Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhodili ji z práce, a tak si otevřela kavárnu

  9:55aktualizováno  9:55
Za poslední půlrok v Praze přibylo osm tisíc podnikatelů, lidé se staví na vlastní nohy. Firmy zas čekají po krizi oživení. Dávají přednost těm, kteří mají živnostenské oprávnění. Těch se rozdalo dvanáct tisíc.

Nebála se rizika. Blanka Dolanská dala po propuštění ze zaměstnání přednost podnikání. Otevřela si kavárnu. - Blanku Dolanskou propustili. Začala podnikat. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Blanka Dolanská pracovala v kralupské České rafinérské zhruba dvacet let. Když se však na konci roku 2008 spolu s novým majitelem společnosti přivalila velká vlna propouštění, došlo i na ni.
Dlouho přemýšlela, co dál, a nakonec dala před jistotou zaměstnání přednost riziku podnikání.

"Nechtělo se mi znovu jít do velké firmy a dokazovat mladým lidem, že něco umím," vysvětluje Dolanská, proč si nakonec otevřela kavárnu na Žižkově. I když období od svého rozhodnutí po otevření kavárny považuje za nejhektičtější v životě a ani zákazníků není tolik, kolik by si představovala, ničeho nelituje. Je si totiž vědoma toho, že kavárna potřebuje alespoň rok na rozjezd.

"Musí se podnikat s rozumem, hned na začátku se moc nenadchnout a neutopit tam veškeré peníze. Všechno chce čas," podotýká vystudovaná ekonomka.

Firmy sázejí na švarcsystém

Blanka Dolanská patří k tisícům těch, kteří se v Praze rozhodli věnovat podnikání a živnosti. Jen za posledních šest měsíců jich bylo celkem 20 tisíc. Podle Davida Marka, ekonoma společnosti Patria Finance, to svědčí o tom, že ti, kdo přišli o práci, se zkoušejí postavit na vlastní nohy; ale především za to může takzvaný švarcsystém. Řada firem se podle něj snaží obejít nepružnost zákonů.

"Firmy jsou nejisté v množství zakázek a nechtějí nabírat nové zaměstnance, protože vědí, jak špatně by je propouštěly. Jednak se výpověď nedá dát ze dne na den a jednak by přišly o spoustu peněz na odstupném. Proto najímají lidi přes živnosťák nebo ho nabídnou svým stávajícím zaměstnancům," vysvětluje Marek.

Pražany baví pohostinství

Za poslední půlrok se podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu v metropoli rozdalo na dvanáct tisíc živnostenských oprávnění.

Nejraději se Pražané pouštějí do hostinské činnosti - jen za rok v této oblasti přibyla víc než tisícovka "živnosťáků". Následuje účetní poradenství a doprava. Podle ekonoma Marka je ale otevření vlastní restaurace či kavárny pořád riskantnější než před třemi čtyřmi lety.

Restaurace přišly o tržby

"V pohostinství je ekonomická situace stále poměrně obtížná, letos za prvních pět měsíců klesly tržby ve stravování a pohostinství ve srovnání s předchozím rokem o osm procent, oproti předloňsku dokonce o sedmnáct," přibližuje Marek.

FAKTA


Přibylo těch, kteří se pouštějí do podnikání
k 31. 12. 2009
podnikatelé: 402 273
živnostenská oprávnění: 517 110

k 30. 6. 2010
podnikatelé: 410 351
živnostenská oprávnění: 529 160

Zdroj: ministerstvo průmyslu a obchodu

I když podnikání může být jednou z alternativ pro ty, kdo o práci přišli, ekonom David Marek je zastáncem jistoty zaměstnání.

Mít práci je jistota

"Ještě nepřišla úplně vhodná doba na to rozbíhat podnikání ve větším, začínat s vlastní živností v podstatě na zelené louce," upozorňuje Marek. "Být zaměstnancem je rozhodně jistější než podnikat a sám lidi zaměstnávat," dodává.

A stejně to vidí i čerstvá podnikatelka Blanka Dolanská. Připouští, že kdyby ji nepropustili, nad podnikáním by nepřemýšlela. "Sama bych z práce neodešla. Bála bych se, je to risk," říká Dolanská. "Navíc vím, že zhruba osmdesát procent restaurací do roka zkrachuje," doplňuje.

A co plánuje, pokud se jí v podnikání dařit nebude?
"Vždycky se ty prostory dají prodat. Chtěla jsem to prostě zkusit, kavárna byla můj sen," uzavírá Dolanská.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Odhad: Češi utratí do Vánoc za hračky přes tři miliardy korun

Pardubická společnost eBrána otevřela po Velikonocích Family & Job Friendly

České domácnosti letos utratí za hračky před Vánocemi přes 3,1 miliardy korun, což je o 100 milionů více než loni....



Najdete na iDNES.cz