Ceny začínaly na 75 korunách, horní cenovou hranici jsme stanovili na 300 korun za "sedmičku". Všechna vína byla ročníková a všechna -s výjimkou jednoho slovenského vzorku - pocházela z Moravy.
Vína ochutnávala v Národním vinařském centru ve Valticích osmičlenná komise odborníků, kteří absolvovali degustátorské zkoušky. Nebyl mezi nimi nikdo z výrobců testovaných vín. Komisi vedl slovenský enolog Fedor Malík, který sám vína nehodnotil.
Vzorky se hodnotí přísně anonymně, pořadí je určeno až těsně před degustací. Vína jsou předem vychlazena na požadovanou teplotu. Pokud má vzorek korkovou příchuť, otevírá se druhá lahev.
Degustátoři hodnotí vzhled, barvu, vůni, chuť a celkový dojem. Používají při tom stobodovou stupnici mezinárodní unie enologů. Maximální počet - 100 bodů - a velkou zlatou medaili by mohlo získat absolutně mimořádné víno. Takové se však zatím v testech MF DNES zaměřených na produkty z běžných obchodů ještě neobjevilo a nejspíš asi neobjeví.
Zlatá medaile je už reálnější, mohou ji získat vína, která dosáhla 85 bodů. Zatím se v našich testech objevila jen jednou.
Výsledné hodnocení (v hroznu vedle názvu) je aritmetickým průměrem ze všech bodů jednotlivých hodnotitelů po odečtení nejnižší a nejvyšší hodnoty. Test hradila redakce MF DNES ze svého rozpočtu.
Vína hodnotili
Josef Balík, vysokoškolský pedagog, Lednice
Pavel Bartošek, vinař, Velehrad
Tomáš Dominec, dovozce vína, Praha
Tomáš Hynek Holánek, vinař, Ivaň
Vojtěch Masařík, vinař, Uherské Hradiště
Ludvík Osička, vinařský technolog, Velké Bílovice
Richard Stávek, šéfredaktor časopisu Vinařský obzor
Václav Svoboda, majitel vinotéky, Brno
Vedoucí komise: Fedor Malík, slovenský mezinárodně uznávaný odborník na víno