Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

  12:59aktualizováno  12:59
Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Výroba Tradičního pomazánkového v Choceňské mlékárně trvá dva dny. Výrobní proces začíná oddělením smetany z mléka. Tato základní surovina se dál upravuje - mění se tučnost, přidává se sušené mléko a syrovátka a přichází pasterace.

Po přidání smetanových kultur základ přes noc zraje, než putuje do místnosti s obřími nerezovými nádobami, zvané „kuchyně“. Zde se polotovar ohřívá na 70 stupňů. Jako v každé kuchyni i tady se výrobek dochucuje. Chybět nesmí sůl, kukuřičný a bramborový škrob. Takzvanou termizací dochází ke zničení choroboplodných zárodků.

Posledním krokem před plněním do kelímků je přidání některé ze surovin, jež jednotlivé chutě Tradičního pomazánkového odlišují - například křenu, pažitky nebo salámu. Do kelímků pak stroje nalévají hotovou pomazánku ještě za tepla.

Jako v každém podobném závodě se i zde výroba neobejde bez několika kontrolních mechanismů. Detektor kovu například kontroluje přítomnost kovových částic. Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují. Druhým stupněm kontroly je laboratorní analýza.

Choceňská mlékárna je největším tuzemským výrobce pomazánkového másla. Formální změna na název „Tradiční pomazánkové“ následovala po rozhodnutí evropských úřadů, kterým vadí použití slova „máslo“ v produktu, který máslem není (více čtěte zde).

Z Chocně pochází zhruba 55 procent vaniček, které jsou v regálech obchodů. Za hodinu projde zaměstnancům pod rukama až 12 tisíc vaniček. Ročně mlékárna prodá 22 milionů kusů, nejvíce o Vánocích a Velikonocích.

Autoři: ,



Nejčtenější

Brity pobouřila cibule v plastu z Lidlu. Mayová vyhlásila odpadu válku

Lidl začal prodávat loupané cibule v plastu. Zákazníci krok kritizují.

Britové na sociálních sítích kritizují diskontní řetězec Lidl za to, že začal prodávat loupanou cibuli v plastových...

Diesely nikdo nechce. V britských automobilkách hrozí masivní propouštění

(Ilustrační snímek)

Pracovníci automobilového průmyslu ve Velké Británii mají důvod k obavám. Snaha o ukončení provozu dieselových vozidel...



PŘEHLEDNĚ: Bankovní účty pod kontrolou. Startuje revoluce v bankovnictví

internetové bankovnictví, platba, internet, účet, banka, počítač, peníze

Bankovní trh se o víkendu výrazně promění. V sobotu totiž začíná platit nový zákon o platebním styku, který finančním...

Ceny bytů rapidně vzrostly. Za cenu jednoho v Praze jich v Ústí koupíte osm

(Ilustrační snímek)

Ceny bytů v Česku za tři roky zdražily o čtvrtinu. Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečních se vyšplhala...

Spodničkáři Jejího Veličenstva přišli o licenci. Kvůli pikanteriím v knize

Britská královna Alžběta II. na garden party v zahradách Buckinghamského paláce...

Společnost Rigby & Peller měla výsadní postavení – dodávala luxusní spodní prádlo přímo do Buckinghamského paláce. S...

Další z rubriky

Ahold testuje obchod budoucnosti. Zboží z regálu strčíte rovnou do tašky

Nakupování bez pokladen. Ahold v Nizozemsku testuje technologickou novinku Tap...

Nizozemská společnost Ahold testuje obchod budoucnosti bez pokladních zón. Zboží si zákazník dá rovnou do tašky poté,...

Prazdroj se od nového roku vaří už jen v Plzni. Japonci vycouvali z Ruska

Plnící linka plzeňského Prazdroje

Plzeňský Prazdroj po deseti letech ukončil licenční výrobu v ruské Kaluze. Rusko bylo druhou a nyní už poslední...

Salmonela v dětské výživě. Francouzi stahují 720 šarží výrobků z oběhu

Kojenec pije instantní dětské mléko.

Největší francouzská mlékárenská společnost Lactalis stahuje ve Francii a ve světě další výrobky dětské výživy. Podle...

Najdete na iDNES.cz