VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

  12:59aktualizováno  12:59
Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Výroba Tradičního pomazánkového v Choceňské mlékárně trvá dva dny. Výrobní proces začíná oddělením smetany z mléka. Tato základní surovina se dál upravuje - mění se tučnost, přidává se sušené mléko a syrovátka a přichází pasterace.

Po přidání smetanových kultur základ přes noc zraje, než putuje do místnosti s obřími nerezovými nádobami, zvané „kuchyně“. Zde se polotovar ohřívá na 70 stupňů. Jako v každé kuchyni i tady se výrobek dochucuje. Chybět nesmí sůl, kukuřičný a bramborový škrob. Takzvanou termizací dochází ke zničení choroboplodných zárodků.

Posledním krokem před plněním do kelímků je přidání některé ze surovin, jež jednotlivé chutě Tradičního pomazánkového odlišují - například křenu, pažitky nebo salámu. Do kelímků pak stroje nalévají hotovou pomazánku ještě za tepla.

Jako v každém podobném závodě se i zde výroba neobejde bez několika kontrolních mechanismů. Detektor kovu například kontroluje přítomnost kovových částic. Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují. Druhým stupněm kontroly je laboratorní analýza.

Choceňská mlékárna je největším tuzemským výrobce pomazánkového másla. Formální změna na název „Tradiční pomazánkové“ následovala po rozhodnutí evropských úřadů, kterým vadí použití slova „máslo“ v produktu, který máslem není (více čtěte zde).

Z Chocně pochází zhruba 55 procent vaniček, které jsou v regálech obchodů. Za hodinu projde zaměstnancům pod rukama až 12 tisíc vaniček. Ročně mlékárna prodá 22 milionů kusů, nejvíce o Vánocích a Velikonocích.

Autoři: ,


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Banku s „hodným bankéřem“ spolkne Moneta. Přejmenuje se na Air Bank

Air Bank už dlouho láká nové klienty úspěšnou televizní kampaní se zlým a...

Obchod za dvacet miliard výrazně změní rozložení sil v českém bankovnictví. Po spojení Monety, Air Bank a části Home...



Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....

TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

Ilustrační snímek

Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková...



Najdete na iDNES.cz