Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víte, jak udělat espreso a kapučíno?

  12:00
Zajdeme na kafe. Jedna z nejčastějších vět, které si říkáme s kamarády i s obchodními partnery. Káva se pije už stovky let, její příprava, podávání i chutě se však stále vyvíjejí. Branou kávy do Evropy byla Itálie, kde také po staletí zlepšovali její přípravu.
káva

káva | foto: Profimedia.cz

Přesně před sto lety sestrojili Italové první přístroj na espreso - dnes podle odborníků nejdokonaleji připravený, ale i nejoblíbenější kávový nápoj.

Víme však, jak jej správně uvařit? "Nejdůležitější je myslet na to, že nápoj, který pijeme, je emulze podobná vývaru. Káva se vaří. Ne vyluhuje jako čaj. Na jedné straně je voda, na druhé kávový olej - a ty musíme spojit. Teprve tak získáme z kávy všechny aromatické látky. Když ale zůstane voda od oleje oddělená, nebude vývar chutný, stejně jako když se spálí," vysvětluje jeden z největších znalců kávy v Česku, Ital Roberto Trevisan.

Espreso = 30 mililitrů kávy a krémová pěna
Podle Trevisana musí espreso dodržet pět parametrů: jemně mletou kávou má 20 až 30 vteřin protékat 90 stupňů horká voda pod tlakem 9 barů. Výsledkem musí být 20 až 30 mililitrů nápoje - tedy malý šálek.

"Pak je v emulzi až tisíc aromatických látek. Kdyby voda tekla delší dobu, lógr už nemá co dát a zkazím tu dobrou kávu, kterou už mám. Při větším tlaku se zase oleje už spálí," říká Trevisan.

Příprava různých druhů kávy
NÁVOD ZDE

Kvalitu kávy ukáže pěna. "Pokud je káva vodovější, bude pěna hodně světlá, bublinatá, nahoře poplave olej. Když je naopak kafe spálené, je v šálku hodně tmavá pěna, která se rychle ztrácí." U správného espresa musí vytékat do šálku pěna krémová.

"Jakmile začne dělat světlou skvrnu, už je to špatně," dodává s tím, že káva je vlastně ovocná dřevina, a když se vyvaří to dobré, zbude jen celulóza a karcinogenní látky, vzniklé při pražení.

Můžete si to jednoduše prověřit, když si připravíte prvních 30 mililitrů kávy, pak vyměníte šálek a ze stejné kávové sedliny (lógru) uděláte dalších třicet mililitrů. "Výsledkem bude nedobrá teplá kávová voda. Pokud necháte vytéci ,velké espreso‘, tedy celých 60 mililitrů, bude káva nezdravá, ale hlavně trpká a bude se lepit na patro. Proto já nemůžu pít velké kafe bez mléka a cukru," tvrdí odborník.
Pokud trváte na velkém espresu, měli byste první šálek emulze dolít horkou vodou.

Důležitý je i šálek
Kdo si chce vychutnat opravdu dobré espreso, nesmí zapomenout předem nahřát šálek. Správný porcelánový šálek na espreso má mít úzké kónické dno, aby káva z trysek kávovaru plynule stékala po šikmé stěně a vytvořila krémovou pěnu.
Ideální šálek má také tlusté stěny, které déle udrží nápoj teplý.

A co kapučíno?
Pokud hovoříme o kapučínu, myslíme tím pravé espreso s ohřátým zpěněným mlékem, ne instantní náhražky, které s touto italskou specialitou nemají nic společného.

Pěny na kapučínu nemá být méně než jeden a více než dva centimetry. Nejlepší je použít speciální mléko, které je běžně k dostání - dělá hustou krémovou pěnu. Ideální je mít kávovar s tryskou, jež pomocí horké páry mléko napění.

A jak se delikatesa připravuje? "Do nerezové konvičky nalijete asi třetinu mléka. Jeho teplota by neměla přesáhnout 70 stupňů. Po napěnění konvičkou párkrát poklepete o stůl, tak popraskají případné vzduchové bubliny. Pak připravíte do asi 120mililitrového šálku na kapučíno 25 mililitrů espresa a do něj nalijte zpěněné mléko," popisuje Štěpánka Havrlíková, která v Česku koordinuje soutěž Mistr kávy.

