Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vína se posuzují anonymně

  10:00aktualizováno  10:00
Tentokrát se test MF DNES zaměřil na dvě bílé moravské odrůdy: pálavu a neuburské. Zatímco mezi neuburskými se potkala jen vína z hypermarketů, pálavy, které jsou nabízeny téměř výhradně v přívlastkové podobě, a tedy i za vyšší cenu, jsme tentokrát nakupovali i ve vinotékách.
Víno - (c) profimedia.cz/corbis

Víno - (c) profimedia.cz/corbis - Víno - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ceny začínaly na 75 korunách, horní cenovou hranici jsme stanovili na 300 korun za "sedmičku". Všechna vína byla ročníková a všechna -s výjimkou jednoho slovenského vzorku - pocházela z Moravy.

Vína ochutnávala v Národním vinařském centru ve Valticích osmičlenná komise odborníků, kteří absolvovali degustátorské zkoušky. Nebyl mezi nimi nikdo z výrobců testovaných vín. Komisi vedl slovenský enolog Fedor Malík, který sám vína nehodnotil.

Vzorky se hodnotí přísně anonymně, pořadí je určeno až těsně před degustací. Vína jsou předem vychlazena na požadovanou teplotu. Pokud má vzorek korkovou příchuť, otevírá se druhá lahev.

Degustátoři hodnotí vzhled, barvu, vůni, chuť a celkový dojem. Používají při tom stobodovou stupnici mezinárodní unie enologů. Maximální počet - 100 bodů - a velkou zlatou medaili by mohlo získat absolutně mimořádné víno. Takové se však zatím v testech MF DNES zaměřených na produkty z běžných obchodů ještě neobjevilo a nejspíš asi neobjeví.

Zlatá medaile je už reálnější, mohou ji získat vína, která dosáhla 85 bodů. Zatím se v našich testech objevila jen jednou.

Výsledné hodnocení (v hroznu vedle názvu) je aritmetickým průměrem ze všech bodů jednotlivých hodnotitelů po odečtení nejnižší a nejvyšší hodnoty. Test hradila redakce MF DNES ze svého rozpočtu.

Vína hodnotili

Josef Balík, vysokoškolský pedagog, Lednice

Pavel Bartošek, vinař, Velehrad

Tomáš Dominec, dovozce vína, Praha

Tomáš Hynek Holánek, vinař, Ivaň

Vojtěch Masařík, vinař, Uherské Hradiště

Ludvík Osička, vinařský technolog, Velké Bílovice

Richard Stávek, šéfredaktor časopisu Vinařský obzor

Václav Svoboda, majitel vinotéky, Brno

Vedoucí komise: Fedor Malík, slovenský mezinárodně uznávaný odborník na víno

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu müsli, ovocných a ořechových tyčinek

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet „zdravých“ tyčinek. První část testu je věnována müsli tyčinkám a flapjackům. Druhá je...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...



Najdete na iDNES.cz