Vyhodili ji z práce, a tak si otevřela kavárnu

  9:55aktualizováno  9:55
Za poslední půlrok v Praze přibylo osm tisíc podnikatelů, lidé se staví na vlastní nohy. Firmy zas čekají po krizi oživení. Dávají přednost těm, kteří mají živnostenské oprávnění. Těch se rozdalo dvanáct tisíc.

Nebála se rizika. Blanka Dolanská dala po propuštění ze zaměstnání přednost podnikání. Otevřela si kavárnu. - Blanku Dolanskou propustili. Začala podnikat. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Blanka Dolanská pracovala v kralupské České rafinérské zhruba dvacet let. Když se však na konci roku 2008 spolu s novým majitelem společnosti přivalila velká vlna propouštění, došlo i na ni.
Dlouho přemýšlela, co dál, a nakonec dala před jistotou zaměstnání přednost riziku podnikání.

"Nechtělo se mi znovu jít do velké firmy a dokazovat mladým lidem, že něco umím," vysvětluje Dolanská, proč si nakonec otevřela kavárnu na Žižkově. I když období od svého rozhodnutí po otevření kavárny považuje za nejhektičtější v životě a ani zákazníků není tolik, kolik by si představovala, ničeho nelituje. Je si totiž vědoma toho, že kavárna potřebuje alespoň rok na rozjezd.

"Musí se podnikat s rozumem, hned na začátku se moc nenadchnout a neutopit tam veškeré peníze. Všechno chce čas," podotýká vystudovaná ekonomka.

Firmy sázejí na švarcsystém

Blanka Dolanská patří k tisícům těch, kteří se v Praze rozhodli věnovat podnikání a živnosti. Jen za posledních šest měsíců jich bylo celkem 20 tisíc. Podle Davida Marka, ekonoma společnosti Patria Finance, to svědčí o tom, že ti, kdo přišli o práci, se zkoušejí postavit na vlastní nohy; ale především za to může takzvaný švarcsystém. Řada firem se podle něj snaží obejít nepružnost zákonů.

"Firmy jsou nejisté v množství zakázek a nechtějí nabírat nové zaměstnance, protože vědí, jak špatně by je propouštěly. Jednak se výpověď nedá dát ze dne na den a jednak by přišly o spoustu peněz na odstupném. Proto najímají lidi přes živnosťák nebo ho nabídnou svým stávajícím zaměstnancům," vysvětluje Marek.

Pražany baví pohostinství

Za poslední půlrok se podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu v metropoli rozdalo na dvanáct tisíc živnostenských oprávnění.

Nejraději se Pražané pouštějí do hostinské činnosti - jen za rok v této oblasti přibyla víc než tisícovka "živnosťáků". Následuje účetní poradenství a doprava. Podle ekonoma Marka je ale otevření vlastní restaurace či kavárny pořád riskantnější než před třemi čtyřmi lety.

Restaurace přišly o tržby

"V pohostinství je ekonomická situace stále poměrně obtížná, letos za prvních pět měsíců klesly tržby ve stravování a pohostinství ve srovnání s předchozím rokem o osm procent, oproti předloňsku dokonce o sedmnáct," přibližuje Marek.

FAKTA


Přibylo těch, kteří se pouštějí do podnikání
k 31. 12. 2009
podnikatelé: 402 273
živnostenská oprávnění: 517 110

k 30. 6. 2010
podnikatelé: 410 351
živnostenská oprávnění: 529 160

Zdroj: ministerstvo průmyslu a obchodu

I když podnikání může být jednou z alternativ pro ty, kdo o práci přišli, ekonom David Marek je zastáncem jistoty zaměstnání.

Mít práci je jistota

"Ještě nepřišla úplně vhodná doba na to rozbíhat podnikání ve větším, začínat s vlastní živností v podstatě na zelené louce," upozorňuje Marek. "Být zaměstnancem je rozhodně jistější než podnikat a sám lidi zaměstnávat," dodává.

A stejně to vidí i čerstvá podnikatelka Blanka Dolanská. Připouští, že kdyby ji nepropustili, nad podnikáním by nepřemýšlela. "Sama bych z práce neodešla. Bála bych se, je to risk," říká Dolanská. "Navíc vím, že zhruba osmdesát procent restaurací do roka zkrachuje," doplňuje.

A co plánuje, pokud se jí v podnikání dařit nebude?
"Vždycky se ty prostory dají prodat. Chtěla jsem to prostě zkusit, kavárna byla můj sen," uzavírá Dolanská.

Nejčtenější

Hygienické peklo v čínských hotelech. Personál usvědčila skrytá kamera

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...

Čínské luxusní hotely se musely omluvit poté, co se na sociální síti objevilo video, ve kterém jejich zaměstnanci...

Obchody si akcemi Black Friday utahují smyčku kolem krku, říká odborník

Black Friday

Od pondělí 19. listopadu začnou u některých obchodníků výprodeje na tzv. Černý pátek. Řada e-shopů však ve snaze zvýšit...

Cigarety bez dýmu. Firma láká Čechy na zahřívaný tabák, lékařka varuje

Americká společnost Philip Morris představila novou generaci zahřívaných...

Společnost Philip Morris ČR v úterý představila novou generaci zahřívaných cigaret bez kouře iQOS 3. Vedle ní přišla i...

Cestující ve vlacích si připlatí. České dráhy už od prosince zdraží jízdné

Ilustrační snímek

České dráhy se změnou jízdního řádu zdraží jízdné. Od 9. prosince si cestující na krátkých vzdálenostech připlatí jednu...

Úklid, renovované záchody. Pivovary našly prostý recept na zvýšení tržeb

Ilustrační snímek

Vymalovat, dát nové stolečky na zahrádku, navonět toalety nebo udělat společenskou akci s kýtou šunky v hlavní roli se...

Další z rubriky

Ceny bytů v Česku narážejí na strop, Prahy se to netýká

Ilustrační snímek

Překotný růst cen bytů z posledních let se zastavil nebo aspoň přibrzdil. Narazil totiž na koupěschopnost Čechů a...

Evropský úřad pro boj proti podvodům řeší střet zájmů ministra Tomana

Prezident potravinářské komory a kandidát na ministra zemědělství Miroslav Toman

Evropský úřad pro boj proti podvodům má na stole případ možného střetu zájmů kvůli dotacím na rodinné podnikání...

Berní úřad vrátil firmám 41 milionů za chyby v zajišťovacích příkazech

Každý podnikatel dostane na požádání přihlašovací údaje do systému elektronické...

Finanční správa musela v devíti případech vracet peníze firmám, které poškodila zajišťovacími příkazy. Peníze totiž dle...

Najdete na iDNES.cz