Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vypadají jako másla, ale jen na první pohled

  11:00aktualizováno  11:00
Máte chuť na opravdové máslo? Pak si nekupujte například Maslíčko nebo Jihočeské AB. Přestože se zpravidla objevují v regálu mezi másly, másla to nejsou. Musela by totiž obsahovat pouze mléčný tuk.
Kolik je ve výrobku rostlinného tuku, musí být uvedeno na etiketě. Ilustrační foto.

Kolik je ve výrobku rostlinného tuku, musí být uvedeno na etiketě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

"Každý by si měl uvědomit, že jsou na trhu výrobky, jako je máslo, které obsahuje pouze mléčný tuk, a pak také výrobky směsné, které obsahují určité procento rostlinných tuků," říká Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické v Praze.

"Směsné produkty mají i své výhody: po vyndání z chladničky se lépe roztírají a obsahují také méně cholesterolu." V každém případě by se však měly prodávat odděleně, aby si je zákazník nespletl s máslem. Vypadají totiž na první pohled stejně, neliší se ani obalem, ani velikostí.


fotoCO JE MÁSLO A CO NE: 
TO JSOU MÁSLA
TO NEJSOU MÁSLA


Jen v názvu se nesmí podle vyhlášky vyskytovat slovo máslo. Ale upřímně: kdo si toho všimne? Jak se tedy pozná máslo od směsného tuku? Především podle složení. Máslo smí obsahovat pouze mléčný tuk a žádný jiný. Složení bývá ale většinou napsané tak malým písmem, že je pro mnoho zákazníků bez brýlí nečitelné.

Máslo se dá od jiných výrobků poznat i podle toho, že na něm bývá zpravidla uveden jen obsah tuku; složení tam být podle vyhlášky nemusí. Výrobky s rostlinnými tuky by měly být levnější než máslo, drahé mléčné složky je v nich totiž méně.

Ale pozor: ani cena nemusí být jednotným vodítkem! "Někteří výrobci spoléhají na to, že si zákazníci zvykli na čtvrtkilové balení másla, a aniž by to bylo na první pohled viditelné, snížili hmotnost výrobku na dvě stě gramů," upozorňuje Jana Dostálová.

Pro porovnání, zda je směsný tuk opravdu levnější, je nutno všímat si jednotkové ceny, která musí být u každého výrobku v obchodě uvedena. I když pozorné čtení celé etikety pobyt v obchodě prodlouží, určitě se to vyplatí.

"Já osobně bych si koupila buď máslo, nebo rostlinný tuk," říká Jana Dostálová.

Na trhu jsou i výrobky, které sice svým složením splňují podmínky pro másla či směsné tuky, ale obsahem tuků se do přísných kritérií vyhlášky nevejdou.

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz, Máslo

Nejčtenější

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...



Ceny bytů rapidně vzrostly. Za cenu jednoho v Praze jich v Ústí koupíte osm

(Ilustrační snímek)

Ceny bytů v Česku za tři roky zdražily o čtvrtinu. Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečních se vyšplhala...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Nový rekord. Norwegian Airlines zvládly nejrychlejší let přes Atlantik

Ilustrační snímek

Aerolinky Norwegian Airlines drží rekord v letu přes Atlantik v nejkratším čase uskutečněný podzvukovým komerčním...

Další z rubriky

VIDEO: Alza otevírá obchod bez prodavačů, testuje i hologramy

Obchod budoucnosti Alza.cz

Internetový prodejce Alza.cz otevře příští týden na pražské Floře prodejnu pouze se samoobslužnými boxy. Nazývá jej...

Nákupy potravin na internetu: velké e-shopy jsou spolehlivé, malé jako loterie

(Ilustrační snímek)

Zaneprázdnění rodiče, maminky na mateřské, lidé starší i nemocní stále častěji využívají k nákupu potravin internet....

Lepší se to, ale Češi na experimenty pořád nejsou, říká gastromág Maurer

Pavel Maurer

Češi jsou v jídle stále konzervativní a málo experimentují, ale pomalu se to zlepšuje, řekl zakladatel a vydavatel...

Najdete na iDNES.cz