Domácí cukrovary, které po podobné ochraně od začátku roku volají, postup vlády přivítaly. "Taková výše ochrany by nám umožnila konečně dostat ceny na rozumnou úroveň," říká generální ředitel cukrovaru v Dobrovicích a šéf cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. "To je asi třináct čtrnáct korun. Například v Polsku je minimální cena za kilo cukru také stanovena asi na sedmnáct korun, ale sem ho vozí ani ne za pět," dodává.
Jak by zvýšení cla a následný růst domácích výkupních cen prodražilo cenu cukru v obchodech, si zatím nikdo netroufá odhadnout. Levný dovozový cukr totiž nyní tvoří asi třetinu toho, co obchodníci nakoupí. Spotřebitel to však zatím nijak nepo-znal. S laciným cukrem nyní, anebo dříve bez něho - obchodníci zákazníkům stále účtují 19-20 korun za kilo.
Zvýšené clo by přitom mělo poskytnout ministerstvu zemědělství čas, aby uvedlo do života podobný systém regulace trhu s cukrem, jaký používá Evropská unie. Brusel každoročně stanovuje minimální ceny pro jednotlivé regiony spolu s maximálním množstvím, které může každá členská země vyrobit. Se všemi neplánovanými přebytky si pak musí každý výrobce poradit sám.
Podobný systém regulace cen a množství podporují i domácí cukrovary a počítá s ním i ministr Fencl. "Zvýšená cla by měla platit dvě stě dní, během nichž bychom měli podobný systém zavést. A až budou srovnány podmínky, bude už záležet jen na každém výrobci, jak obstojí," říká Reinbergr.
Například v Holandsku prodávají producenti cukr asi za šesta-dvacet korun kilo. "Spotřebitelská cena je přibližně jedno euro, tedy 38 korun," uvedl zástupce nizozemského ministerstva zemědělství Eric Möller.