Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vinaři: Vína 2004 budou noblesní

  1:00aktualizováno  1:00
Letošní vína budou noblesní, tvrdí o ročníku 2004 vinaři. A budou ozdobou vinných sklepů a archívů, hlavně ta bílá. "Je to zajímavý, originální ročník, z něhož budou vína aromatická, kořenitá a plná," říká Miloš Michlovský z rakvického Vinselektu.
Hrozny, rulandské bílé, víno - (c) profimedia.cz/corbis

Hrozny, rulandské bílé, víno - (c) profimedia.cz/corbis - Hrozny Rulandského bílého | foto: Profimedia.cz

To, že to bude ročník století, už ale žádný vinař neřekne. "Poučili jsme se trochu z let 1997 až 2000, kdy za sebou byly vlastně tři dobré ročníky, možná trochu přehnaně označované století," vysvětluje Antonín Šťastný z Vinných sklepů Valtice.

Ty zvedly průměr ročníků nahoru, a tak jsou moravští i čeští vinaři opatrní. "Bude to víno na trochu delší běh, hodí se dát mu čas. Pak bude excelentní," říká Josef Svoboda z Habánských sklepů Velké Bílovice.

Hlídám si svůj vinohrad
Místo vychvalování ročníku teď jako hlavní vinaři uvádí práci na vinohradu. "V ročníku 2004 se ukáže, kdo se jak staral o vinice. Pracujeme totiž v rizikovém prostředí, kde výsledek více než v jižních krajích ovlivňuje klima," říká Michlovský.

"Všichni už pochopili, že lepší je nezatěžovat tolik keře. Z nich jsou i při horších klimatických podmínkách vyzrálejší hrozny, se kterými je radost pracovat," vysvětluje Václav Rusnok, který má ve skupině Soare na starosti například Víno Valtice."Kde se letos regulovala sklizeň, dosáhlo se velmi dobré kvality," dodává Šťastný.

NENECHTE SI UJÍT
Jak hodnotí ročník 2004 vinaři? - velká anketa
Jak dopadl ročník 2004 na severu Čech

Vinaři loni a předloni, ještě před vstupem do Evropské unie, horentně investovali nejen do výsadby nových vinic, ale i obnovy starých. Vinohrady se tak rozprostírají na více než 18,5 tisících hektarech. I tak je v Česku spotřeba vína třikrát vyšší, než jaká je tuzemská produkce.

Většina vinařů se dnes snaží domlouvat i s majiteli vinohradů, od nichž hrozny také berou.

"Situace se za pár posledních let výrazně zlepšila. S řadou vinohradníků se dá domluvit tak, aby víno z jejich vinohradu mělo stejnou péči jako to na našich vlastních vinohradech," vysvětluje Svoboda.

Dobrý vinař tak o hroznech, které mu dorazí ke zpracování, ví vše už dopředu, a nečeká jen na to, co mu dorazí. Ušetří si tak nejen nemilé překvapení  například z málo vyzrálých hroznů, kterým chybí požadované množství cukru, ale dokáže i ovlivnit, jaká vína bude nakonec vyrábět.

Vinaři se pořád učí
Moravští vinaři jsou sice hrdí na svou tradici a postupy, ale stále více pokukují po praktikách ve světě. Technolog ve Viniu Velké Pavlovice Zdeněk Musil si na čtyři roky vyrazil na zkušenou do Kalifornie. Soare má pro své moravské aktivity člověka s podobnou zkušeností. Kdo nikoho takového ve firmě nemá, zve na rady alespoň odborníky ze světa.

"Některé návštěvy kolegů z Francie nás například nasměrovali snížit alkohol. Každý ročník nás učí, poučuje a my se učíme z chyb i z věcí, které se povedly," říká Jaroslav Springer ze stejnojmenného vinařství. Miloš Michlovský zase čerpá ze zkušeností z východu, Ruska a Moldávie.

2004 - ročník do archívu
Vinaři se sice brání uvádět obecně, v čem bude ročník 2004 nejlepší, ale obecně se přiklání spíše k bílým vínům.

"Když se jim dá čas, budou některé odrůdy ozdobou archívů," říká Ctirad Králík ze sedleckého vinařství. "U nás je například velmi nadějné Chardonnay nebo Sauvignon," doplňuje Rostislav Žďárský z Vína Zaječí.

"Sauvignon si zachoval překrásný buket. Podle vinice a zpracování připomíná list černého rybízu, angrešt nebo květ černého bezu," přidává se i Jaroslav Hlaváč z Vína Mikulov. Podle kolegů vinařů ovšem pomalejší vyzrávání hroznů pomohlo i odrůdám rulandského a ryzlinkům, ale i Müller Thurgau.

I z červených vín ale bude co vybírat
"Červená mají obecně střední plnost, ale dobrou barevnost a čistý, intenzivní projev," míní Karel Hejduk ze zámeckého vinařství na Mělníku. Podle Martina Prokeše z Vinia v Pavlovicích bude zajímavá Frankovka i Svatovavřinecké.

Ročník 2004 tak sice v průměru bude podle vinařů jen mírně nadprůměrný, ale kdo bude koukat po místě původu a vinaři, najde špičková vína. "Osobně se raději poperu se složitým ročníkem. Z dobrého ročníku dokáže dobré víno udělat kde kdo. Ze špatného už to platit nemusí," připomíná Michlovský.

Anketu mezi vinaři o ročníku 2004 NAJDETE ZDE

Autoři: ,


Nejčtenější

Bílí tygři budou muset pryč, říká ředitel liberecké zoo

Šéf liberecké zoo David Nejedlo prožívá těžké časy.

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo zastává názor, že zoo se nemá veřejnosti podbízet – s divokými zvířaty se na fotkách...

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Robotů se nebojme, dají nám víc práce, tvrdí Světové ekonomické fórum

Obchod Robot Cache

Díky technologickému pokroku může ve světě vzniknout do poloviny příštího desetiletí dvojnásobný počet pracovních míst,...

Najdete na iDNES.cz