Zpátky ke kořenům a využít hrozny dvakrát. Vinaři zpracovávají i slupky

  4:57aktualizováno  4:57
Mladé víno z letošního ročníku už je na stolech. Úroda z vinohradů se ale pořád zpracovává. Vinaři totiž vymýšlejí stále nové způsoby, jak hrozny využít do posledních zbytků. I matoliny – tedy vylisované slupky hroznů – jsou pro ně cennou surovinou.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

„Naši předkové toho dokázali zpracovat mnohem víc. Nic nevyhazovali jako odpad,“ říká Liana Hrabálková z vinařství Ludwig v Bořeticích. Z vylisovaných slupek hroznů vyráběli takzvané „druháky“ (slupky se znovu namočily a vylisovaly na méně kvalitní víno) nebo je vypálili na pálenku, poslední zbytečky pak zaorali a půdu tak prohnojili.

Druháky už by dnešním vinařům neprošly, ale cennou surovinu se jim vyhazovat nechce. Ve vinařství Ludwig v Bořeticích je proto právě tato část roku příležitostí pro experimenty.

„Zkoušíme matoliny vysušit a testujeme, co by z nich šlo vyrobit,“ vysvětluje Liana Hrabálková. Usušené matoliny jsou však velmi hořké, téměř nepoživatelné. Ve hře je například možnost vyrobit z nich prášek, který by se využíval jako nástavba potravin – třeba jako přídavek do pečiva. Z matolin by mohl vzniknout i kořenitý likér, pokud by se sušené slupky nejdřív macerovaly v alkoholu.

V Bořeticích suší i zrníčka hroznů, z nichž si na zakázku nechali vyrobit vinný olej. „Na trhu už je spousta olejů, které se tváří jako vinné, ale stačí se podívat na cenu, aby bylo jasné, že je to nesmysl. Pravděpodobně jsou smíchané se slunečnicovým olejem,“ vysvětluje Hrabálková s tím, že v každé bobulce hroznu jsou pouhá tři zrníčka.

„Na deci oleje potřebujete třeba sto kilo hroznů, možná i víc. Cena takového oleje se pak dostává do astronomických částek, protože sušení je nesmírně energeticky náročné,“ dodává.

Vlastní cestu, jak s „odpadem“ po vinobraní naložit, ještě vinařství hledá. „Je nám líto vyhodit něco, co je možné dále zpracovat. Neděláme to ani tak kvůli finanční efektivitě, jako spíš kvůli vztahu k přírodě,“ říká Hrabálková.

V tomtéž duchu hovoří i vinař Miloš Michlovský z Rakvic. Ten zbytky po vinobraní dál zpracovává již několik let. Krmí jimi kalifornské žížaly. Ty nejprve žijí v obrovských hromadách matolin, a když přijde čas, vinař je převeze do vinohradu, kde provzdušňují půdu. Díky tomu se do ní lépe vsakuje voda.

„Byl bych přece špatný hospodář, kdybych nevyužil všechno, co mi příroda dá, a kdybych jí to nevrátil. A pokud možno v lepší podobě,“ říká Michlovský.

Matoliny jsou pro něj neocenitelnou surovinou. Díky žížalám totiž už několik let nemusí vinohrady chemicky hnojit. „A přesto sbíráme krásné a zdravé hrozny. Vinařství je v kultuře osm tisíc let a žádná hnojiva nebyla. Jen někdo si myslí, že to bez toho nejde,“ podotýká. 

Vinařství Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice zase „zbytky“ po vinobraní nabídlo pro kosmetický průmysl. Dělají se z nich peelingové krémy nebo masážní oleje. V matolinách totiž zůstávají zdraví prospěšné látky, které jde vstřebávat i kůží. A tvrdí se, že zpomalují stárnutí pokožky. Vinařství také spolupracuje s hotelem Centro v Hustopečích, který provozuje vinné lázně. Jejich součástí jsou i matolinové koupele.



Nejčtenější

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Z prošlého jídla a miliard much udělali dva Britové v Jižní Africe byznys

Od roku 2008, kdy firma vznikla a přijala první zaměstnance, se jejich počet...

Miliardy much a hnijící jídlo jsou pro bratry Jasona a Davida Drewovy z Velké Británie jádrem podnikání. V Jižní Africe...



Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Mileniálové všech zemí, spojte se. Mladá generace se odvrací od kapitalismu

Socha Karla Marxe v německém Trieru

Popularita kapitalismu mezi mladými Američany klesá. Přibližně polovina z nich by raději žila v socialistické zemi,...

Zůstane huť bez proudu? Ústup Mittalu z Ostravy připomíná taktiku spálené země

Pohled na závod ArcelorMittal v Ostravě-Kunčicích.

Pozvolné odpoutávání společnosti ArcelorMittal od ostravské hutě připomíná ty nejdrsnější pohádky bratří Grimmů, kde se...

Další z rubriky

Další zátah v Sapě. Veterináři odhalili nelegální sklad s dvěma tunami ryb

Celní správa odhalila během kontroly na tržnici Sapa padělky hraček, které byly...

V areálu vietnamské tržnice Sapa v pražské Libuši našli veterináři s celníky neregistrovaný sklad s více než dvěma...

Provozovatelé automatů ztrácejí tržby. Čekají, až stát vyžene kvízomaty

Ilustrační snímek

Počet automatů od loňska zhruba o pětinu klesl, nicméně z trhu se vypařila polovina sázek. Legální provozovatelé...

Zoo inovují a trhají rekordy v návštěvnosti. Letos jim ale chybělo seno

Safari camp v ZOO Dvůr Králové

Loni přišlo do šestnácti českých zoo přes šest milionů návštěvníků a letos možná padne rekord. Zároveň se ale...



Najdete na iDNES.cz