Český turek? Starý přeluhovaný čaj
A co říká Ital na českou specialitu, 'turka'? "Češi jsou na něj zvyklí, nemá cenu jim ho brát. Pijí ho srdcem, ne hlavou a žaludkem. Není to zdravé, ovšem takových věcí je..." říká smířlivě Trevisan.

Připouští ovšem, že sám by ho nepil. "Zalívaný turek je prvních třicet vteřin voňavý i pro mě. Jenže vařicí vodu s rozvířeným lógrem nemůžu pít. Musím počkat - a pak už nevoní, mám něco jako starý přeluhovaný čaj. Proto doporučuji všem: uvařte si pravého českého turka, těšte se přitom, nasajte vůni - a vylijte ho… Uděláte dobře svému žaludku."

A co by Ital udělal, kdyby neměl žádný přístroj? "Alespoň bych vařil kávu v uzavíratelném hustém sítku na čaj, po minutě ji vyndal a pil kávový nápoj," říká Roberto Trevisan.

Kávosloví
Ristretto
Pouhých cca 20 mililitrů emulze ze 6 až 7 gramů kávy, to je podle znalců ideál. Pěna musí být hustá a krémová, káva nesmí chutnat spálenou hořkostí.
Espresso
Sedm gramů kávy na porci 20 až 30 ml, to je mezinárodní standard pro espreso.
Espresso lungo
Espreso dolité horkou vodou na až 120 ml.
Cappuccino (čti kapučíno)
Espreso s našlehaným mlékem a mléčnou pěnou. Nejdříve se šlehá mléko, na ně se nalije káva, nebo se naopak nalévá mléko do espresa. Mléčná pěna tvoří vrstvu 1 až 2 cm. Teplota mléka je max. 70 °C.
Caffé latte (čti kafé late)
Do vysoké štíhlé sklenice (90 ml) patří malé espreso (30 ml) a dvě třetiny teplého mléka s trochou pěny.
Macchiatto (čti makiato)
"Strakatá" bílohnědá káva: klasické espreso zakápnuté mléčnou pěnou.
Vídeňská káva
Káva se šlehačkou, může být turecká i překapávaná.
Ledová káva, frappé
Vychlazené espreso se šejkruje nebo šlehá s ledem, cukrem a mlékem, až se vytvoří pěna. Možno vylepšit zmrzlinou, šlehačkou a posypat skořicí či kakaem.
Melange (čti melanž), kapucín, brauner
V německy mluvících zemích se tak označují kávy s podílem mléka; u melange je to 1:1, u ostatních méně mléka.
Irská, alžírská káva
Espreso s whisky či koňakem. Italové se však řídí slovy: "Proč škodit dobré whisky nebo koňaku, když tím uškodíte dobré kávě?"
Káva se sirupem
Sirupů je mnoho druhů, slouží k ochucení kávových nápojů. Neobsahují alkohol.
Autoři: ,

Zbrojení i Trump mohou jako steroidy nakopnout hospodářství EU, říká ekonom

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Padl Eurojackpot. Sázející trefil všechna čísla, vyhrál miliardy

V Eurojackopotu padla jedna z nejvyšších výher v historii. V úterním losování sázející uhodl sedm čísel a bohatší bude o v přepočtu téměř tři miliardy korun.

Lidé se v Lidlu poprali kvůli zlevněným slunečníkům, konflikt zklidnila až policie

Potyčkou mezi zákazníky vyvrcholil boj o zlevněné zboží v Lidlu v pražských Štěrboholích na začátku tohoto týdne. Na místo musela dorazit policie, situaci mezitím řešila i ostraha obchodu. Lidl...

Koho zajímá osm centů. Jak moc nová cla poškodí výrobu aut v USA

Trumpova nová 25procentní cla na dovoz aut do USA mohou zcela rozvrátit tamní automobilový průmysl a zvýšit ceny prodávaných aut o tisíce dolarů. Jejich součástky totiž od surového kovu až po ten...

Ceny potravin se zbláznily. K bojkotu řetězců se uchýlili i švédští zákazníci

Poté, co v únoru ve Švédsku ceny potravin zlomily rekord za poslední dva roky, se tisíce lidí po celé zemi rozhodly konat. Od minulého pondělí zákazníci na sedm dní bojkotovali největší supermarkety...

