Vinaři vyzkoušejí ledové víno

Uherské Hradiště - Dobrá zpráva pro vinařské fajnšmekry z Uherskohradišťska: ledové víno, specialitu vyráběnou ze zmrzlých hroznů, jim po letech konečně nabídnou i vinaři z regionu. "Máme to v plánu. Do výroby ledového vína se letos pustíme vůbec poprvé," potvrdil sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice František Dudešek.

Díky dlouhotrvajícímu suchému počasí jsou letošní hrozny dostatečně vyzrálé a mají vysokou cukernatost. Vinařům se proto vyplatí nechat část úrody na vinicích až do zimy a se sběrem ještě počkat do doby, než se noční teploty tři dny po sobě udrží výrazně pod bodem mrazu.
Přesněji pod minus osmi stupni Celsia, to je teplota pro sběr a výrobu ledového vína nezbytná. Čím je navíc zima větší, tím je voda víc zmrzlá a šťáva vymačkaná z bobulí má vyšší cukernatost. "Přírodní cukr se z bobulek vytlačuje jeden až dva dny. Lis musí být v hangáru, kde rovněž mrzne, aby víno nerozmrzalo," popsal výrobní postup Antonín Zatloukal ze společnosti Znovín Znojmo.
Třebaže je takto vyrobené víno drahé, dvě deci stojí i tři sta padesát korun, vinaři nikdy nemají potíže s odbytem. "Je fakt, že ho neprodáme během jediného měsíce, ale lidé se na tato speciální vína ptají," řekl sklepmistr Dudešek. Vinaři navíc letos příliš neriskují, když se sběrem vyčkávají. Hrozny mají už nyní cukernatost kolem sedmadvaceti stupňů. I kdyby se teď výrazně pokazilo počasí, začalo třeba soustavně pršet, vinaři hrozny posbírají a vyrobené víno bude pořád mít parametry výběrového.
Do výroby ledového vína se nejčastěji pouštějí větší společnosti, které mají oplocené vinice. U zbývajících vinařů je riziko, že zbytek úrody místo nich "sklidí" zloději, příliš veliké.

Ledové víno
- vyrábí se ze zmrzlých hroznů, když teplota tři dny po sobě klesne pod minus osm stupňů Celsia
- hrozny se musí posbírat a vylisovat co nejrychleji
- čistí se a zraje déle než jiná vína, letos posbírané hrozny ochutnají vinaři až na podzim příštího roku
- plní se do třetinkových lahví a je drahé, třetinka stojí od pěti do devíti set korun
- je výrazně sladké, hodí se především k dezertům

Nad Pezinkem se rodí snad to nejlepší víno na Slovensku. Zde je středisko nové vinařské cesty.


Témata: Cukr, Víno