degustací. Vína jsou předem vychlazena na požadovanou teplotu. Pokud má vzorek korkovou příchuť, otevírá se druhá lahev.

Degustátoři hodnotí vzhled, barvu, vůni, chuť a celkový dojem. Používají při tom stobodovou stupnici mezinárodní unie enologů. Maximální počet - 100 bodů - a velkou zlatou medaili by mohlo získat absolutně mimořádné víno. Takové se však zatím v testech MF DNES zaměřených na produkty z běžných obchodů ještě neobjevilo a nejspíš asi neobjeví.

Zlatá medaile je už reálnější, mohou ji získat vína, která dosáhla 85 bodů. Zatím se v našich testech objevila jen jednou.

Výsledné hodnocení (v hroznu vedle názvu) je aritmetickým průměrem ze všech bodů jednotlivých hodnotitelů po odečtení nejnižší a nejvyšší hodnoty. Test hradila redakce MF DNES ze svého rozpočtu.

Vína hodnotili

Josef Balík, vysokoškolský pedagog, Lednice

Pavel Bartošek, vinař, Velehrad

Tomáš Dominec, dovozce vína, Praha

Tomáš Hynek Holánek, vinař, Ivaň

Vojtěch Masařík, vinař, Uherské Hradiště

Ludvík Osička, vinařský technolog, Velké Bílovice

Richard Stávek, šéfredaktor časopisu Vinařský obzor

Václav Svoboda, majitel vinotéky, Brno

Vedoucí komise: Fedor Malík, slovenský mezinárodně uznávaný odborník na víno

Autor:



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...



Ceny pozemků pro dům vyskočily na dvojnásobek. Kolik stojí ve vašem kraji?

Inženýrské sítě

Ceny stavebních pozemků stoupaly nejstrměji v posledních sedmi letech na Vysočině, v Královéhradeckém kraji a ve...

KLDR čaruje s rozpočtem jak Voldemort. Její lži drásaly i otrlé Sověty

Severokorejský diktátor Kim Čong-un na vojenské přehlídce v Pchjongjangu (15....

Představte si státní rozpočet, který vykazuje stálý růst, notně podporuje rozvoj vědy i technologií, velkou část...

Hladové české firmy posílí tisíc Filipínců, pracantů s dobrou angličtinou

Filipínský dělník

Do Česka má letos prostřednictvím vládního programu na zaměstnávání cizinců přijet tisíc Filipínců. Budou vítanou...

Další z rubriky

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Ilustrační snímek

Stravenkové firmy dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách. Konkurenční stravenka, se...

TEST DNES: V dětských příkrmech chybí kalorie i tuk, solí a kořením se nešetřilo

(Ilustrační snímek)

Výrobci o dětských příkrmech tvrdí, že jsou bio, bez přidané soli či cukru a jen ze samých prvotřídních surovin. Rodiče...

Ovesné vločky jsou náchylné na plísně, v testu uspěly i ty nejlevnější

Ovesné vločky se před přidáním směsi nasucho na pánvi lehce opečou.

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Mezi jejich oceňované přednosti...

Najdete na iDNES.cz