Mana z Čech putuje do vesmíru - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mana z Čech putuje do vesmíru. Letos se začne vyrábět v USA

  16:03
Mana, prášek a nápoj českého výrobce Heaven Labs, slibuje, že dokáže zcela nahradit běžnou stravu. Společnosti se během dvou let podařilo vybudovat stabilní síť zákazníků a ještě letos chce rozjet výrobu Many v USA.
Jídlo pro pobyt ve vesmíru se vyrábí také v Česku | (1:07) | video: Mana

Oprýskaný průmyslový areál mezi paneláky v pražské Uhříněvsi neskrývá autodílnu, ale prostorný open space s kytarou, gaučem, herní konzolí, tedy pracoviště typické pro technologické start-upy pokoušející se prorazit s dosud neexistujícím produktem. Společnost Heaven Labs, která zde sídlí, se sice také označuje za start-up, jejím oborem však nejsou nové technologie, ale překvapivě potravinářství.

Zakladatel Jakub Krejčík se společníky chemikem Markem Humplem a marketérem Grigorim Vyatkinem přivedli před dvěma lety na trh jídlo v prášku nazvané po biblickém pokrmu Mana.

S produktem, který podle Krejčíka obsahuje veškeré látky, jež tělo potřebuje, a naopak neobsahuje ty, které mu jsou k ničemu nebo dokonce škodí, se dokonale trefili do ducha doby. Vždyť stále více spotřebitelů hledá alternativu vůči velkoprůmyslové produkci potravin ve veganství, raw, bezlepku a řadě dalších stravovacích trendech.

Porce Many se svou slano-sladkou chutí je podle výrobců úplnou náhradou jednoho denního jídla. „Manu jsme koncipovali na stoprocentní režim, jsme zde jediní s produktem tohoto typu,“ vysvětluje Krajčík.

Výsledkem je, že Heaven Labs loni zdvojnásobili obrat na 51 milionů korun a ještě letos chtějí odstartovat výrobu i v Kalifornii na západním pobřeží USA. „V Americe žije moje sestřenice, která nám s tím pomáhá. V polovině loňského roku jsme tam založili firmu a letos bychom chtěli začít vyrábět,“ vysvětluje Krejčík.

Dnes se většina produkce Heaven Labs prodává v Česku, zhruba třetina směřuje do ostatních evropských zemí. Prodej probíhá výhradně on-line, s kamennými obchody firma nepočítá.

Expanze za oceán je odpovědí na poptávku tamních fandů, kteří se o Maně doslechli a na uhříněveskou společnost se začali obracet s dotazy, zda je možné produkt na americkém trhu koupit. Jelikož část surovin pro výrobu pochází z Kanady, je podle Krejčíka jednodušším řešením vyrábět přímo ve Spojených státech než konečný produkt z Evropy vyvážet na americký kontinent zpět.

Celkem plánuje Heaven Labs letos investovat do výroby zhruba 3,5 milionu korun. Vedle USA je v plánu i produkce ve Španělsku. Podobě jako u americké expanze, ani zde nejde o promyšlenou exportní strategii, ale spíše o využití aktuálně se nabízející příležitosti.

„Do Španělska se přestěhoval jeden můj známý a projevil zájem se o to postarat,“ vysvětluje Krejčík.

Celá firma totiž funguje na principu jakési fanouškovské komunity, s níž jsou zákazníci i zaměstnanci úzce spjatí. Od samého počátku růst firmy zajišťovaly přímo tržby z prodeje, a trojice spolumajitelů si tak vystačila zhruba s osmdesáti tisíci startovního kapitálu, bez bankovních úvěrů i cizích investorů. Většina z dvacítky zaměstnanců firmy jsou zároveň i konzumenti Many.

