Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za víno si připlatíme. Může za to slabá úroda, ale i rostoucí ceny vstupů

  0:40aktualizováno  0:40
Za víno si pravděpodobně připlatíme. Jeho cena se může zvednout v průměru o deset až dvacet procent. Na lahvi jakostního vína to tak může dělat až dvacetikorunu. Vinaři zdražováním reagují na letošní slabší úrodu, ale i dlouhodobě se zdražující ceny vstupů od suroviny až po energie.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ceny začali vinaři zvedat už před vinobraním, kdy se ukázalo, že letošní úroda bude mnohem slabší než v předchozích ročnících.

„Hodně nás zasáhlo sucho během vegetace. Vláha révě chyběla,“ říká sklepmistr Sedleckých vín Ctirad Králík.

Bobule hroznů jsou letos mnohem menší než v minulých letech, a tak je nižší i výnos.

„Napršelo asi 300 milimetrů za rok, což je strašně málo. Hrozny jsou drobounké, jejich bobulky menší. U některých odrůd jsme sklidili jen půl kila na keř, zatímco v jiných letech z nich i po redukci sbíráme kilo a půl,“ říká ředitelka obchodu a marketingu vinařství Sonberk Dagmar Fialová. Podobné potíže postihly téměř celou Evropu.

Déšť, na který celý rok vinaři netrpělivě čekali, pak přišel v nejméně vhodnou chvíli. Právě teď, když se začalo s vinobraním. Žíznivá réva nasává vodu, hrozny začaly praskat a jejich šťáva se ředí. Do toho zaútočily hniloby.

Růst ceny pro zákazníka vinaři odhadují na deset až dvacet procent. S cenou se odvažují jít nahoru také proto, že jim díky půl roku platné novele vinařského zákona odpadla největší konkurence v podobě levných sudových vín z dovozu. „To je pro nás obrovské plus, které se musí odrazit v ceně vín,“ míní sklepmistr vinařství ZD Němčičky Pavel Buriánek.

Na stejné cenové hladině zůstávají pouze takzvaná butiková vinařství, která produkují luxusnější vína v hodnotě stovek korun za lahev.



Témata: víno, Víno, Němčičky

Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Čtvrt milionu lidí v Česku pracuje načerno. Za legální práci firmy nechtějí platit

Na mostě nedaleko 149. kilometru dálnice D1 u Jabloňova na Žďársku dělníci...

Šedá zóna v podobě nelegálních zprostředkovatelů práce v Česku existuje dlouhodobě, v poslední době však díky dobře...

Nová sklizeň zlevňuje jablka, kilogram je v průměru za 33 korun

Ilustrační snímek

Ceny jablek s novou sklizní klesly z červencových rekordních 43,23 koruny za kilogram na nynějších průměrných přibližně...



Najdete na iDNES.cz