Trumpova cla budou plošná a okamžitá, obávají se američtí ekonomové

Americký prezident Donald Trump usiluje o nejrazantnější přeměnu globálního ekonomického systému za desítky let. Většinu dovozu do Spojených států chce zatížit clem kolem 20 procent, uvádějí zdroje....

1. dubna 2025  20:14

Nespočet malých amerických firem je v úzkých. Netuší, kam přesunou výrobu

V pasti Trumpových cel se ocitly tisíce menších amerických firem, které s cílem co největší efektivity a také co nejnižších konečných cen přesunuly svou výrobu mimo USA, povětšinou do Asie. Nyní se...

1. dubna 2025

Češi uvázli v Egyptě. Cestovka obvinila dopravce z liknavosti a končí s ním

Klienti cestovní kanceláře Blue Style přiletí z dovolené v Egyptě později, než měli původně v plánu. Poté, co si v úterý někteří cestovatelé stěžovali na změny odletů a nedostatek informací, cestovní...

1. dubna 2025  19:11

Ať mají automobilky více času na plnění emisí, navrhuje nakonec Evropská komise

Evropská komise navrhla úpravu systému pokut pro výrobce aut, kteří neplní emisní cíle. Automobilky by nově měly vykazovat plnění cílů za tříleté období, nikoli za každý rok. Komise také udělila...

1. dubna 2025  17:22,  aktualizováno  18:31

V těchto lahůdkách už si prodavačky na peníze nesáhnou. Hotovost bere automat

V nejnovější pobočce Libeřských lahůdek v Jugoslávské ulici v Praze se nově testuje speciální hotovostní automat. Prodavačky za pultem zde zákazníkům sice připraví chlebíčky, saláty či zákusky, mince...

1. dubna 2025

Amerika jako neznámé území. Hotely i dopravci hlásí pokles zájmu turistů

Francouzská hotelová skupina Accor informovala, že počet rezervací turistů mířících z Evropy do USA se letos v létě snížil o 25 procent. Lidé, které od návštěvy země odradilo současné počínání...

1. dubna 2025  16:01

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

EU podpořila těžbu lithia na Cínovci, zařadila ji mezi strategické projekty

Zásoby lithia na Cínovci jsou podle vládního rozhodnutí ložiskem strategického významu. A zelenou dostal projekt těžby a zpracování lithia odsud i v Evropské unii, zařadila ho mezi strategické...

1. dubna 2025  14:25

Minus 91,2 miliardy. Ministerstvo řeklo, jak stát hospodařil v prvním čtvrtletí

V prvních třech měsících letošního roku dosáhl schodek státního rozpočtu částky 91,2 miliardy korun. Výsledek je o necelých 14 miliard lepší než loni touto dobou, sdělilo v úterý ministerstvo...

1. dubna 2025  14:09

RegioJet v Praze nasadil nové vlaky, začala také jezdit linka S61 do Úval

Dopravce RegioJet dnes nasadil sedm nových elektrických vlaků polského výrobce PESA na stávající linku S49 spojující Roztoky u Prahy, Libeň a Hostivař a novou linku S61 z pražského hlavního nádraží...

1. dubna 2025  12:51,  aktualizováno  13:08

Řetězec restaurací Hooters vyhlásil v USA bankrot. Značku zachrání franšízanti

Americký restaurační řetězec Hooters, který celosvětově proslul svými smaženými kuřecími křidélky a atraktivními servírkami v bílých tílkách a oranžových šortkách, vyhlásil na domácím trhu bankrot....

1. dubna 2025  11:53

Jako tři fotbalová hřiště. Skleník na Moravě zásobuje Česko bylinkami

Bazalka, máta nebo koriandr. Bylinky ze skleníku na Znojemsku putují do celého Česka. Jeho linkami projde ročně až šest milionů květináčů. Bylinka vám při správné péči vydrží týdny, i když ji...

1. dubna 2025  11:16

Američané v předvečer nových cel vyčkávají. Utrácení omezili i ti bohatí

Obavy z rostoucích nákladů vedly mnohé americké spotřebitele k tomu, že odložili výdaje, dokud nezjistí, jak přesně se jich nová Trumpova cla dotknou. Domácnosti a podniky se připravují na vlnu...

1. dubna 2025  11:01