Mana se bude testovat při podvodní simulaci vesmírného letu

Takzvané funkční potraviny se poprvé objevily s vesmírným výzkumem v padesátých letech. I Mana se tak podílí třeba na českém projektu Hydronaut, který simuluje lety do vesmíru pobytem pod vodou a v letošním roce by měl přejít do ostré fáze. Autor projektu Matyáš Šanda plánuje během pobytu v podvodní laboratoři stravovat se aspoň nějakou dobu výhradně Manou. „V rámci experimentů budu jíst Manu minimálně týden, nejspíš ale i delší dobu,“ říká Šanda.

Opravdový boom funkčních potravin, nebo také potravin 2.0, však odstartoval před čtyřmi lety právě v USA v souvislosti s produktem Soylent softwarového inženýra Roberta Rhineharta. Ten si hlavně zaměstnanci předních technologických gigantů z kalifornského Silicon Valley velmi rychle oblíbili.
I když amerického výrobce považuje Krejčík spíš za partnera než za konkurenci, start na tamním trhu by Maně mohl usnadnit nezdar Soylentu v loňském roce. Po extrémně úspěšném roce 2015 musel loni Soylent stáhnout z prodeje některé novinky poté, co část zákazníků postihly nevolnosti.

Kritici funkčním potravinám vesměs vyčítají nejasný vliv na zdraví při dlouhodobém užívání. Často zmiňovaným argumentem také bývá, že se u nich vytrácí společenská funkce spojená s konzumací jídla. Když třeba letos německý server Gründerszene.de testoval dostupné produkty, komplikovaly autorce práci právě večeře a další společenské události domluvené s přáteli.

„Naštvali jsme spoustu řízkařů,“ říká Krejčík s tím, že si firma musela projít kontrolami všech možných úřadů. Ty ale žádná pochybení ani závadnost nenašly. Podle něj si navíc každý zákazník může zvolit, jakým způsobem a kdy chce Manu konzumovat. Nikdo zákazníky nenutí, aby se živili výhradně jí.

„Pokud má někdo problém se snídaní nebo intenzivně pracuje na projektu, který mu nedovolí jít si sednout na hodinu do restaurace, tomu můžeme vytrhnout trn z paty,“ dodal Krejčík.

Nejčtenější

Host v restauraci našel v jídle krysu, druhý švába. Řetězec narychlo uzavírá provozy

Jeden z největších japonských řetězců restaurací Sukiya uzavřel téměř všech svých bezmála 2000 podniků, kde proběhne důkladný několikadenní úklid. Přiměly ho k tomu dva případy, kdy hosté našli v...

Trump je vyřadil z provozu. Pro americké značky jsou cla vůči Vietnamu smrtelná

Vietnam se v uplynulých letech stal klíčovým hráčem výroby místo Číny, která čelila přísnějším celním tarifům ze strany Spojených států. Nyní se však ani tato asijská země nevyhne novým tarifům....

Trump zavádí reciproční cla pro celý svět, dovoz z Evropy se prodraží o 20 procent

Americký prezident Donald Trump zavádí reciproční cla na země „celého světa“. Zdůvodnil to potřebou nakopnout domácí průmysl a posílit vnitřní trh ve Spojených státech. Dovoz z Evropské unie se...

Koupil si jízdenku, aby dostal kafe a zmrzlinu zdarma. Od Čechů dostal vynadáno

Kde leží hranice mezi maximálním využitím nabízených služeb za minimum peněz a kde už začíná jejich zneužití? Diskusi na toto téma rozvířil příspěvek na sociálních sítích. Mladý muž v něm popisuje,...

Střídavá péče pod lupou, soudci často chybují

{LABEL}

Střídavá péče nemusí být vždy vhodná, někdy může dítěti i uškodit

Generátor čísel, hausnumera. Ekonomové kroutí hlavou nad Trumpovým výpočtem

Když Donald Trump ve středu představoval rozsáhlý balíček recipročních cel vůči celé řadě zemí, oháněl se tajemnou tabulkou. Nejprve nebylo příliš jasné, jak administrativa amerického prezidenta k...

Šéfka drůbežářů: Bojíme se dovozu kuřat z Ameriky, ošetřují je chlorem, my nesmíme

Premium

Lidé stále méně kupují celá kuřata, trendem jsou polotovary nebo trhaná kuřecí masa, říká nová ředitelka Sdružení drůbežářských podniků Zuzana Slámová. Ve funkci skoro po čtvrt století vystřídala...

