Vinice - osmicíp vycházející hvězdy

Kdyby si Huysmansův dekadent des Esseintes dal dostaveníčko s dandym Georgem Brummelem, mohlo by se toto imaginární setkání odehrát v kavárně a restauraci Vinice. Z prachu kdysi strašnické periferie, kde vzrušení přinášelo snad jen zatahování tramvají do vozovny, vzrostl do nového století prosklený komplex gigantických budov IPB. V přízemí jedné z nich odhalil svoji tvář i nový restaurant. V intimitě interiéru kavárny Vinice by se oba muži cítili uvolněně. Ještě před snídaní by se osvěžili douškem suchého Merlotu z bohaté vinotéky či usrkli aperitivu Ricard pastis. Uvelebeni v tmavěmodrém sofa na vyvýšeném parketu, pokuřujíce z nabídky doutníků Petit Cetros, střídavě by pozorovali zlatavé rybky v akváriu, situovaném v místě, kde zpravidla žhne ohniště krbu, a s jistým rozechvěním i projekční plátno nad krbem, kde se promenují, podobny motýlům, postmoderní manekýny. Od samého rána je zde ovšem možno nechat si natočit sklenku chladivě ošetřeného piva nebo využít nabídek jídelního lístku. Snad z rozmaru by chybělo k posezení s dámou Brummelovi francouzské vis-á-vis, Esseintovi na stole kytice parmských fialek. Nuže ponechme oba veltmany jejich estétství a věnujme se gastronomii. Tři navzájem propojené místnosti se stolky pro dva až osm hostí hýří zajímavostí i vtipem. Vše je provzdušněné, prosklené v kombinaci s pastelovými barvami stěn. Fundus nepravidelných tvarů střídá s vytříbeným smyslem pro detail bambusové dřevo a chladivý kov. Důmyslné osvětlení využívá miniaturní lampy-stahovačky. Ozvučení je decentní. Moderní alkovnu výčepu obsluhuje útlé dívčí stvoření, v jehož ručkách páky čepu připomínají elektrárenské regulátory vysokého napětí. V pantoflíčcích a punčochách ze stříbrné tkaniny poseté hvězdami elegantně koresponduje se speciální strukturou dlaždic, rovněž zdobené vlysy hvězdic. Vprostřed jedné z místností stojí hojně doplňovaný samoobslužný salátový bar. Z akvária nad ním na vás třetihorním pohledem netečně zírá malý živý kajman, maskot podniku. Stálými denními hosty restaurantu jsou převážně mladí, ambiciózní a perspektivní yuppies, zaměstnanci telekomunikační společnosti sídlící v domě. Ze svých pracovišť se jak od elektronických dálnic, zasypáni informacemi namísto konfet, rádi uchýlí zarelaxovat do příjemného prostředí a oddat se pro změnu požitkům kuchyně. A nejsou to jen yuppíky preferované salátové talíře (120 Kč) či pasta (100 Kč) zdejší výroby. Dle jídelního lístku lze vybrat ze sta druhů pokrmů! Restauratér tu pochopil, v čem spočívá tajemství takového podniku. Nejprve vyhlédl a najal kuchaře, dal mu volnou ruku k zařízení a vybavení kuchyně a poté i k sestavení vlastního týmu. Výsledkem jsou gastronomické delikatesy, dotažené až do pečlivé úpravy na talíři. Ze všech jmenujme alespoň tygří krevety pečené v sýrovém těstíčku (230 Kč) či pečenou vysokou svíčkovou s pikantními drůbežími játry (235 Kč). Hříšnou svůdnost by tu však kuchař dokázal vdechnout snad i obyčejnému chlebu se sádlem. Je logické, že za jídlem sem dojíždějí i fajnšmekři z centra. Decentní obsluhu i prostor restaurace využívají také smuteční hosté přicházející od bran nedalekého strašnického krematoria zapíjet dušičku. Zasuňme potichu skleněnou stěnu dveří a ponechme yuppíky, smuteční hosty i dekadentní estéty jejich rozjímání... S vilným apetytem dejme si ještě u kavárenského pultu desert fine con fritti di bosco (55 Kč). Mezi šepotem, sklenkami šampusu a hvězdami se oddejme již jen virtuálnímu s nění...

Autor je spolupracovníkem redakce

Restaurant (pizzeria-caffe) VINICE, Vinohradská 167 Praha 10 Otevřeno denně. Kavárna: 8-22 hod. restaurace: 10.30-22.30 hod. V kavárně 40, v restauraci 80 míst u stolu Pět hvězdiček je nejvíc, žádná nejméně. Útratu v bodovaných podnicích si platí autoři sami, personál ani majitelé o bodování nevědí.

Staropramen: 10° 15 Kč ***
Staropramen: 12° 25 Kč ****
Kvalita obsluhy: ****
Celkový dojem: ****