Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Za stejnou cenu méně polévky. Může za to palmový tuk, brání se Vitana

  14:26aktualizováno  14:26
Pět ze sedmnácti oblíbených pytlíkových polévek Vitana se zmenšilo o čtvrtinu a z původního balení pro čtyři se rázem stal pokrm pro tři, ovšem za stejnou cenu. Společnost to vysvětluje tím, že upravila a sjednotila recepturu na přání zákazníků a vyřadila palmový olej.

ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Na změnu balení polévek Vitana upozornil čtenář serveru Aktuálně.cz, který si všiml, že sáček s polévkou je nečekaně lehký. „Hrachovou polévku kupuji dlouho. V obchodě jsem tak po potěžkání hned poznal, že je něco jinak. A opravdu - zatímco nedávno vážila 100 gramů, nyní váží už jen 75 gramů a stačí pouze na tři porce místo čtyř,“ upozornil Jiří Sedlák s tím, že mu nenápadné zmenšování obsahu balení vadí.

Zákazníci nestáli o palmový olej

Vitana se hájí tím, že reagovala na podněty zákazníků, kterým se nelíbilo, že firma ve svých produktech používá palmový olej, který je neekologický a zároveň méně zdravý.

„U většiny ze základní řady 17 sáčkových polévek jsme upravili receptury. Důvodem ke změně bylo odstranění negativně vnímaného palmového tuku z celého portfolia našich sáčkových polévek. Jedná se o zvýšení kvality výrobků, které je spojeno s vyššími náklady,“ vysvětlil změnu u gramáže polévek mluvčí Vitany Milan Linka. 

Dodal, že při této příležitosti Vitana sjednotila i litráž polévek, protože pět z nich se připravovalo v 1 litru vody a ostatní v 0,75 l vody.

Konkrétně se jednalo o Hrachovou, Bramborovou, Gulášovou, Gulášovou svačinovou a Gulášovou pikantní polévku. „Od května tedy dodáváme na trh všechny sáčkové polévky základní řady s přípravou v 0,75 litru vody, kdy každá z nich by měla stát 23,90 Kč,“ sdělil Linka.

V současné době zákazníci sice ještě mohou narazit na stará balení výše zmíněných polévek, Vitana ale na trh dodává už jen ta upravená. Palmový olej, který stál na začátku změny složení polévek i jejich konečné gramáže, se pod palbou kritiky ocitá již delší dobu. Ekologové upozorňují na zásahy do životního prostředí spojené s jeho vysokou produkcí. Výživoví poradci zase varují před jeho potenciální rakovinotvorností. 

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.