Vinaři připravují vzácné víno

Valtice - Málo obvyklou vinařskou specialitu, takzvaný botrytický výběr, připravují nyní vinaři ze společnosti Vinné sklepy Valtice. Časté střídání teplot na podzim totiž napomohlo ve vinicích k rozšíření ušlechtilé plísně Botrytis cynerea, která nezaměnitelně ovlivňuje vlastnosti vín.

„K výrobě použije firma téměř třicet tun hroznů z odrůdy Neuburské.“ uvedl výkonný ředitel společnosti Marek Šťastný. Hrozny se sklízely 27. listopadu, měly cukernatost sedmadvacet stupňů a obsahovaly velké množství hrozinek, takzvaných cibéb. "Vzniklé víno má medové aroma přezrálých hroznů doplněné vůní hrozinek i krásnou, nasládlou a jemnou chuť," doplnil Šťastný. Odběratelem jsou zejména milovníci přírodně sladkých vín. Cibéby jsou rovněž nezbytné pro výrobu slovenské speciality - Tokajského vína.

Valtičtí chystají i další méně běžný výrobek, takzvané slámové víno. Hrozny pro tento typ nápoje jsou uloženy u dodavatele na staré sýpce, kde v ideálních skladovacích podmínkách sesychají a tím se v nich koncentruje obsah cukru. Lisování hroznů pro výrobu plánuje podnik zhruba na druhý týden března 2004.

Letošní úroda byla podle valtických odborníků výjimečná a lze z ní očekávat vynikající vína. Firma vyrobí ojedinělou kolekci přívlastkových vín výběr z bobulí, tedy získaných z hroznů o minimální cukernatosti 27 stupňů. Jde o odrůdy Sauvignon, Neuburské, Aurelius, Rulandské šedé a modré.

Na slámových roštech vysychají hrozny odrůdy Chardonnay určené pro výrobu slámového vína. (28. listopadu 2003)


Témata: Cukr, Plíseň, Víno