7. dubna 2025

Slintavka a kulhavka je jen jedna pohroma. Chovatele potichu ohrožuje „modrý jazyk“

Ačkoliv se chovatelé v posledních týdnech obávají stále více slintavky a kulhavky, hospodářství se skotem stále decimuje jiná choroba – katarální horečka ovcí, tedy takzvaný bluetongue, modrý jazyk....

7. dubna 2025

Po oteplení planety lidé zchudnou víc, než se čekalo, zjistila studie

Ekonomické modely dlouhodobě podceňovaly dopad globálního oteplování na bohatství lidí. Odborníci tvrdí, že starší výzkumy dezinterpretovaly dopad globálního oteplování stejně jako pravděpodobné...

6. dubna 2025

Zbytek Asie k odvetě za cla proti Trumpovi nemíří. Na rozdíl od Číny chce vyjednávat

Některé asijské země zřejmě nezavedou odvetná cla na Spojené státy a zaměří se na vyjednávání s administrativou Donalda Trumpa. Cla na americké dovozy vyloučily například Tchaj-wan či Indonésie,...

6. dubna 2025  16:15

Samochladicí plechovka má nahradit ledničku. Vynález představil barman z Walesu

Udržet nápoj studený bez chlazení? Zdá se to nemožné, ale James Vyse, bývalý barman z Walesu, zřejmě našel řešení. Po více než 500 prototypech a dvou letech vývoje přichází nyní s převratnou inovací,...

6. dubna 2025

Göteborg dostal pokutu za nesplnění enviromentálních cílů. I tak v nich postupuje

Pro Göteborg je ekologie dlouhodobě velmi důležitá. Druhé největší město ve Švédsku se v roce 2022 stalo prvním samosprávným celkem na světě, který si vzal speciální udržitelný úvěr SLL...

6. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Výborný varoval obchody před umělým zvýšením cen kvůli kulhavce a slintavce

Ministr zemědělství Marek Výborný v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News požádal, aby lidé přes Velikonoce nenavštěvovali farmy či se nepřibližovali ke zvířatům, která jsou na...

6. dubna 2025  11:31,  aktualizováno  11:44

Španělsko se stalo rájem evropské farmacie. Vláda jde obřím firmám na ruku

Španělsko se v posledních letech stává centrem evropského farmaceutického průmyslu. Ve svých strategiích s touto destinací počítají nejdůležitější firmy z oboru včetně společností jako AstraZeneca,...

6. dubna 2025

Do Sapy už se bát nemusíte, říká podnikatel. Letos tam postaví nemocnici

Premium

Narodil se vietnamským rodičům, do Vietnamu ovšem zamířil až v dospívání. Filantrop a podnikatel Nguyen Manh Tung patří do první generace Vietnamců, kteří se narodili v Česku a pracně si tu museli...

6. dubna 2025

Parkování na letišti v Praze? Nejen přes Velikonoce je dražší než v Německu

Ceny parkování na pražském letišti mohou trumfnout i samotnou cenu letenky. Podle letiště jsou částky srovnatelné s relevantní konkurencí. Na dalších čtyřech českých letištích přitom turisté zaplatí...

6. dubna 2025

Auta jsou čím dál větší, přerostla parkovací stání. Ať platí víc, vyzývá kampaň

Ve Velké Británii se každoročně prodá více než milion aut, která jsou příliš velká pro parkovací místa. Kampaně proto nyní vyzývají vládu, aby upřednostnila menší automobily a zavedla vyšší poplatky...

5. dubna 2025

Spousta barů vypadá úžasně, ale nakonec je to zklamání, říká mixolog Kratěna

Český barman, který se prosadil ve světě, inovátor, který spoluvytvářel barovou scénu v Londýně i Barceloně, a jeden z nejvlivnějších lidí v barmanské mixologii. Alex Kratěna stál u zrodu baru...

5. dubna 2025